Sağlık Bakanlığı'ndan diyabet uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından diyabet uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 09:23

Sağlık Bakanlığı, şeker hastalığının sağlık sistemine 780 milyon YTL yük getirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’ndan, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla yapılan açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon şeker hastası bulunduğu belirtilerek, hastalık için en önemli risk faktörlerinin hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, ailede diyabetli bireylerin yer alması ve aşırı kilolar olduğu bildirildi.

Açıklamada, şeker hastalığının yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğu ve dünya nüfusunun yüzde 2.5’ini olumsuz etkilediği vurgulanarak, ”Ülkemizde yaklaşık 4 milyon ‘diyabet hastası’ bulunmakta, aileleriyle birlikte 12 milyon vatandaşımız diyabet hastalığından etkileniyor. Ülkemizde ’önemli bir halk sağlığı sorunu’ olarak varlığını sürdüren diyabet, birçok hastalığa da zemin hazırlıyor” denildi.

ŞEKER HASTALIĞI SAĞLIK SİSTEMİNE 780 MİLYON YÜK GETİRİYOR

Tüm yaş gruplarında görülebilen ve yaşam boyu süren diyabetin aşırı su içme ve yemek yeme, sık acıkma, aşırı idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterdiğine değinilen açıklamada, diyabetin, iyi tedavi edilmemesi durumunda yaşamsal organlarda ciddi, kalıcı hasarlara yol açtığı kaydedildi. Açıklamada, şeker hastalığının sağlık sistemine de 780 milyon YTL yük getirdiğine dikkat çekildi.

Diyalize giren hastaların yaklaşık yüzde 34’ünün diyabet hastası olduğu ve 40 yaş altında kalp krizi geçiren kişilerin yüzde 51’inin kan şekeri oranının yüksek olduğu vurgulanan açıklamada, erişkinlerde körlük nedenleri arasında birinci sırada yer alan diyabetin, hastaların ayağını kaybetmesine, gebelikte bebeklerin gelişim bozukluklarına ve ölüm riskinde artışa neden olduğu bildirildi.

“TATLI TÜKETİMİNİ AZALTIN”

Diyabet hastalığından korunmanın, hastalığı geciktirme veya kontrol altında tutmanın bir ölçüde mümkün olduğu ifade edilen açıklamada, vatandaşlara yönelik şu uyarılar yer alıyor:

“Şekerli içecek ve tatlı tüketiminizi azaltın, şeker içeriği az olan besinleri tercih edin. Şekerler saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi vücut ağırlığının artmasına ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur. Vücut ağırlığınızı dengede tutun, fiziksel aktivitenizi artırın. Vücut ağırlığının normalden az ya da çok olması şeker hastalığına ve çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu nedenle kilonuzu normal sınırlar içinde tutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Yağlar konusunda ölçülü olun ve doymamış yağları tercih edin.

Tereyağı, diğer hayvansal yağlar ve margarinlerin çoğu doymuş yağlardır ve kolesterol düzeyini artırırlar. Ayçiçek, soya, mısırözü gibi bitkisel yağların çoğu ise doymamış yağlardır ve kolesterol içerikleri düşüktür. Bu nedenle yemeklerin doymamış yağlar ile pişirilmesi ve tüketimi sağlık açısından daha yararlı. Alkol ve sigaradan uzak durun.

Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir. Posalı besinleri sıkça tüketin. Hareketli bir yaşam sürmeye çalışın, kısa mesafeleri yürüyün. Çok gerekmedikçe asansör ve yürüyen merdivenleri kullanmamaya özen gösterin. Her gün en az 30?45 dakika yürüyüş yapın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!