Gizli Şeker Nedir, Nasıl Belli Olur? Gizli Şeker Tanısı Ve Tedavi Yöntemleri..

Güncelleme Tarihi:

Gizli Şeker Nedir, Nasıl Belli Olur Gizli Şeker Tanısı Ve Tedavi Yöntemleri..
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2021 19:57

Gizli şeker, günümüzde insanlar tarafından oldukça yaygın olan sağlıksız beslenme ile birlikte ve düzensiz hayat tarzı ile birlikte meydana gelen bir hastalıktır. Kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen ve tüketilen gıdaların da yakından bir ilişkisi bulunan bir hastalıktır. Diğer hastalıklarda da olduğu gibi bu hastalıkta da genetik yatkınlık önemlidir. Eğer ailede ya da yakın akrabalarda birinde varsa kişinin şeker hastası olma ihtimali bulunur. Gelişim süreci ise birden oluşmamakla birlikte zaman alan bir süredir. Klinik olarak çok fazla şikayet ve belirtiye neden olmayan fakat vücudun dengesinin bozmaya başladığı bir dönemde görülür. Bu döneme ise gizi şeker adı verilir. Gizli şeker ne gibi belirtiler gösterir, tedavisi ve tanısı nedir gibi merak edilen noktaları aşağıda sizin için derledik.

Haberin Devamı

Gizli şeker hastalığı, şeker hastalarının belirti göstermeye başlamadığı ancak kişinin vücudunda bulunduğu döneme verilen ad olarak bilinir. Hasta vücudunda pek fazla belirti gözükmese de bu hastalık vücutta yer almaktadır.

Gizli Şeker Nedir?

Şeker hastası olan kişilerde çıkış belirtileri hemen belli olmaz. Genetik olan şeker hastalığı olan kişilerde ciddi kilo artması, yaşam tarzı ve kronik rahatsızlıkların olduğu zaman vücutta bulunan kan şekerini sağlayan insülinin bozulması başlar. Bu sebepten dolayı sağlıklı insanda kan şekeri normal değerde kalır, bahsedilen durumlarda ise bu değer normal aralığına dönmez. Bu durum insülin direncidir.

İnsülin direnci gelişme göstermeye başladığı zaman vücut insülin üretmeye başlar. Bu süreç içinde vücut belli bir seviyede kan şekerini düzenli tutar. Alışkanlıklar devam ettiği zaman ise yeterli insülin meydana getiremez. Kan tekrar yükselir ve halk arasında yaygın adıyla gizli şeker olarak bilinen bu süreç, prediyabet olarak adlandırılır. Yükseldiği durumlarda ise şeker hastalığı söz konusu olur.

Haberin Devamı

Gizli Şeker Nasıl Belli Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kişide gizli şeker bulunuyorsa genel olarak bir şikayet tespit edilmemiştir. Yapılan araştırmalarda gizli şeker olan kişilerin sadece 'luk kısmında belli başlı şikayetler ile karşılaşılmıştır. Bu sebepte gizli şeker hastalığı olan kişilerin bu hastalığının meydana çıkması kan testi sonucunda görülür. Bunun yanı sıra hastalığın kişiden kişiye göre de değişiklik gösterdiği bilinir. Bazı belirtiler ve bulgular görülmüştür. Bu belirtiler şu şekildedir:

1- Kan kolesterolünün artış göstermesi,

2- Halsizlik, konsantrasyon eksikliği ve yorgunluk hissi,

3- Yüksek kan basıncı olması,

4- Ciltte renk değişikliği meydana gelmesi,

5- Vücut ağırlığının olduğundan daha fazla olması,

6- Sık sık acıkma ve açlık hissi, daha çok yemek yeme isteği olarak sıralanabilir.

Gizli Şeker Tanısı Nasıl Konur?

Tanısında genel olarak aç ve tokluk değerlerin ölçülmesi sonrasında HbA1c değerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesine göre belirlenir. Kan şeker düzeli normal bir insanda 70 ila 100 mg/dl arasındadır. Şeker hastalığı tanısı konulacak kişilerde ise bu değerler daha fazla olarak bilinir.

Haberin Devamı

Gizli Şeker Tedavisi Nasıldır?

Tedavisinde hedeflenmiş olan insülin değerinin normal değerlerine eri dönmesini sağlama işlemi yapılmalıdır. Buna yönelik olarak da insülin direncinin ortaya çıkmasında etkisi olan diğer faktörler engellenmelidir. Bu durumda bazı önlemler alınmalıdır. Bu önemler şu şekilde sıralanabilir:

1- Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.

2- Dengeli beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzı belirlenmelidir.

3- Spor, egzersiz ve yürüyüş gibi sağlığı olumlu yönde etkileyen faaliyetlere yönelmek gerekir.

4- İdeal olan kiloya geri dönmek için çaba sarf edilmelidir. Bu tedavilerin dışında doktor gerekli gördüğü zaman artı olarak ilaç tedavisi de uygulayabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!