Parfüm kullanma sanatı

Güncelleme Tarihi:

Parfüm kullanma sanatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2006 00:00

Ünlü "Koku" romanındaki en etkileyici kokunun insan kokusu olduğunu keşfetmiş Jean Baptiste Grenouille, parfümlerin, kendimize has kokuyu nasıl örttüğünü görseydi, herhalde kahrolurdu... Parfüm kullanmanın püf noktalarını göz ardı etmemeliyiz. Parfüm sürmenin inceliklerini bize Olay Kimya parfüm uzmanı İrem Erdilek anlattı.

"Eğer kalıcı ama etrafınızdakileri kaçıracak kadar ağır olmayan bir koku yaymak istiyorsanız, parfüm kullanmanın kurallarını da bilmeniz gerek" diyor parfüm uzmanı İrem Erdilek ve ekliyor: "Bunun için parfüm türlerini tanımak iyi bir başlangıç olabilir. Çünkü çoğumuz her kokuyu parfüm olarak adlandırıyoruz.

Parfüm deyip geçmeyin

Parfümler, içerdikleri alkolün konsantre parfüme olan oranına göre gruplandırılırlar. Bu orana göre kalıcılıkları ve kokularının yoğunluğu da değişir.

l Perfume: Yüzde 15-40 arasında konsantre parfüm içerir. Kokusu en kalıcı olandır.

l Eau de parfum: Yüzde 7-15 arasında konsantre parfüm içerir. Parfüm kadar olmasa da kokusu yoğun ve uzun süre kalıcıdır. Genelde gece kullanılması önerilir.

l Eau de toilette: Yüzde 1-7 arasında konsantre parfüm içerir. Kokusunun kalıcılığı 3-5 saat arasında değişir. Günlük kullanım için idealdir.

l Eau de cologne: İçindeki konsantre parfüm oranı yüzde 1’in altındadır. Kokusu kalıcı değildir, gün içinde tazelenmek için kullanılabilir.

Parfümün kalıcılığını artırın

l Açtıktan sonra parfüm şişesinin ağzı mutlaka sıkıca kapanmalı, mümkünse kutusunda serinde saklanmalıdır.

l Aşırı sıcak, parfümlere zarar verir ve kokularının bozulmasına neden olur. Aynı şekilde parfümleri buzdolabında saklamak da kokularına zarar verir.

l Nemli havalarda parfümünüz daha yoğun kokar, bu nedenle nemli havalarda az parfüm kullanmaya çalışın.

l Parfümünüzün etkinliğini arttırmak istiyorsanız, parfümünüzü boyun, kulak arkası, bilekler, dirsek içi bölgelerine sürmelisiniz.

l Parfümünüzü tamamlayan duş jeli, vücut kremi ve deodorant gibi ürünleri de aynı kokudan seçerek parfümünüzün kalıcılığını artırabilirsiniz.

l Yoğun parfümlerin ağır kokmasını engellemek için direk teninize sıkmak yerine havaya sıkın ve altından geçin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!