Polen alerjisi olanlar dikkat

Güncelleme Tarihi:

Polen alerjisi olanlar dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2005 15:56

İlkbaharda artan polenler, alerjisi olanları tehdit ediyor. Bitki zengini olan Türkiye'de özellikle Mart- Nisan- Mayıs aylarında miktarı artan polenlerin, alerjik bünyesi olanları olumsuz etkiledini belirten uzmanlar, ilaçla mücadeleden, giysi seçimine kadar bir dizi öneride bulundu.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi- Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Gemici, “Polen alerjisinde, polenin kendisi alerjik değildir. Vücudun yabancı madde gibi algıladığı polen vücuda girince, doğal olarak hemen vücuttan atmak için protein salgılanıyor. Aslında bu üretilen protein alerjik olarak çıkıyor. Bunlar da deride kaşıntı, gözlerde şişme ve yaşlanma, nefes daralmaları olarak kendini gösteriyor. Polen yaşamın soluğu hapşırığın sorumlusudur” dedi.

Rüzgar ve yüksek hava akımları sayesinde polenlerin 300 kilometre uzağa taşındığını belirten Prof. Dr. Gemici, “Ülkemizde bulunan 2 bin üzerindeki bitki türünün onda biri rüzgarla tozlaşır. En çok polen üretenler de rüzgarla döllenenlerdir. Mesela, çam ormanındaki bir hektarlık alana bir ton polen düşer. Polenler ürün üretirler ve ürettikçe yaşam kaynağımız gıdayı ve oksijeni almış oluruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘POLENLER KİŞİYİ İŞİNİ YAPMAKTAN ALIKOYUYOR’

Polenin daha yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde, dışarı çıkılmaması eğer çıkmak zorunda olanlar varsa, yüksek binaların çevrelediği dar sokaklarda gezmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Gemici, “Kişiyi işini yapmaktan alıkoyan ve havada milyarlarca bulunan polenlerden kurtulmak için alerjisi olanların ilk olarak yapacağı, alerjik belirtilerin giderilmesi için ilaç kullanımıdır. Diğer bir çözüm yolu da vücudun polene bağışıklık kazandırılarak duyarsızlaştırılmasıdır. Kişiler maske kullanarak, pamukludan ziyade sentetik giyecekler giyerek ve mümkünse polenin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmayarak kendilerini koruyabilir” diye konuştu.

MART- MAYIS ARASI TEHLİKELİ

Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim dalı Ümmünoloji Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytül Zerrin Sin de, bitkilerin çoğunlukla mart nisan ve mayıs gibi ilkbahar döneminde polen ürettiğine dikkat çekti. Doç. Dr.  Sin, “Polen üretim zamanları bitki türüne ve iklim şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Bu bağlamda Ege Bölgesi iklim koşulları nedeniyle ve çok çeşitli bitki türlerinin bulunduğu; bunlarında çok sayıda polen ürettiği bir bölgedir” dedi.

Haberin Devamı

Polen taneciklerinin gözle görülemeyecek kadar küçük oldukları için kapı ve pencerelerden kapalı ortamlara girebildiği; dışarıda giyilen giysilerle iç ortamlara taşınabildiklerinin altını çizen Doç. Dr. Aytül Zerrin Sin, “Alerjik kişilerin evlerini, polen yoğunluğunun az olduğu akşam saatlerinde havalandırmaları, dışarıda giydikleri giysilerini ev içinde çıkartmaları önerilir” diye konuştu.

Özellikle rüzgarlı havalarda polen alerjisi olan kişilerin dışarı çıkmamaları gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Sin, “Rüzgarlı havalarda polen taneciklerinin yayılımları ve havadaki yoğunlukları fazla olur. Yağmur ise polenlerin toprağa düşmesine neden olarak alerjik etki yaratmalarını engeller” dedi.

Haberin Devamı

POLEN ALERJİSİ NASIL ÖNLENİR?

Çeşitli ilaçlarla polen alerjisinin kontrol altına alındığını söyleyen Doç. Dr. Sin, “Verilen ilaçların her yıl düzenli olarak kullanılması gereklidir. Ancak ilaçlar, alerjinin devam ettiği süreçte geçerli olacaktır. Alerji testi yapılarak sorunlu olan polenler saptanmış ise etkisi uzun süre olan aşı tedavisi de uygulanabilir. Ayrıca polen alerjisi kalıtsal bir özellik gösterdiği için ailesinde alerjik yakınmaları olanların, alerji olma ihtimali daha yüksektir. Alerji uzmanlarına başvurmaları gerekmektedir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!