Otomobiliniz 'kiralık' çıkabilir

Güncelleme Tarihi:

Otomobiliniz kiralık çıkabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 12:06

Kullanılmış otomobil almayı düşünenleri, "Acı bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız çok dikkatli olun" diye uyaran ikinci el otomobil piyasası uzmanları, son aylarda yaşanan akılalmaz dolandırıcılık vakalarına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Piyasa uzmanları, "İkinci el otomobil almak isteyenlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Kurumsallaşmış firmalardan, ikinci el galerilerden otomobil alırken dolandırılma riskiniz yok ama, açık otomobil pazarlarında çok dikkatli olun. Rent a car (otomobil kiralama) şirketlerinden kiralanan otomobiller bile açık pazarlarda görücüye çıkarılıyor" diyorlar.

KAPORA VERMEDEN ÖNCE...

Vatandaşların, bu tip bir sürprizle karşılaşmamak için, alacakları otomobillerin sicillerini çok iyi araştırması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Ucuza alıyorum diye sevinmeden önce, şüpheci olun ve paranızı uyanıklara kaptırmayın. Kiraladıkları arabaları satmak için açık pazara çıkan uyanıklar, satmasa bile zaman zaman 'Tamam anlaştık' diye kaparo alma yoluna da gidebilir" diye uyarıyor. Uzmanlar ayrıca, açık oto pazarlarından alınacak arabanın sicilinin temiz olduğundan emin olmadan kesinlikle kaparo verilmemesini öneriyor. Öneriler arasında otomobilin, bir tamirciye ve kaportacıya mutlaka gösterilmesi, kesinlikle deneme sürüşü yapılması, bu deneme sürüşünün bir duvar boyunca 20-50 kilometre hızla olması da var. Duvar kenarındaki deneme sürüşü, yankılanacak alışılmamış gürültüleri duyma şansı vereceği için yararlı bulunuyor.

Haberin Devamı

DIŞ GÖRÜNÜŞE ALDANMA

Özellikle 5 yaşa kadar ikinci el otomobil alırken, ciddi anlamda zarara uğramamak için aracın komple bir bakımdan geçirilmesi öneriliyor. Piyasadan kullanılmış araç alanların sadece dış görünüşe bakarak veya motoruna bakarak alım yaptığını söyleyen ikinci el piyasası uzmanları galeri sahipleri, "Bazı alıcılar otomobili, sanayi sitesindeki tanıdıklarına gösterse de birçok ayrıntı gözden kaçabilir, daha sonra ortaya çıkacak bir hasar, binlerce YTL'lik zarara yol açıyor" diyor.

KOMPLE BAKIM YAPTIRIN

5 yaşa kadar ikinci el otomobil alırken aracın komple bir testten geçirilmesini ve bölümlerdeki yıpranmaya göre belli bir fiyat aralığının öğrenilmesini öneren uzmanlar ve galericiler, şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Yaz ayları geldi, ikinci el otomobil piyasası ve açık oto pazarları canlandı. Birçok kişi araç almak için galerilere ve pazara gidiyor. Araç alırken, borç ve kaçak olup olmadığının kontrolünü yapıyorlar ama, teknik açıdan da test zorunlu... Düşünün; ikinci el bir otomobil alıp, 25-30 bin YTL ödüyorsunuz. Araç dıştan temiz, ama bazı bölümleri aşırı yıpranmış ya da kazada bazı bölümleri değişmiş. Bu durumda otomobilin fiyatının düşmesi gerekir. Bu yüzden otomobil alırken testten geçirin. Artık ikinci el araçları komple testten geçiren firmalar arttı."

Haberin Devamı

YAPILACAK TESTTE ALACAĞINIZ ARACIN FİYAT ARALIĞI BİLE BELİRLENEBİLİYOR

İKİNCİ el otomobil alacaklar, yaptıracakları testle, alacakları otomobilin fiyat aralığını bile belirleme şansına sahip olabiliyor. İkinci el piyasası uzmanları, bu konuda şunları kaydediyor:

"Araç birçok cihaza bağlanıyor. Bilgisayar ortamında kontrolden geçiriliyor. Önce motor testine alınıyor ve burada gücü, yıpranma payı ve aşınma durumu belirleniyor. Sonraki aşamada bilgisayarla boya, kaporta, değişen parçaları, hangi parçalarında boya olup olmadığı, kazaya karışıp karışmadığı kontrol ediliyor. Daha sonra sırasıyla hidrolik, benzin boruları, şase, amortisörler, fren düzenekleri, elektrik aksamı gibi bütün bölümleri ince detaylara kadar inceleniyor. İnceleme sonucunda kişiye hangi bölümlerinde hasar olduğu ve aracın fiyat aralığı söyleniyor. Kişi otomobilini alırken en başından her şeyini tanıma imkanı buluyor. Fazla zaman almayan tepeden tırnağa otomobil bakımı 50-100 YTL'den başlar 200 YTL'yi bulur ama, binlerce YTL'yi sokağa atmaktan da korunmuş olursunuz."

Haberin Devamı

KARAR AŞAMASINDA GALERİCİYE DANIŞIN, DERGİLERİ İNCELEYİN

YENİ otomobil almak isteyenler, oto galerilerindeki seçeneklere yöneldiğinde test sürüşü imkanına sahip olur. Almayı düşündüğünüz otomobili kullanmayı sevip sevmeyeceğinizi anlamak için, sürüşü yeterli olmayabilir. İmalatçıların yaptığı model değişiklikleri arasında bunalmamak için, almadan önce kararınızı kesinleştirmelisiniz. Galerilere uğrayarak fikirlerini alın. Hâlâ kararsız kalırsanız, yeni oto dergilerini de inceleyin. Çoğunda almak istediğiniz otomobilin iyi ve kötü yanlarına ait birçok bilgiyi bulabilirsiniz. Beğendiğiniz otomobilin fiyatı bütçenizi çok aşıyorsa, ikinci el piyasasına da göz atın. Birçok marka ve modelin ikinci el fiyatları yüzde 25-30'a kadar ucuzlamaktadır. Ancak ikinci el otomobil almadan önce de oto dergilerini, araç broşürlerini inceleyerek aracın özelliklerini ve geçmişini öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

İKİNCİ EL OTOMOBİL ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK 10 NOKTA

ALACAĞINIZ otomobilde hangi özellikleri arıyorsunuz? En çok neye önem veriyorsunuz? Her şeyden önce, alacağınız otomobil sizi mutlu edecek mi? Bütçenize uygun otomobili buldunuz ama, bu otomobil ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu? Karar vermeden önce şu noktaları iyi araştırın:

TİP: Almak istediğiniz otomobilin tipini belirlerken, hangi amaçlara yönelik olarak kullanmak istediğinizin netlik kazanmış olması gerekir. Buna göre spor, orta halli veya lüks, üstü kapalı veya açılır, iki, dört veya daha fazla kapılı, önden, arkadan veya dört tekerlekten çekişli, küçük, orta veya büyük gibi seçenekler arasında karar vermeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

FİYAT: Öğrenmeniz gereken en önemli şey, aracın yalın ve eklemeyi düşündüğünüz opsiyonlarla birlikte fiyatı. Çünkü, bu sizin doğru karar vermenizi sağlar. Kararlar genelde bütçe sınırlarını zorlar. Bu durumda aylık taksitleri tekrar gözden geçirip kredi olanaklarını araştırın.

PERFORMANS: Turbo şarjlı ve diğer yüksek performanslı araçları alırken daha dikkatli olun.

HIZ: Eğer hız yapmaktan hoşlanıyorsanız, aday araçların ne kadar hız yapabildiklerini de öğrenin.

YENİLİKÇİLİK: Önceliği; yeni teknolojileri uygulayan, güvenlik araştırması yapan markalara verin.

ZEVK: Alacağınız otomobilden hoşlanmalısınız. ‘İlk görüşte kanım kaynadı’ diyeceğiniz aracı alın.

GÜVENLİK: Boyutları büyük ve daha ağır araçların güvenliği daha yüksek olmaktadır.

SERVİS: Aracın yeterli servis ağı ve yedek parça sağlama kolaylığına sahip olduğundan emin olun.

Yüksek performanslı, elektroniği fazla, turbo şarjlı otoların tamir masrafı daha fazla olur.

AKSESUAR: Aksesuardan hoşlanıyorsanız, aksesuarı bol olan marka ve modelleri dikkate alabilirsiniz.

YENİ Mİ İKİNCİ EL Mİ: Bütçeniz elveriyorsa, yeni otomobil almalısınız. Yeni otomobil, üretici firma garantisi altında ve sizinle hayata başlayacağından, geçmişi hakkında endişe duymazsınız.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!