Ağzımız neden kokar

Güncelleme Tarihi:

Ağzımız neden kokar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2013 16:40

Haberin Devamı

Günümüzde ağız kokusu çoğumuzun en büyük sıkıntılarından biri. Güzel dişleriniz var, gerek iş hayatınızda gerekse özel yaşantınızda sürekli sosyalleştiğiniz ortamlardasınız. Ama konuşmaktan ya da kahkaha atmaktan çekiniyorsunuz. çünkü ne yaparsanız yapın bir turlu ağız kokusunu önleyemiyorsunuz

Bu sıkıntıdan kurtulmak için ilk yapmanız gereken ağız kokusunun kaynağını bulmak.

3 tip ağız kokusu vardır. Birincisi fizyolojiktir ve bu bir hastalık değildir. İkincisi patalojiktir(tedavi edilmesi gerekir) ki biz buna gerçek halitosiz deriz. Üçüncüsü ise tamamen psikolojiktir(pseudohalitosis)

Fizyolojik ağız kokusu:

Birçok insan sabah uyandığında ve yemek yedikten  sonra ağzının kokmasından şikâyetçidir.

Sabah uyandığında her sağlıklı bireyin ağzı kokar. Bunun sebebi gece boyunca biz uyurken çalışan sindirim kanallarımızda biriken gazlar ve dilimizin üzerinde biriken bakterilerdir. Dilimiz işlevi gereği özelleşmiş bir yapıya sahiptir bu da üst yapısının engebeli ve tutucu olmasına neden olur. Yemek yedikten sonraki ağız kokusu ise dişlere ve dile bağlı değildir. Buradaki  kokunun kaynağı ülkemizde tüketmeyi çokça sevdiğimiz pastırma, soğan, sarımsak gibi ağır kokulu yiyeceklerin nefesle birlikte dışarı verilmesindendir.

Haberin Devamı

Patolojik ağız kokusu

Ağzımızda var olan kron-köprülerin uyumu, çürükler, çıkmaya çalışan 20yas dişleri, aftlar, dişeti iltihabi ve dişeti hastalıkları ağız kokusuna neden olur. Bunun yanı sıra ağız kuruluğu ve ağız kuruluğuna yol açan hastalıklar, bademcik iltihaplanmaları, stres, sinüzit ve akciğer hastalıkları, burunda polip olması, seker hastalığı(aseton kokusu gelir),Karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği (burna balık kokusu gelir),kullanılan bazı ilaçlar, açlık, diyet yapmakta ağız kokusunun dolaylı nedenleridir.

Bu etkenlerin ortadan kaldırılması için diş hekimine başvurulması ve gerekli tedavinin uzman tarafından uygulanması gerekmektedir.

Patolojik ağız kokusu problemi yasayan bireyleri de üç kategoride toparlayabiliriz:
Ağzının koktuğunun farkında olup bu durumu umursamayan ilk grup
Diş hekimine başvurma sebepleri genelde aşırı ağrı (kendisini uyutmayan uyandıran ağrılar)dolgu düşmesi ya da diş kırılması gibi farklı nedenlerden dolayıdır.

Haberin Devamı

Size sıkıntısını anlattıktan sonra "Bir de ağzım kokuyor sebebi bu olabilir mi? " diye bir soru gelir ve diş hekiminin yönlendirmesi sonucu ağız kokusu tedavi edilir.

İkinci grup bunun farkında değildir. Eşi, sevgilisi, arkadaşları kısaca çevresinin uyarısıyla diş hekimine başvurur.

Üçüncü grubun yakınması süreklilik arz etmez. Belirli aralıklarla ağız kokusunun ortaya çıktığını ve sonradan kaybolduğunu söylerler. Onlara ben şüpheciler derim ki aşırıya kaçmadan her zaman normal dışında seyreden bir durumda doktora danışmak ilerde olabilecek daha kotu rahatsızlıkların önüne geçer.

Psikolojik ağız kokusu

Gerçekte bireyde ağız kokusu yoktur ancak sürekli ağzının koktuğunu düşünür. Bu nedenle konuşurken, gülerken hep eliyle ağzını kapatır ya da gülmemeye çalışır. Sosyal hayatini olumsuz etkiler. Bu tur durumlarda diş hekimi psikolog yada psikiyatrisi birlikte bir ekip çalışması sonucu hastayı sağlığına kavuşturmayı amaçlar.

Haberin Devamı

Ağzınızın  koktuğundan şüpheleniyorsanız bunu sizde kolaylıkla birkaç test yardımıyla anlayabilirsiniz.

Test 1: Herhangi bir mumsuz ve kokusuz diş ipini çift  kat yaptıktan sonra üst büyük azıların arasına yerleştirip çıkaralım. Sonra 30sn ile 1dakika arasında bekleyip. Koklayalım. Bu en çok uygulanan yöntemlerden biridir.

Bir başka yöntemde bir gazlı bez ya da dili kaydırmayacak herhangi bir bezle dili ucundan tutup çekelim ve dil kokunu başka bir gazlı bezle silelim yine bekleyip koklayalım. Eğer kotu koku geliyorsa bir diş hekimine başvurmak gereklidir.

dt.dilaytursen@gmail.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!