Fibrokist Kendiliğinden Geçer Mi? Memede Fibrokist Kendiliğinden İyileşir Mi

Güncelleme Tarihi:

Fibrokist Kendiliğinden Geçer Mi Memede Fibrokist Kendiliğinden İyileşir Mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 11:51

Yanma hissi, ağrı ve memede kitlelerin ele gelmesi ile kendini belli eden fibrokistik değişiklikler, memede en fazla karşılaşılan rahatsızlıklar arasında geliyor. Yaklaşık olarak kadınların yarısı, hayatlarının bir döneminde fibrokistik değişikliklere bağlı olarak yakınmalar ile hekime başvuruyor. Fibrokist kendiliğinden geçer mi tüm detayları sizler için derledik.

Haberin Devamı

Fibrokist yakınmalar, bazı kadınlarda çok hafif seyredebiliyor. Adet öncesinde görülen ağrıya benzer. Bu kadınların muayenelerinde ise, ellerine belli bir kitle de gelmeyebilir. Bazı kadınlarda ise bulgular çok daha şiddetlidir. Öyle ki ağrı günlük hayatı etkileyecek kadar fazla olabilir. Adetlerden sonra da azalmadan devam edebilir. 

 Fibrokist Kendiliğinden Geçer Mi? 

 Fibrokistler, genellikle kendiliğinden geçmez. Aynı zamanda fibrokistin bilinen bir etkili bir tedavi yöntemi de yoktur. Ultrasonografik muayenede görülen fibrokistlerise, takip muayeneleri yapıldığında genellikle sabit boyut ve sayıda olmalıdır. Hastanın hormonal değişimleri ile birlikte zamanla azalma, artma, büyüme ya da küçülme de gösterebilir. Genellikle de menapoz sonrasında oldukça küçülür hatta bazen kaybolabilirler. 

Haberin Devamı

 Fibrokistlerin seyrinde ise, başta psikolojik stres faktörleri başta olmak üzere bazı olumsuz beslenme tarzlarının (kahve, fazla çay, çikolata, kola tüketimi gibi) rolü de bulunur. Bunların düzenlenmesinde de büyük bir yarar sağlayabilir. Memede kisti yok eden çok sihirli bir formül bulunmaz. Öncelikle de ultrasonografi, gerektiği zaman mamografi, biyopsi, meme MR gibi çeşitli radyolojik muayeneler sayesinde bu kistlerin kanser olup olmadığının anlaşılması gerekir. Kanser ise, onkolojik ve cerrahi tedavilere yönlendirmek, basit fibrokist ya da iyi huylu bir kitlenin de radyoloji uzmanı tarafından takip edilmesi gerekir. 

 Memede Fibrokist Kendiliğinden İyileşir mi? 

 Fibrokistler çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Ama bilinen bir etkili tedavi yöntemi de bulunmaz. Ultrasonografik muayenede karşılaşılan fibrokistler, takip muayenelerinde genellikle sabit boyut ve sayıda seyrederek, hastanın hormonal değişimlerinde azalma, artma, büyüme ya da küçülme gösterebilir. 

 Fibrokist Kansere Dönüşür mü? 

 Fibrokistik hastalık, çoğu zaman meme kanserine dönüşmez. Ama meme kanseri teşhisi konmasını da önemli ölçüde güçleştirebilir. Çünkü fibrokistik hastalık bulguları, zaman zaman kanser bulguları ile karışabilir. Hormon ve hormona benzeyen maddelerin değişen ve sürekli etkileri sonucunda süt kanalları ve süt bezlerini döşeyen hücrelerde bazı önemli değişiklikler olabilir.

Haberin Devamı

Bu hücreler diğerlerinden daha farklı bir görünüme sahiptir. Aynı zamanda atipik hücre adı verilir. Eğer fibrokistik meme nedeni ile biyopsi yapılan bir kadında atipik hiperplazi tespit edilirse bu durumda ileri derecede meme kanseri gelişme riski de iki kat artar. Bu ise, mutlaka kişiler kanser gelişir anlamına gelmez.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!