Çiğ Taze Ve Kavrulmuş Yer Fıstığı Gaz Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Çiğ Taze Ve Kavrulmuş Yer Fıstığı Gaz Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 21:11

Fıstık ülkemizde en sık tüketilen kuru yemişlerden birisidir. Besin değeri oldukça yüksek olan fıstık çiz, taze ve kavrulmuş bir şekilde çok sık tüketilmektedir. Fakat yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı sorunlara da teşkil etmektedir. Peki, çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığı gaz yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere yer fıstığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Yer fıstığı baklagiller familyasının bir üyesi olan kuru yemişlerden birisidir. Ülkemizde her yaşta çok sık bir şekilde taze çiğ ve kavrulmuş şekilde tüketilmektedir. Fakat yer fıstığının çok sık tüketilmesi mide ve bağırsaklarda bazı sorunlara sebep olabilmektedir. 

 Çiğ, Taze ve Kavrulmuş Yer Fıstığı Gaz Yapar mı? (Yetişkinlerde) 

 Ülkemizde yer fıstığı genellikle kuru yemiş olarak tüketilmektedir. İçerisinde yer alan mineraller sayesinde kişileri hastalıklara karşı savunma yapmaktadır. Bununla birlikte yer fıstığının insan sağlığına pek çok faydası da bulunmaktadır. 

 Fakat çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı problemlere neden olabilmektedir. Özellikle kuru fasulye ve soya fasulyesi gibi yer fıstığı da gaz yapan besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca yer fıstığının çok fazla tüketilmesi fazla kilo alımına sebep olabilmekte ve cilt sorunlarına neden olabilmektedir. 

Haberin Devamı

 Çiğ, Taze ve Kavrulmuş Yer Fıstığı Midede Şişkinlik Yapar mı? 

 Yer fıstığı her ne kadar sağlıklı olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar göstermektedir. Özellikle bu besine alerjisi olan kişilerde alerjik şok adı verilen tehlikeli bir reaksiyon oluşturmaktadır. Bu semptomlar arasında kusma, ishal, yutma problemleri ve bilinç kaybı gibi belirtiler bulunmaktadır. Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. 

 Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir. 

 Çiğ, Taze ve Kavrulmuş Yer Fıstığı Emzirirken Bebeklerde Gaz Yapar mı? 

 Çiğ taze ve kavrulmuş fıstık bazı kişilerde gaz problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle bu problemleri yaşayan ve emziren annelerin yer fıstığı tüketmesi bebeklerde gaz yapabilmektedir. Bunlarla birlikte yer fıstığının bazı araştırmalarda bebeklerde alerji yaptığı da gözlemlenmiştir. Fakat alerjisi olmayan ve herhangi bir gaz problemi olmayan kişilerin tüketmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. 

Haberin Devamı

 Çiğ, Taze ve Kavrulmuş Yer Fıstığı Hamilelikte Gaz Yapar mı? 

 Hamilelikte kuruyemiş tüketmek E vitamini ve selenyum gibi besin öğeleri sayesinde oldukça besleyici ve sağlıklıdır. Bunlardan birisi de yer fıstığıdır. İçeriğinde E ve B vitaminleri ile birlikte fosfor, potasyum, magnezyum ve sodyum mineralleri bulundurması sebebiyle hamilelikte tüketilebilen yiyeceklerden birisidir. 

 Yer fıstığı alerjik besinlerden birisidir. Bu nedenle bazı bireylerde alerjik sorunlar yaşatmaktadır. Eğer anne adaylarının herhangi bir alerjisi yok ise tüketmesinde de herhangi bir problem bulunmamaktadır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!