Pırlantalar starları gölgede bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Pırlantalar starları gölgede bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü Hollywood sanatçıları bu yılki Oscar gecesinde taktıkları pırlantalarla çevrelerine ışık saçtılar. En iyi kadın oyuncu ödülünü alın Gwyneth Paltrow'dan, geceyi sunan Whoopi Goldberg'e, Sophia Loren'den Kim Bassinger'a tüm aktristlerin taktığı paha biçilmez pırlantalı mücevherler birbiriyle yarıştı. Oscar töreninde, pırlantalı akarsu kolyenin yeni yorumuna sanatçıların ilgi gösterdiği görüldü. Örneğin Gwyneth Paltrow, Ralph Loren tasarımı pembe gece elbisesini ünlü mücevher evi Harry Winston tarafından sanatçı için özel olarak üretilen prenses kolye ve takımı küpeleri ile süsledi. Ünlü İtalyan aktrist Sophia Loren, Fred Leighton tasarımı iki sıra bir su kolye, Liv Tyler yine Leighton tasarımı görkemli bir kolye ile gözleri kamaştırdı. En gösterişli pırlantalı mücevherler ise iri taşlı yüzükler oldu. Whoopi Goldberg 107 karatlık pırlantalı yüzüğü ile gece boyunca herkesin gözlerini kamaştırdı. Geena Davis, Sophia Loren ve Jennifer Lopez 20 karatlık pırlantalı yüzükleri ile dikkatleri çekti.

Taşın değeri nasıl ölçülür

Hiçbir pırlanta bir diğerinin aynısı değil. Bir pırlantanın değerini 4C özelliği belirliyor: Cut (kesim), Color (renk), Clarity (berraklık), Carat Weight (karat ağırlığı).

Karat ağırlığı: Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsü. Bir karat 100 eşit puana bölünüyor. Yarım karat 50 puan ve 0.50 kt şeklinde yazılıyor.

Kesim: 4C özelliklerinin en önemlisi. Pırlantanın ışıltısı kesim kalitesi sayesinde ortaya çıkıyor. Işığı yansıtan yüzey orantılarının doğru olduğu iyi bir kesim, pırlantanın ateşini ve parlaklığını ortaya çıkarıyor.

Renk: Pırlanta renkleri beyazın çeşitli tonlarından oluşuyor. En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D, E, F ve G.

Berraklık: Bir pırlantanın berraklığı 'doğanın parmak izleri' olarak adlandırılan lekelerine bakılarak belirlenir. Pırlantanın lekeleri ne kadar azsa taş da o kadar nadir bulunur.

Elmas: Sert zor ve güzel

Kıymetli taşlar içinde en eski olanı. Önemli bölümü 3 milyar yıllık.

En sert madde. Bir elması ancak bir elmas kesebilir.

Bulunması ve çıkarılması en zor taş. Ne kadar büyükse, o kadar nadide.

1 karatlık pırlanta için 250 ton toprak kazılması gerekiyor.

Minimalist akım

Son yıllarda modacıların minimalist akımdan büyük ölçüde etkilendikleri görülüyor. Gerek dış giyim, gerekse ev dekorasyonunda yalınlık ve sadelik ön planda. Mücevher modası da her zamanki gibi giysilerdeki eğilimlere paralellik taşıyor. Dünya pırlanta modasında son yıllarda sade bir şıklık hakimiyet kazandı. Özellikle tek taş yüzük, küpe ve kolye modası, başta İtalya olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ile ABD, Japonya, Avustralya, Kanada gibi pekçok ülkede büyük ilgi topladı.

1999 yazında pırlanta, kadının 24 saat vazgeçemediği mücevher olma özelliğini sürdürecek. Gece gündüz açık olan dekoltelerde mutlaka irice tek taş kolye bulunuyor ve bunu tek taş küpeler tamamlıyor. Pırlantayı tamamlayan ürünlerde (montür) platin ve beyaz altın gözde. Zarif montürlü veya daha modern tasarımlı kalın montürlü tek taş pırlanta yüzükler de saltanatını koruyor.

Mücevher sanatındaki başarıları ile adlarından söz ettiren Türk tasarımcıları da dünya trendlerini yakından izliyorlar. Özellikle platin ve beyaz altın eşliğinde kullanılan pırlanta takıların seçkin örnekleri birbiriyle yarışıyor.

Pırlanta, bu yaz gece kıyafetlerinin tamamlayıcısı olacak. Gece kıyafetleri ile daha görkemli, değişik tasarımlı pırlanta kolyeler çok ilgi görecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!