Osmanlı’dan İrlanda’ya gıda yardımının rotası saptandı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı’dan İrlanda’ya gıda yardımının rotası saptandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 00:00

İrlanda’da 1847’de yaşanan patates kıtlığı döneminde, Osmanlı padişahı Abdülmecid’in gemilerle bu ülkeye gıda yardımı göndererek birçok kişinin hayatını kurtardığı iddiasına dair yeni kanıtlar bulundu.

Haberin Devamı

Türk büyükelçilik kaynakları ile bazı yerel kaynakların da desteklediği iddianın bir efsaneden ibaret olduğu tezi böylece zayıfladı. İrlandalı yerel tarihçi Brendan Matthews’un, sonuçları İrlanda medyasına yansıyan araştırmasında, 3 adet olduğu belirlenen gemilerin rotası saptandı. Matthews’un 10-14 Mayıs 1847 tarihli Drogheda Argus ve Drogheda Conservative gazetelerinden derlediği haberler, Osmanlı limanı Selanik’ten gelip İrlanda’daki Boyne Nehri boyunca ilerleyen iki yabancı geminin, açlıktan kırılan Drogheda’ya gıda taşıdığını doğruluyor. Porcupine ve Ann adlı bu iki gemi gibi buğday ve Hint mısırı taşıyan Alita adlı bir başka yabancı gemi daha Polonya’nın Szczecin limanından yine Drogheda’ya gıda getirmiş.

Zamanlama iddiaya uyuyor ama...

Haberin Devamı

Tarihçi Matthews, “O dönemde Drogheda limanında kayıt tutulamıyordu. Bu zamanlama iddiaya tam uyuyor. Bulabildiğim en somut kanıt bu oldu ama hâlâ ikna olmuş değilim. Osmanlı sultanı bu gemileri İngiltere Kraliçesi’ni üzmemek için sessizce göndermiş olabilir. Gemiler farklı tarihlerde yola çıksa da, aynı anda İrlanda’ya varmış” dedi. Sultan Abdülmecid, İrlanda’ya para yardımında da bulunmuş, hatta İngiltere Kraliçesi Victoria’dan bağışın 2 bin sterlini aşmaması yönünde diplomatik bir uyarı gelince bu yardımı bin sterlinle sınırlamıştı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!