Otomotivde Avrupa’nın umudu PARİS olacak

Güncelleme Tarihi:

Otomotivde Avrupa’nın umudu PARİS olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 00:00

Otomotiv devleri Amerika’dan yayılıp dünyayı etkisi altına alan finansal krize bağlı olarak Avrupa’da otomobil satışlarında yaşanan kan kaybını önümüzdeki hafta kapılarını açacak Paris Otomobil Fuarı’yla önlemek istiyor.

Otomotiv sektörünün en prestijli fuarlarının başında gelen ve bu yıl otomotiv üreticilerin umudu olan Paris Motor Show, bunun da etkisiyle yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyor. Avrupa’daki otomobil satışlarını yeniden canlandırmak için 90’ın üzerinde yeni modelin dünya tanıtımının gerçekleşeceği Paris Motor Show böylelikle, ’Bu güne kadar en fazla yeni modelin sergileneceği fuar’ unvanını da eline geçirecek. İki yılda bir düzenlenen ve dünyanın en önemli otomobil fuarlarından birisi olarak gösterilen Paris Motor Show, 4 Ekim’de otomobilseverelerle buluşuyor. Frankfurt Otomobil Fuarı ile iki yılda bir dönüşümlü olarak düzenlenen şov, 19 Ekim tarihine kadar açık kalacak.

HEDEF 1.7 MİLYON ZİYARETÇİ

Paris Motor Show, geçtiğimiz sene 54 yeni modelin dünya tanıtımına ev sahipliği yapmıştı. İlk olarak 1898 yılında açılan ve o günden bu yana otomotiv dünyasının en önemli fuarlarından biri olan Paris, halen dünyanın en fazla ziyaret edilen fuarı unvanını elinde bulunduruyor. 2004 yılında 1 milyon 400 bin kişi fuarı ziyaret ederken 2006 yılında bu rakam 1.5 milyon kişye ulaşmıştı. Fuarın bu yılki hedefi ise 1.7 milyon kişiyi ağırlamak. Basın mensuplarının da oldukça yoğun ilgi gösterdiği fuara geçtiğimiz sene 100 farklı ülkeden 11 bin gazteci katılmıştı. 110’uncu yılı olması dolayısıyla rekor bir katılımın gerçekleşmesi beklenen Paris Motor Show çevreci konspetlere ev sahipliği yapacak olmasıyla dikkat çekiyor.

EN ÇEVRECİ TANGO

Tanıtımı yapılacak olan 90 yeni modelin büyük kısmının çevreci otomobil konspetlerinden meydana gelmesi üreticilerin artan petrol fiyatlarına karşın alternatif yakıt konusuna ağırlık verdiğini gözler önüne seriyor. Japon üreticilerden Honda, yeni hibrit modeli Insight’ı Paris’te otomobilseverlerle buluşturmaya hazırlanırken; Nissan tamamen elektrikle çalışan yeni Pixo isimli şehir otomobilini sergileyecek. Yerel üreticilerden Peugeot 908 Hybrid, Renault Ondelios Dizel Hibrid ve Citroen Hypnos modelleriyle Paris’te ’çevreci tango’ yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca GM tanıtımını geçtiğimiz hafta yaptığı elektrikli modeli Volt’un seri üretim versiyonunu Paris’te Avrupalı otomobilseverlerle buluşturacak.

FUARDA YENİ MODEL İSTİLASI

Bu sene 110 yaşına giren Paris Motor Show, 90’ın üzerinde yeni modele ev sahipliği yapacak. Paris’te dünya tanıtımı yapılacak seri üretime hazır modeller arasında, Renault Megane, Ferrari California, Mitsubishi Sportback ve Colt, Audi RS6 Sedan, BMW 3 Serisi (makyaj), Kia Soul, Ford Ka, Toyota Avensis, iQ, Urban Cruiser, Suzuki Alto, Chevrolet Cruze, Nissan Pixo ve Note (makyaj), Hyundai i20, Seat Ibiza Cupra, Citroen C3 Picasso, Fiat Fiorino Cubo, VW Golf, BMW 7 Serisi, Opel Insignia SW yer alıyor. Fuarda dünyaya tanıtılacak konsept modeller arasında ise Audi A1, Saab 9-X Air BioHybrid Concept, Peugeot Prologue ve RC, Citroen Hypnos, Mazda Kiyara, Chevrolet Orlando, Nissan Nuvu, Mercedes Fascination, Mini Crossover, Renault Ondelious ve BMW X1 yer alıyor.

Renault Ondelios: Fuarın evsahiplerinden Renault, gelecekte üretebileceği crossover hakkında fikir veren Ondelios ile dikkat çekmeyey hazırlanıyor.Oldukça vahşi bir tasarıma sahip olan araç yukarı doğru açılan iki kapıya sahip.

Citroen Hypnos: Fransız üretici Citroen de hızla yükselen sportif SUV segmentine kayıtsız kalmamak için Hypnos konsptini Paris fuarı ile birlikte gün yüzüne çıkarıyor. 200 beygir gücünde dizel-hibrid bir motor ile donatılan Hypnos, çevreciliğiyle de ön plana çıkıyor.

Honda Insight: Japon üretici Honda’nın, ’Global Hibrid’ felsefesi ışığında geliştirdiği yeni modeli Insight da Paris’in yıldızları arasında yer alıyor. Dünya genelinde farklı pazarlarda satılması planlanan Insight, Toyota Prius’a rakip olacak şekilde geliştirilmiş.

Hyundai i20

B segmentinin önemli oyuncularından biri olan Hyundai Getz, baştan aşağı yenilenmiş haliyle Paris’te ortaya çıkacak. Getz yerine ’i20’ adını tercih eden Koreliler, yeni modeli öncüsüne göre daha büyük ve konforlu olacak şekilde geliştirmiş.

Kia Soul: Kübik otomobiller serisine yeni bir üye daha eklemeye hazırlanan Koreli üretici Kia, Soul adını verdiği kompakt modeli ile Paris sahnesine çıkıyor. Şubat ayından itibaren Avrupa’da satışa sunulacak olan Soul’da, 1.6 litre 124 beygir güçlerinde benzinli ve dizel motor seçenekleri görev yapacak.

Mercedes Fascination: Alman üretici Mercedes’in, üst sınıftaki temsilcisi E Serisi’nin yeni yüzü hakkında ipuçları taşıyan ’Fascination’ konsepti, tek kapılı bir station mantığında tasarlanmış. Hibrid motor ile donatılan konsept oldukça çekici hatlara sahip.

Saab 9-X

Saab’ın kompakt sınıf için geliştirdiği 9-1 modelinin haberciliğini yapan 9-X Air konsepti, çevreci özellikleriyle dikkat çekiyor. 1.4 litre hacmindeki BioPower motordan üç alan konsept 197 beygir güç üretiyor.

Peugeot Prologue

Ev sahibi üreticilerden Peugeot da seri üretime oldukça yakın Prologue konsepti ile sahne alıyor. 308 platformunda geliştirilen ve 3008 adını alması muhtemel olan MPV konsepti 200 beygir güç üreten oldukça çevreci bir motora sahip. Peugeot ayrıca 908 HY isimli konseptini de fuarda sergileyecek.

Ford KA: Küçük sınıfta yer alacak olmasına rağmen oldukça konforlu tasarlanan Ford Ka, şirin tasarımı ve lüks iç mekanı ile kendi segmentini yeni bir boyuta taşıyor. Araçta 1.4 ve 1.6 litre hacminde benzinli ve dizel motorlar kullanılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!