Pazıya mutlaka limon sıkın

Güncelleme Tarihi:

Pazıya mutlaka limon sıkın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2005 00:00

Ispanağın kullanıldığı her yerde; börek içlerinde, kavurmalarda, çorbalarda gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz pazıdan yapılan dolmanın mutfağımızdaki yeri çok özeldir.Üstelik ıspanaktan farklı olarak, pazının sapları da çok çeşitli şekillerde kullanılabilir. Kıymalı pazı sapı musakkası, yoğurtlu pazı sapı kavurması, zeytinyağlı pazı sapı veya haşlanmış pazı sapından yapılan zeytinyağlı, limonlu salata gibi çeşitleri eminim siz zaten yapıyorsunuzdur. Şimdi size pazıyı sofranıza daha sık koymanız için bir neden söyleyeceğim: Pazı da tıpkı enginar gibi karaciğer dostudur. Hem pazıyı enginardan yemeklerinizde çok daha rahat kullanabilirsiniz. Çünkü fiyatı çok uygundur. Ayrıca pazıyı zeytinyağlı pırasa, enginar ve kereviz yemeklerine de katarak hem bu yemeklere renk katmış, hem de pazının yararlarından nasibinizi almış olursunuz. İçerdiği doğal asitler nedeniyle yağların sindirimini de kolaylaştıran bu sebzeyi bir de çok az miktarda limon suyu ekleyerek deneyin, pişman olmazsınız. Soya soslu somon balığı4 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi4 parça fileto edilmiş somon balığı (her biri 60-70 gr olmalı) Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan dolusu soya sosu 3 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı 2 diş sarmısak Varsa 1 çay kaşığı toz zencefil 2 demet dereotu 2 tatlı kaşığı tereyağı (vaya margarin) Temizlenip ayıklanarak fileto edilmiş olan somon balıklarını dondurulmuş olarak da alabilirsiniz. Eğer somon balığını bütün olarak alacaksanız, mutlaka balıkçıda temizletip cep telefonu büyüklüğünde parçalara ayırtmalısınız. Soya sosu ve zeytinyağını derin bir kaba aktarıp üzerine dövülmüş sarmısak ve incecik doğradığınız dereotunu ekleyin. Varsa toz zencefili de ilave edip tel çırpacak ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Somon balıklarını bu sosa yerleştirip birkaç kez ters düz ederek 1-2 saat kadar buzdolabında bekletin. Böylece balıklar sosu iyice çekeceklerdir. Diğer taraftan, orta boy bir fırın kabını yumuşamış tereyağıyla yağlayıp terbiye sosunda bekleyen balıkları bu kaba yan yana dizin. Kalan sosu da üzerinde gezdirip 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız balıkları servis tabağına yerleştirip haşlanmış brokoli ve patates dilimleriyle süsleyerek ve sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 adet limonun suyunu mikserde 2-3 dakika çırptıktan sonra balığın üzerinde gezdirebilirsiniz. Kakaolu kinidos kurabiyesi8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi250 gr bitkisel margarin (yumuşamış) 1 su bardağı toz şeker 1/2 su bardağı pudra şekeri 3 su bardağı un3 yemek kaşığı dolusu kakao 1 paket vanilya Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan çekilmiş ceviz içi Yumuşamış margarini derin bir kaba aktarın. Üzerine toz şeker ve pudra şekerini de ekleyerek yoğurmaya başlayın. Unu azar azar ilave edip kakaoyu katın. Bir taraftan yoğurmaya devam ederken bir taraftan da vanilya ve çekilmiş ceviz içini aktarın. Malzemeler iyice karıştırıp düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun ve oda sıcaklığında 15 dakika kadar bekletin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerlerine bastırarak iki parmak eninde olacak şekilde uzatın. Üzerlerini, varsa, ısıya dayanıklı şekerlemelerle süsleyin. Fırın tepsisine fırın kağıdı serip kurabiyeleri aralıklı olarak tepsiye dizin. 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika kadar pişirip çıkarın. (fırından çıkınca bir süre de kendi ısılarıyla pişsinler)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!