Ortopedik bot ve tabanlıklar çocuklar için gereksiz

Güncelleme Tarihi:

Ortopedik bot ve tabanlıklar çocuklar için gereksiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2004 00:41

Çocukları yürümeye başlayan ebeveynlerin birçoğu mağaza mağaza ortopedik ayakkabı, bot aramaya başlarlar. Anne- babalar, çoğu kere ‘bizim ayakkabımız ortopedik’ diyen, ayakkabının ortasına konan çıkıntıyı ısrarla gösteren satıcıların kolay müşterisi olurlar.

Milyonlarca lirayı bir kalemde en hassas noktaları olan çocukların sağlığı için gözden çıkarırlar. Oysa çocukların, ciddi sağlık sorunları yoksa ortopedik ayakkabı, bilekleri saran bot, tabanlık giymesi gibi tıbbi bir zorunluluk yok.

Yürümeye başlayan çocukların düz basmaması normal mi?

Biraz yamuk basmaları, 2-6 yaş arasındaki çocukların ise hafif düz taban olmaları çoğunlukla herhangi bir hastalık belirtisi değil. Bilimsel çalışmalar 2 yaşındaki çocukların tabanının büyük kısmının yere bastığını yani hafif bir düztabanlık olduğunu gösteriyor. Ancak 5 yaşına doğru ayak yapısı kendiliğinden düzeliyor. Büyüdükçe ayağın yere basan yüzeyinin şekli değişiyor. Normal taban görünümü oluşuyor.

l Ortopedik ayakkabı şart değil mi?

Çok nadir görülen kemik hastalıkları dışında hiçbir çocuk özel ayakkabılar kullanmamalı. Çocuklarda yamuk basmayı veya düz tabanlığı önlemek için eskiden kullanılan ortopedik botlar, çeşitli tabanlıklar, ayağın kalıbına göre yapılan plastik kalıplar çoğunlukla gereksiz, rahatsız edici ve pahalı.

Bunları kullanmayı gerektiren bilimsel veriler var mı?

Hayır. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu uygulama düztabanlığı önlemiyor. Düzgün basmaya katkıda bulunmuyor. Büyümekte olan çocuğun ayak kemikleri ve bağları doğal olarak gelişir. 5- 6 yaşlarına doğru çocuk bir erişkin gibi basıp yürümeye başlar. Bütün sağlık sorunlarının erken tanısı, tedaviyi kolaylaştırır. Ama çocukların yamuk basmalarında ortopedik botlar veya tabanlıkların küçük yaştan itibaren kullanılmasının hiçbir yararı yok.

Batı ülkeleri ne zaman terk etti?

1960’larda tamamen terk edildi. Bizde ise çocukların yürümesini güçleştiren, ayağını rahatsız eden ve aile bütçesine yük olan ortopedik botlar hala kullanılıyor. Çocuğun sabahtan akşama kadar bu ağır ve hantal botlarla gezmesini şart koşan doktorlar bile var.

Çocuklara ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmeli?

- Rahat, hafif, esnek malzemeden yapılmış,

- Kolay giyilip çıkarılan,

- Ucuz ayakkabılar seçilmeli.

- Ayakkabının rahat olması çocuğun nazik cildinin tahriş olmasını önler.

- Hafif ve esnek ayakkabıların içinde ayak daha rahat hareket eder. Koşup oynamasını kolaylaştırır. Ayakkabının kolay giyilip çıkarılması anne ve çocuk için iyi.

Evde ayakkabı giymek gerekiyor mu?

Çocuk evde mümkün olduğunca çıplak ayak, ayakkabısız dolaşmalı.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!