Önüm arkam sağım solum resim

Güncelleme Tarihi:

Önüm arkam sağım solum resim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2012 00:00

Duvar resimleri, kurulmuş ilk şehirlerden beri kullanılıyor. Amaç dar ve kapalı alanları daha ferah göstermek ve yeni bir atmosfer yaratmak. Ressam Zerrin Uz da tuval üzerine yaptığı çizimleri duvar kağıdı olarak kullanıyor

Haberin Devamı

Zerrin Uz, Mimar Sinan Üni. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Adnan Çoker Atölyesi’nden 1995’te mezun oldu. Okulda litografi (taş-baskı) ve fresk atölyelerinde uygulamalı eğitim aldı. Okul yıllarında Çırağan Oteli restorasyonunda çalıştı. Mezuniyetten sonra duvar resmi ve dekorasyon alanına yöneldi.
Ajda Pekkan, Gülben Ergen, Demet Sabancı, Zeynel Abidin Erdem ve Canan Yaka gibi isimlerin evlerine resimler yaptı. Resimlerinin evleri daha yaşanabilir hale getirdiğine inanıyor: “İnsanlar yaşadıkları ve çalıştıkları mekanların kendilerine özgü olmasını istiyor. Bu nedenle onlarla uzun bir toplantı yapıyorum. Ev sahibinin zevkiyle, önerilerim doğrultusunda seçim yapıyoruz. Kompozisyona mekanın rengi, ışığı ve mobilya tarzlarına göre karar veriyoruz. Resim seçimi tamamlandıktan sonra, önerdiğim resmin küçük bir eskizini hazırlıyorum. Böylece ev sahibi resim sonuçlandığında neyle karşılaşacağını önceden görüyor. Su bazlı, zehirsiz, dayanıklı, doğaya dost akrilik boyaları tercih ediyorum. Böylece kimseyi rahatsız etmiyor. Bu özellikle çocuklar için önemli.”

Haberin Devamı

KİM NE YAPTIRIYOR

Zerrin Uz, duvar resimlerinde zevklerin farklı olduğunu söylüyor ama genel istekler de var: “Salonlarda ünlü ressamların resimlerinin kopyaları ve çiçek resimleri çok moda. Manzara, savaş sahnesi ya da bazen de fırtınaya yakalanan bir gemi resmetmemi istiyorlar. Duvar resminin en çok tercih edildiği yerlerden çocuk odalarına çizgi film ve masal kahramanları yapılıyor. Tavanlara da gökyüzü efektleri... Mutfaklarda sebze ve meyvelerin resimleri ve bitki illüstrasyonları tutuluyor. Yatak odalarında gece gökyüzü efektleri değişmez istek. Evlerin giriş ve koridorları için derin perspektifli resimleri öneriyorum. Sıkıcı, karanlık ve dar mekanlar, içine girip yürünecek hissi veren perspektiflerle ferahlıyor. Duvar resimlerini banyoda, hatta duş kabininde bile kullanmak mümkün. Su bazlı akrilik boyayla yapılıyor. İki katlı evlerdeki merdiven boşluğu ve koridor gibi alanlar da en fazla çalıştığımız yerler. Salon, evlerin en çok özen gösterilen alanları. Yemek masasının tek bir duvarında ya da salonda sürekli baktığınız bir duvardaki seyretmekten zevk alınan bir resim başka alemlere götürüyor.”

Haberin Devamı

TAŞINIRKEN AL GİT

Duvar resimlerini kağıt veya tuval üstüne yapıp, bunları daha sonra duvara yerleştiren sanatçı, resimler dış etkenle bozulmadığı sürece parlaklığını kaybetmediğini söylüyor Zerrin Uz: “Duvarınızda rutubet varsa ya da çarpma benzeri bir etkiyle resminiz bozulduysa, üzülmeyin. Onarılarak eskisinden farksız olması mümkün. Çok sevdiğiniz resmi duvarınıza yaptırdınız, peki ya bir gün evinizi değiştirirseniz ne olacak? Çok sevdiğiniz resim kağıt üzerine yapıldıysa ve duvara yapıştırıldıysa yapacak bir şey yok. Ancak duvarı boydan boya kaplayan bir tuval üzerine yapılmış ve duvara monte edilmişse istediğiniz zaman bir başka yerde kullanabiliyorsunuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!