Nike ve Apple’dan konuşan ayakkabı

Güncelleme Tarihi:

Nike ve Apple’dan konuşan ayakkabı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2006 00:00

Nike ve Apple, tabanına konulan bir çip sayesinde iPod nano mp3 çalarla kablosuz iletişim kuran bir ayakkabı üretti. iPod, ayakkabıyı giyip koşan kişiye, kat ettiği mesafe, yaktığı kalori ve zaman hakkında bilgi veriyor. 23 Mayıs’ta New York’ta düzenlenen basın toplantısında ayakkabıyı bisiklet şampiyonu Lance Armstrong tanıttı.

Nike’ın CEO’su Mark Parker, yaptıkları bir araştırmada, dünyada koşu yapan insanların yüzde 75’inin koşarken müzik dinlediğinin ortaya çıktığını anlattı. Apple’ın CEO’su Steve Jobs ise, Nike ile birlikte çalışarak müzik ve spor dünyasındaki rekabete yeni bir boyut kazandırdıklarını söyledi. İki CEO geliştirdikleri teknolojiyi birlikte anlattı.

Nike Air Zoom Moire adını verilen ayakkabı, Nike’ın diğer spor ayakkabılarına benziyor. Ancak tabanına yerleştirilen çip sayesinde, iPod nano mp3 çalar ile iletişim kuruyor. Hız, kat edilen mesafe, zaman ve yakılan kalori bilgilerini veriyor. Bilgiler ekrana yansıdığı gibi, belli aralıklarla koşucunun kulağına da söyleniyor. Bir kadın sesi, bir radyo sunucusu gibi şarkının arasına giriyor ve "İki kilometre yol gittiniz, 75 kalori yaktınız, saatte altı mil hızla gidiyorsunuz" gibi bilgiler veriyor.
/images/100/0x0/55eb1ab7f018fbb8f8ab5550


iPod nano’nun mönüsüne nike+ipod adlı bir bölüm eklendi. Ayakkabıdaki çipin iPod nano ile iletişim kurabilmesi için mp3 çaların koşucunun tenine temas etmesi gerekiyor. Bu nedenle Nike amaca yönelik kıyafetler tasarladı. iPod için özel cepleri olan rüzgarlık, tişört ve body’ler üretildi. Çipli ayakkabıların yedi farklı modeli var. Proje için bir de internet sitesi tasarlandı. www.nikeplus.com’a girildiğinde koşmaya uygun tempolu şarkıları iPod’a indirmek mümkün.
Basın toplantısına Tour de France’ı yedi kez birincilikle bitiren ünlü Amerikalı bisikletçi Lance Amstrong ve dünya rekoruna sahip kadın koşucu Paula Radcliffe da katıldı. New York maratonu için hazırlanan Armstrong, "Zaman, uzaklık ve harcanan kaloriyi duyarak koşmak sporu çok başka bir seviyeye getirebilir" dedi. Radcliffe ise hızlı müziği iki şekilde dinlediğini söyledi: "Spor salonunda çalışıyorsam performansımı arttırmak için ve yarışa hazırlanırken beni rahatlatması için." Armstrong koşarken en çok Red Hot Chili Peppers Grubu’nun şarkılarını, Radcliffe ise Robie Williams’ı dinliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!