Pera Müzesi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Pera Müzesi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2005 00:06

Taksim’de 1893 yılında mimar Achille Manoussos’un yaptığı ve ‘Bristol Oteli’ olarak bilinen bina, dün ‘Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’ olarak kapılarını ziyarete açtı. Beş katlı müzede Kıraç ailesinin özel koleksiyonundan, ‘Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’, ‘Kütahya Çini ve Seramikleri’ sergileri ile aralarında Osman Hamdi’nin ’Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosunun da yer aldığı ‘İmparatorluktan Portreler’ sergisi yer alıyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Başkan Yardımcısı İnan Kıraç, müze açılışında yıllardır koleksiyonculuk yaptıklarını anlatırken, bu eserlerin bir bölümünün artık Pera Müzesi’nde bulunacağını söyledi.

‘İnsanın kendi biriktirdiklerinden ayrılması zor oluyor. Ama biz, bu eserleri özlediğimiz zaman artık sizler gibi gelip, müzede gezeceğiz’ diyen Kıraç, hala bazı eksiklerin olduğunu da kaydetti. Resmi açılışın ekim ayında yapılmasının planlandığını belirten İnan Kıraç, yıl sonuna kadar ziyaretçilerden giriş ücreti alınmayacağını, daha sonra alınacak giriş ücretinin ise henüz tespit edilmediğini bildirdi. Kıraç, ‘Önümüzdeki birkaç ay içinde yine Meşrutiyet Caddesi’nde, İstanbul araştırmalarının yapıldığı İstanbul Enstitüsü’nün de açılışını yapacağız’ diye konuştu.

ÖRNEK OLACAĞIZ

Vakfa şu ana kadar verilen para ve eserlerin değerinin toplam 35 milyon dolar olduğunu belirten İnan Kıraç, rakamın yıl sonuna kadar 50 milyon doları bulacağını da belirtti. Daha sonra 250 milyon dolar gibi dev bir bütçe oluşturmayı planladıklarını söyleyen Kıraç, ‘Türkiye’nin en büyük vakıflarından biri olacak. Bu konuda örnek olmak istiyoruz’ dedi. Müzede, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği tarafından düzenlenen ve 35 yaşın altındaki sanatçıların çalışmalarından oluşan ‘Genç Açılım’ sergisi de gezilebilecek.

Personelimiz iyi karate biliyor

İnan Kıraç’la birlikte müzeyi gezen Genel Müdür Özalp Birol, aralarında 5 trilyon liraya mal olan Osman Hamdi’nin ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ gibi çok değerli eserlerinin bulunduğu müzenin, çok sıkı korunduğunu belirtti. 24 saat kamera ile izlendiğini, resimlerde GPRS cihazı bulunduğunu söyleyen Birol, ‘Kaplumbağa Terbiyecisi, yaklaşık 100 kiloluk bir eser. Ayrıca personelimiz iyi karate biliyor. Aklı olan çalmaya çalışmaz’ diye espri yaptı.

Cazibe merkezi Kaplumbağa Terbiyecisi

Pera Müzesi, İnan Kıraç’ın geçtiğimiz yılın Aralık ayında yapılan müzayedede Osman Hamdi’nin Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablosunu 5 trilyon liraya satın almasıyla gündeme gelmişti. Bu tablo, dün açılışı yapılan müzenin kuşkusuz en çok ilgi gören eseri olacak.

İnan Kıraç, ‘Biz ‘Kahpe Bizans’ deyip bir kenara attık. Ama İstanbul’da bin yıllık etkileri var. Bu kültüre de sahip çıkıp, İstanbul’un tanıtımı ve turizm için kullanabiliriz’ dedi. Kıraç, rahatsız olan eşi Suna Kıraç’ın doğum günü nedeniyle, moral olması için 3 Haziran’da müzede bir kutlama etkinliği yaptıklarını da belirtti.

‘Bristol Oteli’ adıyla tanınan binanın, sorunlu arka kısmının yıkıldığını belirten İnan Kıraç, ön tarafın korunup yenilenmesinden sonra dünya standartlarında müzelerin gerektirdiği donanımla yeniden inşa edildiğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!