Prostat tedavisinde yeni yöntem

Güncelleme Tarihi:

Prostat tedavisinde yeni yöntem
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2006 13:10

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Veli Yalçın, kötü huylu olmayan prostat hastalığı tedavisinde mikrodalgaya (ısı) dayalı yeni bir yöntem kullandıklarını söyledi.

Prof. Dr. Yalçın, yaptığı açıklamada, tüm dünyada 40 yaş üstü 4 erkekten ortalama birinin prostat büyümesi sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu anlattı. Prostat hastalığı tedavisinde ilk başvurulan yöntemin cerrahi müdahale olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yalçın, İsveç Upsala Üniversitesi Üroloji Bölümü uzmanlarınca “CoreTherme” adlı yeni bir yöntem geliştirildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Yalçın, “Kötü huylu olmayan prostat hastalığı tedavisi için geliştirilen bu yeni yöntem, mikrodalgayla (ısı) tedavi esasına dayanıyor. Büyüyen prostat ısı yoluyla ortadan kaldırılıyor. Kateter yoluyla prostat içine ısı veriliyor. Bunun için yüksek güvenlik sistemleri kullanılıyor. Tedavi anesteziye gerek de duyulmadan prostatın büyüklüğüne göre en fazla 20 dakika sürüyor” dedi.

Yöntemin özellikle sondaya bağlı, uzun süre yatan ve ameliyat olamaz konumda bulunan hastalar için çok ciddi yararlar sağladığını ifade eden Prof. Dr. Yalçın, bu yöntemin herhangi bir riski ya da dezavantajı bulunmadığını söyledi.

Prof. Dr. Yalçın, “Sadece hastanın prostat büyüklüğünün önemi var. Çok büyük ya da çok küçük prostat büyümeleri, yöntemin güvenlik bariyerleri sınırı dışında kalıyorsa, o zaman hastaya önerilmeyebiliyor” diye konuştu.

Yöntemin bugüne kadar ABD ve Avrupa'da 20 bin hasta üzerinde başarıyla uygulandığını anlatan Prof. Dr. Yalçın, Türkiye'de de 25 hastanın bu tedavi yöntemiyle sağlığına kavuştuğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!