Pacific dizisinin müziklerini Star Wars tutkunu bu Türk yaptı

Güncelleme Tarihi:

Pacific dizisinin müziklerini Star Wars tutkunu bu Türk yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2010 00:00

Rahman Altın geçen sezonun en çok ses getiren dizilerinden ‘The Pacific’in müziklerinde imzası olan bir Türk. Bu yıl 150 milyon dolarlık bir bilgisayar oyununun müziklerini de o yaptı. Hayatının büyük bir bölümü ABD’de geçen Altın İstanbul’daki evinde dünyadaki en büyük ikinci Star Wars koleksiyonunu oluşturmuş. 500 metrekarelik evde filme ait, silgiden kaleme, peçeteden objeye her şey var

Rahman Altın, sanatçı bir aileden geliyor. Babası Türk Sanat Müziği ve keman sanatçısı Özer Altın. Annesi ressam. Aynı zamanda orkestra şefi olan babası sayesinde evine gelen Türk Sanat Müziği sanatçılarıyla birlikte büyüdü. Müziğe olan merakıysa yedi yaşında izlediği Star Wars ve Superman filmleriyle başladı. Film müzikleri onu o kadar etkisi altına aldı ki Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü’ne kaydoldu. Tenor yönünü geliştirdi. İki sene çeşitli operalarda sahne aldı. Sonra film ve reklam müziklerine merak sardı ve 28 yaşına geldiğinde İstanbul’un yolunu tuttu.
İstanbul’da reklam sektöründe hızla ilerledi. Müziklerini yaptığı Tikveşli ve Vestel reklamları çok ses getirdi. Bunu daha büyük markaların işleri izledi. Kendi deyimiyle piyasadaki reklamların neredeyse yüzde 30’nun müziği onun elinden çıkmaya başladı. Ama bunlar ona yeterli gelmedi. Bir yandan da Türk filmlerine müzik yaptı.

İSKENDER FİLMİ MÜZİKLERİ SON İKİYE KALDI

2002’de CNN’de gördüğü bir workshop programıysa kariyerinde dönüm noktası oldu. Ama bu workshop’a parayla katılmak mümkün değildi. 20 kişilik jürinin onayını alan 10 besteciden biri arasına girmesi gerekiyordu. Seçmelere katıldı, 15 dakikalık film müziğiyle seçmeleri kazandı ve Los Angelas’a gitti. Workshop’un son günü yapımcılığını Tom Cruise’un yaptığı bir filmin müzikleri için teklif aldı. Ama film bir türlü sonlanamadı. Bir sene sonra ‘Büyük İskender’ (Alexander) filminin müziklerini yapmasını istediler. Elemeler sonunda Oscarlı Vangelis’le Rahman Altın arasında kalındı. Sonunda müzikleri Vangelis yaptı ama son iki de isminin geçmesi Hollywood’da tanınmasını sağladı. Kendine orada bir stüdyo açtı. Bir yandan ‘Cenneti Beklerken’, ‘Uzak İhtimal’, ‘Keloğlan Kara Prense Karşı’, ‘Vizontele Tuba’ ve ‘Çok Filim Hareketler Bunlar’ gibi filmlerin müziklerine imza attı.

150 MİLYON DOLARLIK OYUNUN MÜZİKLERİNİ YAPTI

Geçen sene vizyona giren animasyon filmi ‘Canavarlar Yaratıklara Karşı’ filminin 150 milyon dolarlık oyununun müziklerinde yine Rahman Altın vardı. Altın, Oscar Ödüllü Hans Zimmer’le çalıştı. Altın, HBO’da yayınlanan çeşitli filmlerin müziklerini de üstlendi. Ardından da ünlü ‘The Pacific’ dizisinin fragman ve tanıtım müziklerini hazırladı. Şimdilerde yeniden çekilen 200 milyon dolarlık ‘Denizler Altında 20 bin Fersah’ filminin sunumunun müzikleri için çalışan çalışan Altın, bir yandan da kendi albümünü hazırlıyor.

KOLEKSİYONUM RAHMİ KOÇ MÜZESİ’NE GİRMELİ

Star Wars koleksiyonu nasıl başladı?

- Neredeyse 13 yıldır koleksiyon yapıyorum. Aslında her şeyin en başına dönersek daha dördüncü sınıftayken annemler Almanya’dan bana 3-4 tane Star Wars figürü getirmişti. O zamanlar Türkiye’de bu tip oyuncaklar yoktu. Ben tabii okulun en popüler çocuğu oldum. Sonrasında kendime birkaç tane Star Wars maketi aldım. Çok seviyordum. Ama hayatıma kızlar girince oyuncaklarımı unuttum herhalde. Sonra annem bu oyuncakları atmış.

Sonra yenilerini mi aldınız?
- O zamanlar bu oyuncakları bulmak zor. İnternet falan yok. Hemen Ankara’daki Amerikan Kültür’ün yolunu tuttum. Ve ABD’deki şirketlerin telefon numaralarının yazılı olduğu bir katalog istedim. Lucas Film’in numaralarını buldum. Onları aradım.

Türkiye’den arayan 15 yaşındaki bir çocuğu ciddiye aldılar mı?
- Evet. Var olan İngilizcemle oyuncakların kataloglarını istedim ve bana yolladılar. Tek tük param oldukça sipariş vermeye başladım. Yıllar sonra film yeniden Türkiye’de vizyona girince oyuncaklar ülkemize gelmeye başladı. O zaman da koleksiyonu yapmaya başladım.

Şimdi kaç parça var?
- Sayısız. Çoktan müzelik oldu bence. Açıkçası oyuncaklarımla Rahmi Koç Müzesi’nde yer almak isterim. Çünkü bu oyuncaklar başka yere sığmaz. Size bir anımı anlatayım. Eşimle yeni tanışmıştık. Bir oyuncak marketinde Star Wars reyonunun önüne geldik. Ben elimdeki alışveriş arabasının içine reyondaki bütün Star Wars oyuncaklarından birer tane doldurdum. Eşim önce şaka yaptığımı zannetti. Ama kasaya gidip bunları aldığımı görünce şok oldu.

Özel olan parçalar neler?
- Dünyada sayılı üretilen objeler... Örneğin Star Wars müziklerinin orijinal ilk nota sayfası var. İmzalı. Harrison Ford imzalı Star Wars filminde Han Solo karakterinin kullandığı ve sahibi olduğu uzay gemisinin dünyadaki 500 oyuncağının ikisi bende. 1977’de üretilen Star Wars müzik plağının hiç açılmamış, kapağı bile bozulmamış versiyonu var. Bir de sadece iki tane basılmış olan reklam ve tanıtım kataloğum mevcut. Darth Vader’ın kostümü de Norveç, İtalya ve Venezüella’da yapıldı. Kumaşları aldım. Orijinal kalıplardan bana aynısını yaptılar. En son Johnny Depp’in Makas Eller filmindeki orijinal makas eldivenlerini aldım.

Her figürden bir tane mi var?
- Hayır. Bazılarından iki-üç tane var. Bunlardan bir tanesi hiç ellenmeden, plastiği kıvrılmadan, kutusuyla bir köşede duruyor. Bir tanesini de açıp saklıyorum. Zaten bu koleksiyon şartlarından biri.

Neden Star Wars’a bu kadar sevdalısınız?
- Superman, Batman ve Toy Story de biriktiriyorum.

İçinizdeki oyuncak sevgisinin nedenini hiç merak etmediniz mi?
- Yaratıcılıkla çocukluk bence aynı denklemde. İçinizdeki çocuğu ne kadar korursanız yaratıcılığınız o derece artıyor. Bende de bunlar herhalde birbirlerini tamamlıyor.

Bu koleksiyona ne kadar para harcadınız?
- Oyuncak işte sonuçta. Alınabilir şeyler bunlar. Zor olan, bu sınırlı oyuncaklara ulaşabilecek kontakları sağlamak. Çünkü bu objeler dükkanlarda satılmıyor.

EVİM MÜZİK LABORATUVARI

“Evim yıllardır müzik laboratuvarını andırıyor. Büyük bir stüdyoda aradığınız her şeyi birarada bulmanız mümkün. Bu müzik aletleriyle o kadar çok vakit geçirdim ki artık tamir işlerini bile kendim yapıyorum”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!