Osman'ın cesur yüreğinin ardındaki dram

Güncelleme Tarihi:

Osmanın cesur yüreğinin ardındaki dram
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 16:39

Gaziantep'te, bulunan bağış karaciğerin kendisi gibi karaciğer yetmezliği bulunan kız kardeşine verilmesini isteyen Osman'ın hikayesini dün hurriyet.com.tr de manşetten duyurmuştu. Osman'ın herkesi duygulandıran davranışı, bir aile dramını da ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

OSMAN'IN DAVRANIŞI BÜTÜN TÜRKİYE'Yİ DUYGULANDIRDI

Baba Mehmet Korkmaz, bir özel şirkette çalışırken çocuklarını sık sık Ankara’ya götürdüğü için işinden çıkarıldığını ve 2 yıldan bu yana günübirlik işlerde ayda 500 - 600 liraya çalışarak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını belirtirken, gelinen süreci şöyle anlattı:

"İki çocuğumuzu kaybettiğimiz için artık Osman ve Esengül için de umudumuzu yitirmeye başlamış annesiyle, ’Birisine sen, öbürüne ben karaciğerimizi verelim’ şeklinde bir karar almıştık ki bu mucize haber geldi. Ancak, mucize haber bu kez de bizi kara kara düşündürmeye başladı. Karaciğer hangisine nakledilecekti? Annesiyle bunu düşünürken, kararı doktorlara bırakmaktan başka çaremiz olmadığını anladık. Bu sırada o beklemediğimiz, ama aslında beklediğimiz olay gerçekleşti ve Osman, ’Ben dayanırım, organı kardeşime takın’ dedi. Bu yaklaşım hem bizi hem doktorlarını gözyaşına boğdu. Osman’dan beklediğimiz davranıştı bu çünkü o sofrada bile misafir yemeğe başlamadan başlamaz, her şeyini kardeşiyle, bizlerle paylaşan bir çocuktur."

Asıl zoru bundan sonrası

Ameliyatı gerçekleştiren doktorların en az bir yıllık bir süre organ nakili yapılan hastanın çok iyi bir bakım ve yaşam koşullarına ihtiyacı bulunduğunu söylediğini anlatan Mehmet Korkmaz, "Biz şu anda tek odalı bir evde yaşamımızı sürdürüyoruz. Evimiz soğuk. Esengül’ün gerekli gıda ihtiyaçlarını nasıl sağlayacağız bilmiyorum. Diğer yandan Osman’ı düşünüyoruz. İnşallah yavrumuza da en kısa sürede organ bulunur. Osman ve Esengül organ bulunamaması nedeniyle ölen kardeşlerini tanımadı ama mezarlığa giderken bizimle geldikleri için öğrendiler. Osman’ın Esengül’e nakil için öncelik tanımasında bunun da etkili olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

2 bin 100'de bir şans

Türkiye’de organ bağışının henüz yaygınlaşmadığını ve organ ihtiyacının önemli bir bölümünün kadavralardan sağlandığını açıklayan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, şu anda 30 binin üzerinde böbrek, 2 bin 100 civarında insanın ise karaciğer beklediğini açıkladı. Kapuağası, organ nakillerinin daha önce uygulanan organ nakil sistemiyle bazı olumsuzlukların yaşandığını ve yeni bir sistem yaşama geçirdiklerini, puanlama sistemiyle organ bekleyenlerin adaletli bir şekilde organ nakil imkanına kavuştuğunu belirtti.

Arif Kapuağası, sisteme kayıtlı olmayanların kesinlikle organ nakil olanağından yararlanamayacağını vurgularken, Ulusal Koordinasyon Merkezi’nin hastaların doku uyumu ve puanlama esasına göre adaletli bir şekilde yapılacağını kaydetti. Arif Kapuağası, Osman’ın da en kısa sürede canlı ya da kadavradan bir organ bulunmasını arzuladıklarını da sözlerine ekledi.

Böbrek naklinin yanısıra diğer organların nakli için merkezi sistem uygulaması ise 7 Şubat’tan itibaren başlanacak. Daha önce, nakil merkezleri kendi inisiyatifleri ile karar verebiliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!