Önce kanseri yendi sonra iktidarsızlığı

Güncelleme Tarihi:

Önce kanseri yendi sonra iktidarsızlığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2007 00:00

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi F1 pilotlarından biri kabul edilen efsanevi İngiliz yarışçı Stirling Moss, hızla gelen başarının ardından hayatını kabusa çeviren prostat kanseri ve iktidarsızlık sorunuyla mücadelesini Kelebek’e anlattı.

Londra’nın en lüks semtlerinden Mayfair’deki evinin kapılarını eşi Susie ile birlikte Kelebek’e açan ünlü yarışçı Stirling Moss, 1948-62 yılları arasında kazandığı yarışlar kadar kıl payı kaybettiği Dünya Şampiyonlukları ile de F1 tarihinin en önemli isimlerinden biri kuşkusuz... Moss, 1962 yılında geçirdiği ve kendisini bir süreliğine yarı felçli halde bırakan ölümcül kaza sonrası F1 kariyerini noktalamak zorunda kalmış, ama 40 yılı aşkın süredir efsanesi dilden dile dolaşıyor. Özellikle anavatanı İngiltere’de hálá polisin hız yapan birini yakaladığında sıkça kullandığı "Sen kendini ne sanıyorsun? Stirling Moss mu?" sorusu buna açık bir kanıt. Üstelik ünlü yarışçının kendisi de bir seferinde aynı soruya muhatap kalmış ve polis memurunu inandırması oldukça güç olmuş.

1999 yılında Kraliçe İkinci Elizabeth tarafından şövalyelik unvanına layık görülen Moss, bugün 76 yaşında ama hálá bir yorumcu ve gazeteci olarak yarış pistleriyle bağı sürüyor. Moss, F1 takviminde iki sezondur yer alan Türkiye’deki pisti "Çok iyi" şeklinde değerlendiriyor. Eşi Sussie ile çıktıkları gemi turlarında pek çok kez kısa süreliğine İstanbul’a uğramışlar ama hiçbir zaman yeterince dolaşacak zamanları olmamış. "Bir dahaki sefere tura ya İstanbul’dan başlayacağız ya da orada bitireceğiz" diye ekliyor Moss... Ayrıca bir dönemin en popüler erkeklerinden biri olarak bugüne kadar pek çok Türk kadını tanıma fırsatı yakaladığını belirten İngiliz efsane, "Ne yazık ki, çoğunu evlendikten sonra tanıma şansım oldu. Türk kadınlarının çekici oldukları kesin" diyor.

Prostat kanseri ve iktidarsızlıkla mücadele

76 yaşındaki Moss, Bayer’in 10 dakikada etkisini gösteren iktidarsızlık ilacı Levitra’nın sponsor olduğu SortED isimli bilinçlendirme kampanyasının sözcülüğünü yapıyor. Böyle bir misyon üstlenmesindeki en büyük neden, iki kez farklı şekilde iktidarsızlık sorununu deneyimlemiş olması.

"Ben hayatımda iki kez iktidarsızlık problemi yaşadım. İlki 1962 yılında Goodwood pistinde geçirdiğim kaza sonrası dört hafta komada kalmıştım, o zaman başıma gelmişti. Diğerini ise prostat kanserine yakalanıp ameliyatla prostatımı aldırdığım sırada yaşadım" diyor Moss.

Amerika’da kanser olduğunu ilk öğrendiğinde eşiyle birlikte çok korktuğunu itiraf ediyor. O dönem doktorların prostat alınmadan da alternatif yöntemlerle tedavi olabileceğini söylemelerine rağmen kanserin yayılma riskine karşı ameliyat olmaya karar vermiş. Moss, ameliyat sonrası kanserden kurtulmuş kurtulmasına ancak beraberinde gelen iktidarsızlık sorunu, adrenalin tutkunu ünlü İngiliz’in özel hayatını cehenneme çevirmiş. Bu dönem doktorların iktidarsızlık yaşayabileceği konusunda kendisini önceden uyardıklarını söyleyen Moss, böyle bir dönemde bir eş veya partnere sahip olmanın çok önemli olduğuna inanıyor.

Sorunu mutlaka eşinizle paylaşın

"İktidarsızlık sorunu yaşayan erkekler, kendilerinde bir problem olduğunu kabul ettiklerinde bunun bir şekilde erkekliklerine de yansıyacağını düşünüyorlar ama aslında bununla hiç ilgisi yok" diyen ünlü yarışçı, erkeklerin durumlarını mutlaka eşleri veya partnerleri ile paylaşmaları gerektiğini vurguluyor. Ünlü yarışçıyla 40 yıldır aynı yastığa baş koyan eşi Sussie Stirling de Moss’a bu noktada katılıyor: "Erkekler maço gururları yüzünden sorun hakkında konuşmakta zorlanıyor, ama bunu partnerinizle konuşmadığınızda yanlış anlaşılmalara neden olabilir."

Ameliyatın ardından eşiyle birlikte pek çok alternatif tedavi yolları araştırdıklarını ve iktidarsızlığı önlediği iddia edilen pek çok ilacı denediğini beliten Moss, Bayer’in Levitra’sının ise kendisine en uygun ilaç olduğunu söylüyor.

Sakın vazgeçmeyin

Moss çifti, benzer sorunla mücadele eden çiftleri her şeyden önce sabırlı olmaya davet ediyor, çünkü denenen her tedavi yönteminin işe yarayacağı garanti değil. Bu yüzden sorunu tam analiz edebilmek için mutlaka doktora görünülmeli. 40 yıldır birlikte olan çiftin ortak mesajları ise şöyle: "Sakın vazgeçmeyin, yatak odasında denemeye devam... Eğer gerçekleşmezse bununla eğlenebilir, dalga geçebilirsiniz, ama mutlaka denemeye devam..."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!