Panik Atak! Paniklemeyin

Güncelleme Tarihi:

Panik Atak Paniklemeyin
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 09, 2004 13:58

Panik atak, insanı yanıltan fizik bulgularla kendisini gösteren özünde ruhsal bir bozukluktur. Bu hastalarda kalbe ait yakınmalar ön planda olduğundan sıklıkla ilk başvurdukları doktor kalp doktorlarıdır. Hastalığın özünde genetik yatkınlık olduğu düşünülmektedir. Başlangıç yaşı genellikle ergenliğin sonu ile 30 yaş arasındadır. Her yüz kişiden onunda hastalığın bulguları görülmekle birlikte toplumumuzda yüz kişiden dördünün panik atak tedavisi gerektirecek düzeyde hastalığı olduğu düşünülmektedir. Panik atak hastalığına kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.

Haberin Devamı

Hastalık tanımlanırken oldukça basit bir durummuÅŸ gibi görünse de aslında hastalar tarafından yaÅŸananlar son derece zorlayıcı yakınmalardır. Hastalar yakınmaları son derece ÅŸiddetli ve sarsıcı olarak yaÅŸar. Hastalar ataklar sırasında kendilerini çaresiz hissederler ve yardıma ihtiyaç duyarlar. Genellikle korkulan bir hastalığın belirtileri ÅŸeklinde kendini gösterir. Nefes alamayacak gibi göğüste baskı hissi, tansiyon yükselmiÅŸ gibi kalp atımlarının aşırı ÅŸekilde hissedilmesi ya da kalp atımlarında aşırı hızlanmalar, kulak uÄŸultusu, ellerde ayaklarda ve yüzde karıncalanma, bulanık görme, ağız kuruluÄŸu, boÄŸazda yumruk hissi, avuç içinde terleme, ellerde titreme gibi yakınmalar kiÅŸiyi son derece korkutur ve ölümün yaklaÅŸtığı hissi verir. Bu ataklar genellikle 10 dakika gibi bir sürede geçer ancak bazı hastalar bir saate yakınÂsüren ataklar geçirebilirler. KiÅŸi öleceÄŸim hissi ile bir çok kez hastanelerin acil servislerine baÅŸvurur. Altta yatan fiziksel bir hastalığın olmadığının anlaşılması bazen uzun zaman alabilir. KiÅŸi uzun süre hastalığı olmadığını kabullenmek istemeyebilir. Bu atakların tekrar tekrar yaÅŸanması ile birlikte kiÅŸi atak gelecek korkusuyla sürekli bir endiÅŸe duymaya baÅŸlar. Sürekli ‘ya tekrar atak geçirirsem’ korkusu zamanla kiÅŸiyi depresyona sürükleyebilir.

Haberin Devamı

 

Elbette bu durum kişinin özel yaşamını ve iş hayatını son derece olumsuz yönde etkilemektedir. Atak gelecek korkusuyla kalabalık yerlere çıkamama, evden ayrılamama, gibi durumlar görülebilir. Özellikle yakınları gerçekten bir kalp hastalığı olmadığını öğrendiklerinde kişiye tepki gösterebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki panik atak hastalığı gerçek bir hastalıktır ve kişi yakınmaları gerçekten hissetmektedir. Yakınları tarafından anlayışa ve desteğe ihtiyaç duymaktadır.

 

Tedavinin ilk ve en önemli basamağı kişinin hissettiği yakınmaların altında gerçekten bir hastalık olmadığını kabul etmesi ve panik atak hastalığı nedeniyle tedaviyi kabul etmesidir. Kişinin hastalığı konusunda bilgilendirilmesi ve atak geldiğinde nasıl davranması gerektiğinin öğrenilmesi gerekmektedir. Tedavi mutlaka bir psikiyatri uzmanı tarafından yapılmalı ve gerektiğinde ilaçlar uzman kişi tarafından eklenmelidir. Panik atağın oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Yaşamı ciddi anlamda sekteye uğratabilen ve hem işimizi hem de ilişkilerimizi bozabilecek bu hastalığa hemen herkesin yakalanabileceğini unutmamalı ve çevremizde panik atakla savaşan kişilere olabildiğince destek olmalıyız.

Haberin Devamı

 

 

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek/Sorun Yanıtlayalım/Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...

Burun kanaması hayat kurtarıyor

Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)

Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaÅŸ

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip deÄŸil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

BebeÄŸinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı

Kulağınızı kaşımayın!

Belki de ‘depresyondayız’

Ağız kokusuna dikkat

Şanssız bir yağ aldırma öyküsü üzerine  

Varisle tanışmadan önleminizi alın

Her zaman genç görünmenin sırrı: Botox! 

Gizli tehlike: Mide yanması  

Takıntılar zamanımızı çalıyor

Kulak zarında deliğe çözüm!

Erkekte saç dökülmesinin cinsel güçle ilişkisi var mı?

Okyanus suyu ile gelen sağlık!

AIDS'in erken belirtileri

Gelişigüzel burun damlası kullanmayın

Horlamaya ‘radyofrekans’ çözümü

Soğuklarda bademcik enfeksiyonlarına dikkat!

Sigara dumanı sağlığımızı tehdit ediyor

Kilo verme saplantısı ‘ölümcül’ olabilir

Estetik burunda tıkanıklık sorunu

Grip - Soğuk algınlığı ve Antibiyotikler

Yaygın bir sorun: Uçuk ve Aft

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!