Rahim ağzı kanseri aşısı yolda

Güncelleme Tarihi:

Rahim ağzı kanseri aşısı yolda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2006 11:24

Rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen aşının Türkiye'de görülen tiplere uygunluğu araştırıldıktan sonra ruhsatlandırılıp ruhsatlandırılmamasına karar verilecek.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kısa adı “HPV” olan ”Human Papilloma Virüs”ün yol açtığı enfeksiyonun, kadınlardaki rahim ağzı kanserinden sorumlu olduğunu belirterek, buna karşı geliştirilen aşının hastalığı önlemede başarılı sonuçlar verdiğinin görüldüğünü söyledi.

Aşının, buna hazır olan ülkelerde uygulanacağını kaydeden Tuncer, ”Hazır olmak demek, geliştirilen aşının, birkaç tipi bulunan HPV'nin bir ülkede yaygın olan tipine karşı etkili olması durumunda, orada uygulanabileceği anlamına geliyor” diye konuştu.

Bunun altyapısını oluşturmak amacıyla Türkiye'deki rahim ağzı kanserlerinin hangi sıklıkta ve HPV'nin hangi tipinde olduğunu ortaya çıkaracak bir çalışma yürüteceklerini bildiren Tuncer, bu çalışma sonunda aşının Türkiye'deki rahim ağzı kanserlerinde ne derece etkili olacağının görüleceğini belirtti.

Tuncer, HPV'nin Türkiye'de görülen tiplerine karşı etkili olduğunun saptanması durumunda, aşıya ruhsat verileceğini söyledi.

HPV NEDİR?

İnsanlarda enfeksiyona yol açan bir virüs olan HPV'nin 100 civarında türü bulunuyor.

Bunlardan bazıları elde ve ayaklarda siğillere neden olurken, bazıları da cinsel bölgede genital siğillere, bir başka adıyla ”kondiloma” yol açıyor.

Bu virüsün bazı türleri ise kadınlarda rahim ağzındaki hücrelerde ileride kansere dönüşebilecek değişimlere neden olabiliyor.

HPV cinsel ilişki ve cilt temasıyla bulaşırken, yaşamının herhangi bir döneminde birden fazla partneri olanlar, partneri daha önce birden fazla kişiyle ilişkide bulunanlar, cinsel yaşantısı erken yaşta başlayanlar, kendisinde ya da partnerinde halen ya da daha önceden başka türde cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olanlar daha fazla risk taşıyor.

Kadınlarda rahim ağzı, erkeklerde de penis kanserine neden olabilen HPV, rahim ağzı kanseri tanısı konan kadınların yüzde 95'inde saptanıyor.

Rahim ağzı kanseri, tüm dünyada kadınlarda görülen kanserler arasında, meme kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor.

Uzmanlar, yaklaşık 10 yıldır çalışmaları süren aşının, ortalama cinselliğe başlama yaşı olan 15 yaşından itibaren yılda 3 doz şeklinde uygulanabileceğini bildiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!