Baş ağrısı belirtileri nelerdir ?

Güncelleme Tarihi:

Baş ağrısı belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2016 13:38

Hem kendimizin dillendirdiği, hem de çevremizdekilerden en sık duyduğumuz sağlık şikayetlerinden biri de baş ağrılarıdır. Birbirinden oldukça farklı sebepler değişik türde ağrılara yol açar. Baş ağrıları kısa süreli veya kronik(sürekli) olabilir. Ağrıların çoğu tehlikesizdir ancak bazı hastalıklarında belirtisi olabilir.

Haberin Devamı

BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

Baş ağrısı başın herhangi bir noktasında başlayabilir ve başın iç kısmı haricinde, kafa derisini ve yüzü de kapsayabilir. Birkaç saat süren baş ağrılarının yanı sıra birkaç hafta boyunca süren ağrılar da vardır. Tiplerine göre “birincil baş ağrıları” ve “ikincil baş ağrıları” olarak ikiye ayrılır.

Baş ağrısı belirtileri nelerdir

BİRİNCİL BAŞ AĞRILARI NEDEN OLUR?

Başka bir hastalıktan kaynaklanmayan baş ağrıları, ‘birincil baş ağrıları‘ grubunda yer alır. Her ne kadar günlük hayatımızda ayrım yapmaksızın hepsine birden ‘baş ağrısı’ desek de, baş ağrısının migren, gerilim, küme gibi farklı türleri ve farklı nedenleri vardır.

Haberin Devamı

-MİGREN AĞRISI

Migrenin nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da genetik ve çevre faktörleri bu durumda önemli rol oynar. Migren beyin damarlarının çeşitli tetikleyiciler nedeniyle genişleyip tekrar daralmasıyla ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Stres, açlık, uykusuzluk ve çikolata  gibi bazı besin türleri, ses veya görüntü gibi duyusal sinyaller, olası migren tetikleyicileridir. Bazı kadınlarda, normal hormon dalgalanmaları da migreni tetikler.

Baş ağrısı belirtileri nelerdir

-GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI

Gerilim tipi baş ağrısı, boyun ve kafa derisini de içine alabilen bir ağrıdır. Genellikle başın arka tarafında başlayıp öne doğru yayılır. Omuz, boyun, kafa derisi veya çene kaslarının gerilmesi bu tipteki baş ağrısının başlıca nedenidir.

Uzun bir süre boyunca başın sabit bir şekilde tutulması, aşırı efor sarfetme, kötü uyku pozisyonu, uykusuzluk, diş gıcırdatma, halsizlik, sinüzit, göz yorgunluğu veya öğün atlama gibi faktörler baş ağrısını tetikler.

Baş ağrısı belirtileri nelerdir

-KÜME BAŞ AĞRISI

Haberin Devamı

Küme baş ağrısı aniden başlar ve kişiyi, gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Ağrı gün içerisinde birkaç kez kendini gösterir ve bu durum aylarca sürebilir. Ardından ağrı aynı şekilde kaybolur ve yine birkaç ay boyunca ortaya çıkmaz. Parlak ışıklar, yüksek irtifa, sıcaklık ve fiziksel yorgunluk, küme baş ağrısını tetikleyebilir. Küme baş ağrısı diğer baş ağrısı türlerine göre daha az rastlanan bir ağrıdır.

Baş ağrısı belirtileri nelerdir

İKİNCİL BAŞ AĞRILARI NEDEN OLUR ?

Baş ağrısı beyindeki veya vücuttaki diğer başka bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyorsa bu ağrı, ‘ikincil baş ağrıları‘ diye sınıflandırılır. Öte yandan baş ağrısı başka hiçbir hastalığa bağlı olmayıp kendisi bir hastalık olarak ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Daha önce hiç yaşamadığınız türde, şiddetli, sık tekrar eden, enseden başlayan ve ani gelişen baş ağrıları yaşıyorsanız, bu ağrıların altında üzerinde durulması gereken başka bir rahatsızlık yatıyor olabilir. Ağrılar mutlaka ciddiye alınmalı ve ihmal edilmemelidir. Baş ağrısıyla birlikte kusma, bulantı, zihin bulanıklığı ve görme bozukluğu gibi şikayetleriniz de varsa, zaman kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz. İkincil baş ağrısının altında yatan bazı hastalıklar hayati risk taşıdıklarından, erken teşhis oldukça önemlidir.

GÜNLÜK KRONİK BAŞ AĞRILARI NEDEN OLUR?

Günlük kronik baş ağrıları, başka hastalığa bağlı olmayan ama her gün ortaya çıkan ağrılardan şikayet eden kişilerin çoğunda, çok sık ağrı kesici aldıkları için tekrarlayan baş ağrıları görülür. Ağrı kesiciye alışan vücut, ilaç alınmadığında baş ağrısıyla cevap verir. 

Haberin Devamı

Baş ağrısı belirtileri nelerdir

BAKMADAN GEÇME!