Petkim ’Ermeni’ye takıldı ibre Azeri’ye döndü

Güncelleme Tarihi:

Petkim ’Ermeni’ye takıldı ibre Azeri’ye döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 00:00

Özelleştirme İdaresi Petkim için en yüksek teklifi veren Kazak-Rus ortaklığı TransCentral-Asia Grubu’nu devre dışı bırakıp, ikinci sıradaki Turcas ve Azeri ortağı Socar’ın teklifini onaya sundu.

TransCentral-Asia Grubu’nun ortakları arasında Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden biri olarak tanınan Vardanyan’ın, bu kararda etkili olduğu iddia ediliyor.

PETKİM’in yüzde 51’inin satışına ilişkin ihalede, Rekabet Kurulu’na sunulan teklif, 2 milyar 50 milyon dolarlık TransCentral-Asia Grubu’nunki değil, Socar-Turcas Injaz ortak girişim grubunun 2 milyar 49 milyon dolarlık teklifi oldu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) dün akşam saatlerinde açıkladığı bu kararında, TransCentral-Asia Grubu’nun ortaklarından Troica Dialog’un Ermeni lobisinin en büyük finansörü olduğu yönündeki iddialarının etkili olduğu söyleniyor.

ABD’DEKİ TASARI MI ETKİLEDİ: 5 Temmuz’da yapılan ihalede Petkim Petrokimya Holding A.Ş.’nin yüzde 51’i için 2.05 milyar dolarla en yüksek teklifi veren Transcentral-Asia Grubu’nun ortaklık yapısı kamuoyunda tartışma konusu yaratmıştı. İhale sonrası ortaklıkta Kazakların ağırlıkta olduğu belirtirken, konsorsiyumun Kazak petrol şirketi Caspineft, stratejik ortak olarak Kazak ağırlıklı Rus İnvestment İndüstrial Euroasia Group ve finans ortağı olarak ise Rus İnvestment Troika Dialog Bankası’ndan oluştuğu açıklanmıştı. Ancak grupta yer alan Troica’nın büyük ortağının Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden biri olarak tanınan Reben Vardanyan olması, tartışmaların kaynağı olmuştu. ÖİB’in ibreyi Turcas ve Azeri ortağı Socar’ın teklifine döndürmesinde, bu tartışmaların etkili olduğu konuşulurken, kararın ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde sözde Ermeni soykırım tasarısının kabul edilmesinin ardından alınması da dikkatleri çekti. Karar da bunun önemli bir rolü olduğu iddialar arasında.

RANDEVUDA BİR ŞEY SÖYLENMEDİ: İhalenin yapıldığı günden bu yana Petkim’in kime verileceği yönündeki söylentiler sürerken, edinilen bilgiye göre Transcentral-Asia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu’nun Danışmanı Haluk Ulusoy ve ortaklarından Yerkin Tatishev, dün Özelleştirme İdaresi yetkilileri ile bir görüşme yaptı. İki hafta öncesinden dün için randevu alan Ulusoy ve Tatishev, ÖİB Başkan Yardımcısı Osman İlter ile yaptıkları görüşmede, basına da yansıyan söylentilerin doğruluğunu öğrenmek istedi. Basında önceki gün yer alan "Transcentral-Asia’nın devre dışı bırakılarak Socar-Turcas Injaz ortak girişim grubu ile görüşüldüğü" haberi üzerine "İdarece bu yönde alınmış bir karar bulunmamaktadır" denilen açıklamanın yapıldığı saatlerde, bu görüşme gerçekleşti. Şirket yöneticileri de, içleri rahat bir şekilde İstanbul’a döndü.

İLK TEPKİ ’MAALESEF DOĞRUYMUŞ’: Ulusoy ve Tatishev, ÖİB’in son kararını ise Hürriyet’ten öğrendi. Karar Reuter ekranına düştükten sonra aradığımız Haluk Ulusoy, önce kendilerine böyle bir karar iletilmediğini açıkladı. Ancak daha sonra bu kararı Özelleştirme İdarasi’ne doğrulatan Ulusoy, "Maalesef doğruymuş, bizim için kötü bir sürpriz oldu. Neden böyle bir karar alındığını bilmiyoruz, gerekçe bize söylenmedi. Hayırlı olsun demekten başka bir şey yapamayız" diye konuştu.

GEREKÇE AÇIKLANMADI: ÖİB’ten yapılan yazılı açıklamada da, Rekabet Kurulu’na neden birinci teklifin değilde, ikinci teklifin verildiğine ilişkin bir gerekçe gösterilmedi. Rekabet Kurulu’nun izninden sonra sonuç onay için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na gönderilecek. İhale, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayından sonra kesinleşecek.

Vardanyan faktörü ters etki yarattı

TransCentral-Asia Grubu’nun ortakları arasında yer alan Troika, Rusya’nın en büyük yatırım bankalarından biri olarak biliniyor. Bu şirketin yüzde 65’ine sahip olan Reben Vardanyan ise, uluslararası alanda ünlü bir isim olarak tanınıyor. Financial Times’ın "sıfırdan zengin olan işadamları arasında en saygı duyulan simalarından biri", Frankfurter Allgemeine Zeitung’un "Rusya’daki yatırımcıların azizler mertebesine çıkardığı adam" olarak tanıttığı Vardanyan, 2004 yılında Ernst&Young tarafından "Rusya’da Yılın Girişimcisi" seçilmişti. Ancak bu payeler, Vardanyan ortaklı TransCentral-Asia Grubu’nun Petkim’i almasına yetmedi. Yapılan yorumlar "Kamuoyunun çok hassas olduğu bir dönemde Vardanyan’ın ortaklar arasında yer alması grup için olumsuz bir etki yarattı" şeklinde oldu.

Aksoy: Söz vermeyeyim istenirse artırırız

İHELEDE en yüksek ikinci teklifi veren Socar-Turcas Injaz ortak girişim grubunun, başından bu yana ümidini koruduğu biliniyordu. Bu arada yapılan görüşmelerde, Turcas-Socar ortaklığının tekliflerini 10 milyon dolar yükseltmeyi kabul ettiği iddiaları da gündeme geldi. Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, kararın kendilerine telefonla iletildiğini belirken, "Çok sevindik, memnun olduk" dedi. ÖİB’den, tekliflerini 10 milyon dolar artırarak TransCentral-Asia Grubu’nun seviyesine çıkarmaları yönünde bir talep gelmediğini söyleyen Aksoy, "Böyle bir teklif gelirse kabul eder misiniz" sorumuza ise şu yanıtı verdi: "Böyle bir teklif yapılır mı, yapılmaz mı bilmiyorum. Ama ’artırın’ derlerse, ortaklarımızın ricasını alırız. Peşinen söz vermeyelim ama ortaklarımız da bu konuda ’evet’ derse, memnuniyetle artırımı yaparız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!