Plastik cerrahide yeni moda: Annelik estetiği

Güncelleme Tarihi:

Plastik cerrahide yeni moda: Annelik estetiği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 00:00

Kimse hamileliğin ve anneliğin özel bir süreç olduğuna itiraz etmiyor. Ama hamilelikte alınan kilolara, aylar süren süt verme, “süt yapan” gıdaların fazla tüketilmesi, bazen boşvermişlik de eklenince vücudun bozulması kaçınılmaz oluyor.

Haberin Devamı

Yakın zamana kadar doğum yapmak bir milattı. Doğum yapmış kadın bedenindeki değişiklikler garip karşılanmaz, hatta anlayış gösterilirdi. Doğum yaptığı halde fit olanlar istisnaydı. Zaman değişti... Özellikle büyük kentlerde yaşayan kadınlar bunu kader olarak kabul etmemeye, plastik cerrahlardan eski vücutlarını istemeye başladılar. Amerikalılar’ın “mommy makeover” dediği akımı Türkçeye “Annelik estetiği” diye çevirmek mümkün. Ekonomik kriz tüm hızıyla sürerken bile ABD’de 2009 yılında, 20-39 yaşlarındaki 325 bin kadın, annelik estetiği oldu. Bu rakam, bir önceki yıldan yüzde 11 oranında daha yüksekti. Türkiye’de de çok sayıda kadın, doğumlarını bitirdikten sonra kendisine dönüyor ve ameliyat masasına yatıyor.

Hamilelik her haliyle kadın hayatında olağanüstü bir durum. İstediğiniz kadar, “Bir mucize gerçekleşiyor, tadını çıkarayım” deyin, aldığınız kiloları dert etmeden yapamazsınız. Çevrenizle endişenizi paylaştığınızda, çok bildik bir teselliyle karşılaşırsınız: “Doğumda 4-5 kilo, emzirirken de kiloların hepsi gider” diye. Bazı şanslı organizmalar daha az kilo alır, daha kolay verirler. Ama bazılarımız için sarkan karın, içi boşalan memeler, genişleyen basenler yeni yol arkadaşımız olur! Bu duruma, eşlerin imaları da eklenince, “Ne yapalım anneyim?” diyerek sıyrılmak zorlaşıyor. Olanakları uygun kadınlar, anneliğin onlardan aldığını tıbbın yardımıyla yerine koyuyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Akın Yücel, “Hamilelikte hormonal ve mekanik değişiklikler en fazla karın bölgesi ve memelerde görülüyor. Normalde bir portakal büyüklüğünde olan rahim, bebeğin büyümesiyle birlikte karın duvarını ileriye doğru itmeye başlıyor. Belki de en geri dönülmez etkisini, karın kasları ve onları birbirine bağlayan bağlar üzerinde gösteriyor. Bu yapıların birbirinden ayrılmasına ve karın duvarının gevşeyerek dışarı doğru bombeleşmesine neden oluyor” diyor.
Her kadın hamilelik ve doğumdan farklı şekillerde etkileniyor. Ancak bazı ortak sorunlar hemen tüm kadınlarda görülüyor. Prof. Dr. Yücel, “Çıkıntılı karın, gevşemiş deri, sarkık meme, özellikle karın bölgesinde izler ve çatlaklarla yağlanma problemleri hemen her hamilede görülür. Annelik operasyonuyla tüm bu sorunları ortadan kaldırmak mümkün” diyor.

Haberin Devamı

ARTIK DOĞURMAM DİYORSANIZ

Haberin Devamı

Annelik estetiği bir daha doğum yapmayı planlamayan kadınlara uygulanıyor. Özellikle birden fazla doğum yapan kadınların ihtiyacı daha fazla. Bu ameliyatı yaptıranlar, birkez daha hamile kalırlarsa karın ve memelerinde bir miktar gevşeme oluyor. Ancak hiçbir zaman ilk gebelik sonrasındaki gibi deformasyon görülmüyor.
Annelik ameliyatlarında üç temel bölgeye müdahale ediliyor. Karın, meme ve liposaction ile bacak, basen, kalça bölgelerine...
Karın germe ameliyatıyla bölge sıkılaştırılırken, deri fazlalıkları alınıyor. Sadece karın duvarında bombeleşme mevcutsa, endoskopik karın germe işlemi uygulanıyor. İz bırakmadan sıkılaşma sağlanabiliyor.
Yağ inatla vücuda yapışmışsa, diyet ve egzersiz çare olmuyor. Liposuction, bu yağ yığılmalarını ortadan kaldırmak ve vücudun doğal şeklini geri vermek için ideal.
Hamilelik sırasında ve sonrasında, bazı kadınlarda memelerde hacim azalıyor. Bazılarında da sarkıklık oluşuyor. Sayılar çok net olmamakla birlikte, yeni doğum yapan hemen her kadın, her ikisini de yaşıyor. Yaş faktörü ve kişinin derisinin esnekliği, hamilelikte kadınların meme durumlarını etkileyen en önemli unsurlar.
Ameliyatta meme dokusu alınmadan, koni şeklinde şekillendiriliyor ve bollaşan derinin fazla kısımları çıkarılıyor. Eğer meme dokusunda fazlalık varsa, meme gerektiği kadar küçültülebiliyor. Eğer meme dokusu hacim olarak yetersizse meme dikleştirme ameliyatı sırasında silikon meme proteziyle meme büyütme birlikte yapılabiliyor.

Haberin Devamı

TEK AMELİYATLA BİTEBİLİR

Annelik estetiğinde tüm bu ameliyatlar bir arada uygulanabileceği gibi, hastanın gereksinimlerine bağlı olarak ayrı ayrı da gerçekleştirilebiliyor. Karın germe işlemi yapıldığında hasta bir gün hastanede yatıyor. Diğer işlemler sonrasında ise (meme ameliyatları, liposuction, endoskopik karın germe) aynı gün evine dönebiliyor. Ameliyat zamanlaması olarak genellikle süt verme işleminin bitiminden en az 6 ay sonrası uygun kabul ediliyor. Ameliyatın fiyatı doktor ve hastaneye göre, 5 bin-30 bin arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!