Öyle eğleniyoruz ki bu iş için bize para verilmesi inanılmaz

Güncelleme Tarihi:

Öyle eğleniyoruz ki bu iş için bize para verilmesi inanılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 00:00

İlk önce seslerini duyduk sonra isimlerini öğrendik. Tiplerini yıllarca merak ettik fakat görmeye muvaffak olamadık. Gerçek isimlerini "prensip gereği" söylemeseler de Geveze (38) (sağda) ve Bay J (38) dersek yeterince tanıtmış oluruz onları herhalde. Power Fm’de çalışan ikiliden Geveze sabah, Bay J akşam programını yapıyor.

Radyoculuk dışında bir ortak aktiviteleri daha var: Konser vermek. 13 yıldır sahneye çıkan ikilinin artık neredeyse 10 kişilik bir orkestraları var. Dört buçuk saate yakın sahnede kalabilecek kadar repertuvara sahipler. Şarkı arasındaki muhabbetleriyle güldürüyorlar. "Bu işi yaparken o kadar eğleniyoruz ki, bunun için bize para verilmesi inanılmaz" diyorlar.

Bay J ve Geveze yıllardır seslerini radyodan duyduğumuz iki isim. Geveze’yi orijinal tiplemelerinden, Bay J ’yi ise Amerikanvari aksanı, cinsel içerikli şakaları ve karısıyla ilgili esprileriyle tanıdık. Geveze’nin askerliği, Bay J ’nin ise Amerika macerasını sayarsak 15 yıldır şans eseri aynı radyolarda çalıştılar. Aslında arkadaşlıkları daha da eskiye dayanıyor. 15 yaşındayken ellerine gitarlarını alıp keman çalan bir arkadaşlarıyla birlikte sahnelere atıldılar. İkili 16 yaşında Büyükada Anadolu Kulübü’nde şarkı söylemiş, Bay J "Piyanist şantörlük bile yaptım" diyor.

1991’de sahnelere çıkarken Genç Radyo’dan teklif aldılar. Radyo Yayıncıları Derneği Başkanı Osman Ataman, Baltalimanı’ndaki Oba Restoran’da sahneye çıkan komedyen müzisyenleri her hafta izliyordu ve bir programlarından sonra onlara radyoculuğu kıvırabileceklerini söyledi. "Genciz güzeliz herşeyi yapmak istiyoruz diye üstüne atladık hemen bu fikrin" diyor Bay J. Bir süre sonra radyolar kapatıldı. İkili sahne hayatına devam etti. Oba Restoran, Mum Bar, Salacak ve Ortaköy’deki küçük barlarda sahneye çıktılar. Zaten "Biz bar şarkıcılarıyız" diyorlar.

KULİSTE EĞLENİYORUZ SAHNEDE EĞLENCE SÜRÜYOR

Grup yıllarca barlarda en fazla 60-70 kişiye çaldı. Büyük şirketlerin bayi toplantılarında da sahneye çıktılar. "Yaptığımız iş kitleyle değişmiyor" diyorlar. "10 kişiye de 2000 kişiye de aynı şarkıları çalıyor, aynı esprileri yapıyoruz. Şunu anladık ki aldığımız tepki seyirci sayısına göre değişmiyor."

Grup şu anda kalabalık bir ekiple gayet profesyonel bir müzik yapıyor. Davul, gitar, bas gitar ve üflemelilerden oluşan bir grupları, grubun da bir geri vokalisti var. Geveze sabahları Bay J de akşamları program yaptığı için insanın aklına nasıl prova yaptıkları geliyor. Grup kendi kendine şarkıları çalışıyor, ikili ise evde şarkı sözlerini ezberliyor. Bay J ve Geveze kahkahayı patlatıyorlar: "Bizim grup çok iyi çalışıyor da biz on küsur yıldır şarkıları hálá ezberleyemedik..."

Grup ciddi şarkı söylüyor ama bir yandan da çok eğlendiriyor. Geveze "Bazı sanatçılar çok profesyonel, saatine bakıp sahneye çıkıyor, çalıp gidiyor. Fakat bizde öyle değil, kuliste eğleniyoruz, sahneye öyle çıkıyoruz, eğlence devam ediyor" diye anlatıyor.

İKİSİNİN DE KLASİK MÜZİK TECRÜBESİ VAR

İkisinin de müzik eğitimleri var, özellikle Bay J’nin: "Mimar Sinan Konservatuvarı’nda iki yıl opera solistliği eğitimi aldım sonra yayınına Londra’dan devam edecek olan Radyo Klas için İngiltere’ye gittim. Radyoculuk ağır basmıştı anlayacağın" diyor. Fakat müzikle ilişkisi hiç kesilmemiş. 1994-1995’te California Üniversitesi’nde elektronik müzik eğitimi almış ve dört yıl boyunca reklam filmlerine cingıllar yapmış.

Geveze "Benimki pek eğitim gibi değil ama dört yıl İstanbul Oda Korosu isimli bir koroda Klasik Batı Müziği koristliği yaptım. Hiçbirine hakim değilim ama klavye, bas gitar, gitar gibi aletleri çalabiliyorum. Bazen konserlerde davul bile çalıyorum" diyor. Tabii Bay J lafı anında yapıştırıyor: "O kadar kötü davul çalıyorsun ki sana katlanamıyorum Geveze..."

BİRİ BLUES SEVİYOR DİĞERİ ROCK

İkilinin zevkleri bazı yerlerde ayrılıyor. Bay J, soul ve blues söylemeyi, Geveze ise rock’ı seviyor. Grubun repertuvarı 1960 ve 1970’lerden itibaren Türk pop müziğinin örneklerinden oluşuyor. Fakat popüler yabancı rock şarkıları da bu listenin içinde. The Doobie Brothers, The Blues Brothers gibi grupların şarkılarını söyleyen grup son zamanların Beggin’ gibi modern örnekleri de yorumluyor.

GEVEZE VE BAY J’NİN GRUBUNDA KİMLER VAR?

Gitarda Gürcan Onaran, bas gitarda Burak Cemal Küçükali, davulda Evren Güner, saksafon ve flütte Murat Ertürk, klavyede Nihat Çapoğlu, trombonda Fuat Can Baskır, trompette Aras Yıldıran, geri vokallerde ise kendi albümünü hazırlayan Bade Kaynar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!