Onlar sokakların yıldızı

Güncelleme Tarihi:

Onlar sokakların yıldızı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 21:50

Türkiye’nin ilk uluslararası sokak sanatçıları festivali, bugün Marmara Forum ve Forum İstanbul’da başlıyor. Yarın da devam edecek festivalde Londra Covent Garden ve Paris Opera Meydanı gibi ünlü açık alanlarda hayranlıkla izlenen sokak sanatçıları gösteriler düzenleyecek.

Haberin Devamı

12 farklı ülkeden 17 gösterinin yer aldığı festival, meraklıları için heyecan verici. Bunlar dışında kabare, karikatür çizimi ve pandomim gibi daha bir çok etkinlik olacak. Sokağın ruhunu taşıyan gösterilerin, bugün artık sinemadan tiyatroya birçok kültür sanat etkinliğinin mekânı olmuş alışveriş merkezlerinin teraslarında gerçekleşmesi beklentilerinizi ne kadar karşılar bilemiyoruz... Ama festivalin konukları oldukça renkli...

8 YAŞINDAN BERİ SOKAKTA

The Space Cowboy lakaplı Avustralyalı sanatçının bir diğer adı da ‘tehlike’ diyebiliriz. Henüz sekiz yaşındayken halka açık alanlarda gösteriler yapmaya başlamış. Kanına işlemiş olacak ki halen devam ediyor. The Space Cowboy, 30’dan fazla ülkede gösteriler düzenledi. Şimdi ilk kez Türkiye’ye geliyor. Kazandığı ödüllerin listesi uzun. Kısaca şöyle özetleyelim; 11 kez ‘Guinness Dünya Rekoru’ şampiyonu olmuş. 5 kez kılıç yutma, 2 kez et kancasına en çok dayanma, 1 kez tek tekerlekli bisiklet akrobasisi, 2 kez de motorsiklet becerisi dallarında...

Haberin Devamı

‘10 TOP’ MU DEDİNİZ?

Uluslararası juggling starı Alexander Koblikov, ‘Ukraine’s Got Talent’ finalindeki performanslarıyla dünyayı kendine hayran bırakmıştı. 30’uncu Uluslararası Sirk Festivali ‘Cirque De Demain’de altın madalyanın sahibi olan Koblikov ‘10 top’un sınırlarını zorluyor.

PARMAĞI İLE HARİKALAR YARATIYOR

Fabian Gaete Maureira’yı da Youtube videolarından tanımıştık. Şilili sanatçı, cam üzerine üç dakikadan kısa süre içinde akla durgunluk veren manzara resimleri çiziyor. Öyle fırça, palet falan kullandığı yok üstelik; tek aracı parmağı. Maureira, İspanya’nın Malaga şehrinden geliyor.

RİTİM ÂŞIKLARI İÇİN

Çocukluğundan bu yana piyano, vurmalı enstrümanlar ve elektrik gitar üzerine kendini geliştiren İsrail doğumlu Liron Man, bir çeşit davul olan ‘hang drum’ ile yaptığı performansıyla gerçekten çok etkileyici. Hele de ritim âşıkları için... 18 yaşından sonra mandolin, buzuki, klarnet ve ‘ney’e merak salan Liron, 2006’da hang drum’ı keşfetmiş. Şimdi dünyanın en iyi tekniğe sahip hang drum sanatçılarından biri olarak görülüyor. Son zamanlarda flamenkoya gönül veren sanatçı, İspanya’da birçok ünlü müzisyenle çalışıyor.

TEKERLEK ADAM

Haberin Devamı

Şilili sanatçı Francisco Rojas, sekiz yaşından beri ülkesindeki akrobatik jimnastik takımının bir üyesi olarak pek çok şampiyonluk ve ödül kazanmış. Trambolin ve akro-balans konusunda kendisini iyice geliştirmiş. 13 yıldır da profesyonel olarak akrobatlık yapıyor. Francisco, birkaç sene önce başladığı cyr wheel solo performansıyla festivalde olacak.

DÖRT KEZ REKOR KIRDI

Tommy Baker, freestyle akrobasi basketbol şovu ile festival, TV reklamları ve uluslararası açılışlarda yer alan bir isim. İnanması güç belki, ama dört kez Guinness Dünya rekorunu kırmış. İngiliz sanatçı, haftada en az 30 saat pratik yaptığını söylüyor.

AYAKLI ORKESTRA

Cigo, Youtube videoları üç milyon kez izlenen ünlü bir sokak sanatçısı. Kendisi adeta tek başına gezici bir orkestra. Hırvatistan’ın ünlü müzisyenlerinden Toni Cetinski ile birlikte çalışıyor aslında. 20’den fazla ülkede performans sergiledi. Ülkesinin en iyi müzisyenlerinden biri sayılıyor.

Haberin Devamı

Marmara Forum Alışveriş Merkezi: Osmaniye Mahallesi Çobançeşme Koşuyolu Bulvarı No.3, Bakırköy. (212) 414 94 94.
Forum İstanbul Alışveriş Merkezi: Kocatepe Mahallesi Paşa Caddesi, Bayrampaşa. (212) 443 13 50.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!