Odyofilleri buluşturan site

Güncelleme Tarihi:

Odyofilleri buluşturan site
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2007 00:00

Türk insanı müziği sever. Çoğumuz müziksiz duramayız fakat bir de müzik kaliteli tesisatlardan dinlenirse işte o zaman duyulan haz anlatılamaz. Kaliteli tesisatlarla müzik dinlemek ise artık bir sanat haline gelmiş durumda. Bunun adı Hi-Fi yani High Fidelity’nin kısaltması, Türkçesiyle Yüksek Sadakat. Hi-Fi düşkünlerinin tüm dünyada fan kulüpleri var.

Türkiye’de neden olmasın diyen Özhan Atalay daha önceki yıllarda yapılan işlerin bir adım ötesine geçmiş ve www.nonamehifi.com sitesini kurmuş. Şimdi site her gün ziyaretçi akınına uğruyor. Sitenin takipçileri forumlarda yeni malzemeler hakkında konuşuyor, bunun yanında çok eski tesistalarını tartışıp daha iyi hale de getirebiliyorlar. Site sayesinde ithalatçı veya satıcı firmaların sorumluları Hi-Fi meraklılarıyla tanışıyor.

Hi-Fi yani high fidelity arzu edilen müziği evinizde veya başka bir yerde arzu edilen şekilde dinleyebilmek anlamına geliyor. Tabiri caiz ise Hi-Fi olayı tam bir çılgınlık. Bu tutkun insanlara odyofil deniyor.

Odyofil, müzikten en kaliteli sesi alabilmeyi bir tutku haline getirmiş, bu iş için onbinlerce doları harcayabilen kişiler için kullanılan bir terim. Öyle ki bir milyon dolara satılan hoparlör bile var, kimi kabloların fiyatı ise 30-40 bin dolar civarında.

Hi-Fi çılgınlığı özellikle ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Kuzey Avrupa ülkeleri ve Japonya’da çok ileride.
/images/100/0x0/55ead05ef018fbb8f898620c
Ülkemizde de pek çok meraklısı var. Hatay’da bir öğretmen veya Malatya’da bir F-16 pilotu da Hi-Fi tutkunu olabiliyor. Site ücretsiz olduğu gibi üyelik de istemiyor. Serbestçe girip dolaşıp forumlarda tartışabiliyorsunuz.

Site ülkemizdeki Hi-Fi tutkunları için büyük bir boşluğu doldurmuş durumda. Birçok isteği karşılıyor. İkinci el elektronik aletlerin alımı ve satımı, ithalatçı ve satıcıların promosyonlarının duyurulması, sistemlerin diğer Hi-Fi tutkunlarının beğenisine sunulması gibi işlemler yapılabiliyor. Bunların yanında forumlarda kısıtlama yok, isteyenler firmalar hakkında istedikleri gibi tartışıp dergilere yazılamayacak yazıları yazabiliyorlar. Cd/Lp bölümünde müzik tutkunları beğendikleri albümleri ve albümlerin kritiklerini yazıp tartışabiliyorlar, hatta bunların satılması, alınması da mümkün.

Ziyaretler sadece Türkiye’den değil, aynı zamanda yurtdışından da siteye giriş yapılıyor. Sitede özel bir programlama sayesinde ziyaretçilerin Türkiye’den girmedikleri anlaşılıyor ve site onlara İngilizce gözüküyor. "Elbette yurtdışında çok ünlü değiliz. Yabancılar sitenin genelini İngilizce görse de yapılan tartışmalar ve forum bölümü Türkçe göründüğü için istediğimiz etkiyi bırakmıyor" diyor Özhan Atalay.

ÖZHAN ATALAY

Çocukluğunda tüm harçlığını mono teyplere, hoparlörlere yatırdı, sistemini sürekli ilerletti

Özhan Atalay, 45 yaşında, evli ve iki çocuklu. Profesyonel yönetici, uluslararası bir sanayi firmasının genel müdürü. Hi-Fi konusuyla amatörce ilgileniyor. Siteyi kullanan herkes burada hiçbir şey ödemeden bir şeyler alıp satıyor, satıcılar kendilerini ve ürünlerini tanıtıyor.

Atalay sitesinde bazı ürünleri de beğeniye sunuyor: Kablo kaldıraçları, rezonans küreleri, avantgarde süspansiyon bacakları gibi patentini aldığı yaratıcı buluşları da var. Bu ürünler yakında tüm dünyada satılmaya başlanacak.

"Annem ve kız kardeşimin piyanist olduğu, babamın piyano, akordeon ve mızıkayı profesyonelce çaldığı müzisyen bir aileden geliyorum. Kızım da yıllardır piyano öğrenimi görmekte. Hep müzikle büyüdüğümden adeta genlerime işlemiş, çocuk yaştan itibaren tüm harçlığımı biriktirerek mono teypler, el yapımı hoparlörlerle bu tutkumu sürekli yaşadım, her fırsatta elime geçen tüm parayı bu tutkuya yatırdım, her seferinde daha iyi sesler almaya çalıştım" diyor Atalay.

Yirmi yıl önce Türkiye’de hiç yokken fişlerini Kapalıçarşı’da altın kaplatarak dış yüzeylerini yine Kapalıçarşı’da gümüş kaplatarak kablo imal eder ve pek çok ortamda yurtdışındaki muadilleriyle kıyaslatırmış. Hatta satar para kazanır ve sistemini ilerletirmiş.

Bu tutkuya zaman zaman duraklayıp ara vermiş ama bir dönem geçince tekrar hızlanarak bu yaşına kadar devam etmiş: "Bir yıl kadar İngiltere de yaşadım. Hem işlerim gereği hem de seyahat için sık sık yurtdışında bulunuyorum. Her fırsatta fuarlara katıyor, sitede bunları diğer meraklılar ile paylaşıyorum."

Sayılarla www.nonamehifi.com

2003’ün ortalarında Özhan Atalay’ın www.atalay.biz ismiyle kurduğu site bugünkü görünümüne 2006’nın sonlarına doğru kavuştu.

Sitede odyofillerin yazmış olduğu 3000 makale ve 2800 satılık alet ilanı var.

Günde yaklaşık 3500-4000 kişi ziyaret ediyor.

Nonamehifi.com açıldığı altı aydan beri 420 bin kez ziyaret edildi. Ziyaret edenlere bakacak olursak yüzde 94’ü Türkiye’den, geri kalanı ise ABD, Endonezya, Brezilya gibi çok çeşitli ülkelerden.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!