Olimpiyat sanatsız olmaz

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyat sanatsız olmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2012 20:57

Londra’daki olimpiyat çoşkusunun tüm dünyayı sardığı bugünlerde İstanbul-Londra bilet fiyatları da el yakıyor. Oyunları izlemek için bu kadar masrafa girmişken, London2012 adıyla olimpiyatlara eşlik eden bir dizi sanat etkinliğinden de mahrum kalmamak, o bilet fiyatının karşılığını tam manasıyla almak münkün.

Haberin Devamı

London2012, diğer adıyla Londra 2012 Festivali’nde tasarımdan mimariye modadan güncel sanata, tiyatroya ve sinemaya kadar yaratıcılığın söz konusu olduğu tüm alanları kapsayan bir dizi etkinlik yapılıyor. Bazıları, olimpiyatlar bitse de eylül ayına kadar devam edecek olan yüzlerce etkinlik içinden bir seçki hazırladık.

PARKLAR VE GALERİLER SERGİ DOLU

Olimpiyatlara özel olarak hazırlanan en seçkin iş, aykırı Çinli sanatçı Ai Wei Wei’nin daha önce Pekin Ulusal Stadyumu tasarımında beraber çalıştığı tasarımcı mimar ikili Herzog ve de Meron ile ortaklaşa tasarladıkalrı pavyon. Londra’nın seçkin çağdaş sanat galerisi Serpentine Gallery’nin Hyde Park’taki bahçesine inşaa edilmiş pavyon 14 Ekim’e kadar görülebilir.
Serpentine Gallery aynı zamanda Amerikalı-Japon sanatçı, Yoko Ono’nun ‘Işığa Doğru - To The Light’ isimli retrospektif sergisini ağırlıyor. 9 Eylül’e kadar devam edecek olan sergide sanatçının eski işlerinin yanısıra bazı yeni eserleri ve ‘SMILE’ (Gülümse) isimli işi de görülebilir.
Dünyanın en önemli çağdaş sanat müzelerinden olan Tate Müzesi de tabii ki etkinliklerin bir parçası. Tate Modern’de, Damien Hirst’ün retropsektif sergisi halen devam ediyor. Aslen İngiliz olan sanatçının kendi ülkesindeki en kapsamlı sergisi olan bu proje, kesinlikle kaçırılmaması gerekenler arasında. Sergide sanatçının kendi koleksiyonundan işler ve ‘Eczane’ (Pharmacy) ve ‘Aşkın İçinde ve Dışında’ (In and Out of Love) gibi büyük ölçekli oda yerleştirmeleri de yer alıyor. Eykül sonuna kadar görülebilir.
Tate Modern’in St. Ives binasıysa Brooklynli güncel sanatçı Alex Katz retrospektifine ev sahipliği yapıyor. 30’dan fazla işin yer aldığı sergi, sanatçının 1950 sonrası kariyerine ışık tutuyor. Eylül ayına kadar devam edecek.
Londra’nın meşhur Victoria & Albert Müzesi de payına düşeni yapıyor ve ‘Moda Sanat Çarpışmaları’ (Britain Creates 2012: Fashion+ Art Collusion) adlı bir sergi sunuyor. İngiltere’nin en prestijli moda tasarımcıları ve sanatçılarını bir araya getiren bu sergide yer alan isimlerin arasında Hüseyin Çağlayan da var. Sergi, 29 Temmuz’da sonlanıyor.
Etkinlikler kapsamında Londra’dan biraz uzaklaşmayı göze alanalarıysa provokatif Kıbrıslı-Türk sanatçı Tracey Emin’in doğup büyüdüğü Margate şehrinde açılmış ilk büyük sergisi bekliyor. 23 Eylüle’e kadar devam edecek olan ‘Denizin Altında’ (beneath the Sea) adlı sergi, Turner Contemporary’de sanatçıları bekliyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563cd460f018fb32c8ecfcd8

Haberin Devamı

SAHNEDE TABİİ Kİ SHAKESPEARE VAR

Londra’da düzenlenecek bir sanat etkinliğinde tiyatro olacaksa, elbette o programda İngilizlerin medarı iftihar oyun yazarı Shakespeare olacak. London2012’de de buna uygun olarak Dünya Shakespeare Festival’i düzenleniyor. İngilizce konuşulan diyarlarda ‘Ozan’ (Bard) adıyla anılan büyük ustanın 37 oyununun tamamı dünyanın farklı köşelerinden gelen kumpanyalar tarafından kendi dillerinde sahneleniyor. Mayıs sonunda Haluk Bilginer’in Oyun Atölyesi’nin de bu kapsamda festivalde bir ‘Antonius ve Kleopatra’ temsili gerçekleştirmişti. Oyunlar, kasıma kadar devam edecek. Festival program ve bileti için http://festival.london2012.com/events/world-shakespeare-festival.php adresine bakmanız yeterli.

Haberin Devamı

JUDE LAW’DAN BARIŞ GÜNÜ

Temmuz ayını bitirmekte olduğumuz şu günlerde London2012’nin içinde yer alan pek çok seçkin etkinliği kaçırmış bulunsak da BBC’nin sponsorluğunda Royal Albert Hall’da gerçekleşmekte olan BBC Proms konserlerinin bir kısmını yakalamak mümkün. Konser programı için etkinliğin web sayfasını ziyaret etmeniz önerilir. Festivalin en önemli etkiliğiyse ‘Barış Günü’ (Peace One Day) konseri. Elçiliğini ünlü aktör Jude Law’un yaptığı barış günü ‘Global Truce 2012’ kampanyası kapsamında düzenlenen bir etkinlik bu. 21 Eylül tarihinde Wembley Arena’da bu özel günün anısına özel bir konser düzenlenecek. Konserde sahne alacak isimlerse Elton John ve James Morrison.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!