Raşitik Joseph Pilates’in hastalığıyla mücadelesi 80 yıl sonra trend oldu

Güncelleme Tarihi:

Raşitik Joseph Pilates’in hastalığıyla mücadelesi 80 yıl sonra trend oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2006 00:00

Astım, raşitizm ve ateşli romatizmayla mücadele eden bir çocuktu Joseph Pilates. Ailesi tedavi için spora yöneltti. 14’ünde normale dönmüştü. I. Dünya Savaşı’nda gönderildiği esir kampında hastabakıcılık yaparken geliştirdiği egzersiz tekniği bir mucize yarattı. Grip salgını İngiltere’de binlerce kişiyi öldürürken kamptakiler kurtuldu.

Almanya’dan göçüp yerleştiği New York’ta 1926’da açtığı stüdyoda "contrology" yani Pilates tekniğini yaymaya başladı. Öldükten sonra öğrencileri misyonunu devraldı. Bugün tüm dünyada yogadan sonra en etkili form tutma yöntemi olarak biliniyor, Pilates salgını yaşanıyor. Madonna, Julia Roberts, Nicole Kidman, Sezen Aksu, Gülben Ergen bu teknikle formunu koruyor. Londra’daki Pilates Institute’ün kurucularından, 27 yıllık Pilates eğitmeni Michael King, "Zayıflama yöntemi değil, vücudu forma sokma, dengeleme yöntemidir" diyor. İşte King’in önerileri.

Pilates son beş yılda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de popüler oldu. Paris Hilton’dan Madonna’ya ünlü isimlerce kullanılması tekniği salgına dönüştürdü. Kanyon Alışveriş Merkezi’nde açılacak spor salonu MAC’in eğitmenlerine kurs vermek üzere geçen hafta Türkiye’ye gelen Michael King (47) bu patlamadan dolayı şaşkın: "Step, spinning yeni tekniklerdi, birden popüler olmalarını anlıyorum ama Pilates çok eski. Bu kadar yıl sonra birden bire bu kadar popüler olması şaşırtıcı." King, bu gelişmeyi, Jane Fonda kuşağının yaşlandıkça çok yorucu olmayan sporlara yönelmesine bağlıyor. Stresten kaçışın, fizyoterapistlerce kullanılmasının da etkisi olduğuna inanıyor. "Pilates yapmayan ünlü bilmiyorum desem yeridir: Jamie Lee Curtis, Daphne Powers, Uma Thurman, Helen Hunt, Faye Dunaway. Pilates vücudunuzu korumanızı sağlar ama çok yemek yer, egzersiz yapmazsanız vücudunuz bunu gösterir."

Joseph Pilates’in 1918’lerde uygulamaya başladığı teknik, zaman içinde gelişti, farklılaştı. King’e göre, "orijinal Pilates tekniği" yok. Her eğitmen kendi yorumunu katıyor: "Eğer biri size, gerçek Pilates yapıyorum, derse inanmayın. Bunu sadece Joseph Pilates yapıyordu. Öldüğünden beri, ben dahil, herkes yorum yapıyor. Bizler şifacı değiliz, Pilates bazı yoga türleri gibi ruhsal değil, tamamen bedensel egzersizdir."

King, dansçılık yaparken sırtındaki sakatlanma nedeniyle Pilates’e başlamış. 27 yıldır bu tekniği öğretiyor. Kurduğu Pilates Institute, İngiltere’nin en büyük Pilates eğitimi kuruluşu. Bu alandaki ölçütlerin belirlenmesinde, Pilates Standards UK ile birlikte çalışıyor. Pilates Institute Metodu ve eğitmen programları Kanada, ABD ve Meksika’dan, Suudi Arabistan, Rusya’ya, Avustralya’dan Çin’e 21 ülkede kullanılıyor.

ELİNDE SOPASIYLA DERS YAPARDI

Joseph Pilates 1880’de Düsseldorf’ta doğdu. Hastalıklara karşı vücudunu geliştirmek üzere, ailesinin teşvikiyle spora başladı. Egzersizler sayesinde 14 yaşında model olarak çalıştı. 1912’de İngiltere’ye taşındı, sirk cambazlığı, boksörlük yaptı, İngiliz polisine savunma teknikleri öğretti. I. Dünya Savaşı’nda savaş mahkumu olarak Lancaster bölgesinde kampa gönderildi. Hastabakıcılık yaptı, geliştirdiği teknikleri hastalara öğretti. 1918’deki grip salgınında İngiltere’de pek çok kişi hayatını kaybederken, kampta yaşayanların hiç etkilenmemesi üzerine Pilates ve tekniği ün kazandı. Almanya’ya döndüğünde tekniği dans çevrelerinde yayıldı. Pilates, 1926’da New York’a göç etti. Bir apartman dairesinde ilk stüdyosunu açtı. Bugün hálá açık olan bu merkezde, konsantrasyon ve nefes alma tekniklerini birleştiren Pilates yöntemini öğretti. Öğrencileri Martha Graham, George Balanchine gibi ünlü dansçılardı. Yanlış yapanı sopasıyla vurarak uyarırdı. Eğitmenler yetiştirdi, iki kitap yazdı, egzersiz ekipmanları icat etti. "Contrology" tekniği dünyaya yayıldı. Bira ve sigara tiryakisi olmasına karşın Pilates, 57 yaşında 30 yaşında görünüyordu. 1967’de öldü.

İÇTEN DIŞA ÇALIŞIR
/images/100/0x0/55eae43ef018fbb8f89d5932


Pilates tüm vücudu çalıştıran bir "zihin- beden" egzersizidir. Eğer kas güçlüyse esnetme, kas zayıfsa güçlendirme hareketleri yapılır.

3 çeşit Pilates var: Tedavi, sağlıklı yaşam, dansçı ve atletlerin egzersiz amaçlı programları. Egzersizlerde şekillendirici, trapez masası, omurga düzeltici, Wunda Sandalyesi gibi özel aletlerin yanı sıra sarı elastik bant, kutu, top kullanılır.

Pilates mutlaka müzikle yapılır, eğlencelidir. Amacı merkezdeki kasları sağlamlaştırmaktır. Vücudunuz önce merkezinde güçlü olmalıdır, bu yüzden içten dışa çalışırız.

Tekniğin diğerlerinden farkı, egzersiz sırasında yaptığınız hareketleri, vücudunuzu düşünmenizi sağlaması. Bu yaptığınız hareketlerin yararını artırır. Nefes alma yöntemi, Pilates’in önemli unsudur.

Kasların çalışma sistemi hakkındaki yeni bilgiler doğrultusunda, Pilates tekniklerinde değişiklikler yapıldı. Şimdi "doğal kıvrım" yöntemini kullanılıyor, sırt daha güçlü hale geliyor.

Bir sorununuz, engeliniz varsa toplu Pilates seanslarına katılmayın. Pilates dersi yavaş ve kontrollü olmalı. Grubu izleyip, çok hızlı giderseniz kötü yaparsınız.

Yeni başlayacaksanız, öncelikle sevdiğiniz, size uyan sporu bulmalısınız. Hangisini seçerseniz seçin, Pilates’in yararını görürsünüz. Eğitimcinizin söylediği sonuçları 10-20 seans sonra fark etmeye başlar, egzersizlere devam ettiğinizde faydasını görürsünüz.

Tavsiyem tek sporla yetinmeyin. Her şeye iyi gelen tek spor yoktur. Beslenme ve ezgersiz yöntemleri hakkındaki bilgilerin ışığında, farklı metabolizma ve yaşam alışkanlıklarına göre alternatifler öneririz. Madonna gibi bir ünlü bile Pilates’e başladığında eğitmenine itiraz etmez.

KİLO VERDİRMEZ

Pilates zayıflama yöntemi değildir. Kalbi, dolaşım sistemini düzenleyen, güçlendiren egzersizler kilo verdirir. Vücudu şekillendirir, dik durmanızı sağlar. Kaslarınız forma girer.

Pilates kasları açar. Uzun süre oturanlara, otomobil kullananlara faydalı olur. Sırt ve bacaklara odaklanan sistem, kişinin duruşunu düzeltir, vücut dengesini sağlar.

Pilates asla eğitmensiz yapılmamalı. En bilgili kişiler bile eğitmenden fikir alır. Çünkü dıştan bakıldığında görülür hatalar. Ben de Pilates yaparken, eğitim verdiğim öğretmenlerin gözetiminde çalışıyorum.

MADONNA BİRÇOK SPORU BİR ARADA YAPIYOR

Kimi yıldızlar bir filme hazırlık sürecinde Pilates yapıyor. Terminator’de oynayan Linda Hamilton, günde 6 saat çalışmıştı. James Bond’daki Daniel Craig, üç ay boyunca aynı tempoda egzersiz yaptı. Madonna, Sharon Stone gibileri formunu korumak için sürekli Pilates yapıyor. Madonna’ya özenenler unutmasın; Pilates’in yanı sıra dansçı, koşuyor, ağırlık kaldırıyor, yoga yapıyor. Yani tek spor yapmıyor. Vücutlarına önem veren ünlüler birçok sporu bir arada yapar. Pilates’le vücudunu dengeler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!