Nasuh Mahruki’nin zirve yolu

Güncelleme Tarihi:

Nasuh Mahruki’nin zirve yolu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 01:00

Kar Leopar’ı namıyla anılan Nasuh Mahruki, Etiler’deki üç katlı evinin kapılarını Boxer’a açtı ve evindeki çalışma ortamında “Kendi Everest’inize Tırmanın” adlı kitabının hikâyesini anlattı.

Haberin Devamı

ÜNLÜLER BU EVLERDE YAŞIYOR (FOTO-GALERİ) 

Nasuh Mahruki, 42 yıllık hayat tecrübelerinden yola çıkarak kişisel gelişim kitabı “Kendi Everest’inize Tırmanın” adlı kitabında 64 madde ile insanın kendi zirvesine ulaşabileceğini anlatıyor. Bu 64 maddeyi de başından geçen olaylardan yola çıkarak ortaya koymuş. 

İnsanı başarı ve mutluluğa götüren klasik kişisel gelişim kitaplarıyla farkını “Yolu bilmek ve yolu yürümek arasında fark vardır. Ben bu yolu yürüyerek öğrendim. Kitaptaki her şey dağlarda ve hayatta birebir başıma gelen tecrübelerin bir dökümü” diye özetliyor Mahruki.

Herkes Everest’e tırmanamayabilir ama herkesin tırmanabileceği bir Everest’i vardır. Bizlerin bir Everest’i var mı, yoksa o dağı biz mi yaratıyoruz?      

- Hepimiz bir potansiyelle dünyaya geliyoruz. Getirdiğimiz yetenekler ve edindiğimiz yeteneklerin birleşiminden oluşuyoruz. “ıçimizdeki en iyi ben”e ulaşmak gerekiyor. Sonuç olarak, bizim gibi yüksek organizmalar, yaptıkları tercihlerin sonuçlarını yaşıyor. Tercihlerimiz sonucu sonsuz sayıda gelecek senaryosuna ulaşabiliriz. Karşımıza çıkan fırsatlardan biri bizi en iyi senaryoya götürecektir. Ona ulaşmak için doğru kararlar, doğru eylemler, doğru çalışmalar yapmak gerekiyor sadece.
 
RUS MATEMATİK HOCAM HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ 

Sizi en iyi sonuca götüren senaryonun başlangıcı nasıldı?


- Rus matematik hocam... Bilkent’te okurken o da ders veriyordu. O sıralar bir yüksek irtifa tırmanışı yapmak istiyordum. Son senemdi okuldaki... Hocam, St. Petersburg, Leningrad Üniversitesi’ndeki öğrencilerin Khan Tengri’ye gideceğini söyledi. “Katılabilir miyim?” diye sordum, kabul etti. Kazakistan, Kırgızistan derken ilk 7000 metrelik tırmanışımı gerçekleştirdim. Bu yolculuk 500 dolara mal olmuştu. Ertesi yıl Rusya’daki diğer 7000 metrelik dağlara tırmandım ve Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından “Kar Leoparı” unvanı verildi. O sene bir ıngiliz grupla tanışmıştım. Onlar da seneye Everest’e gideceklerini söylemişti. “Kar Leoparı unvanını alırsam katılırım size” demiştim. Bir sonraki sene de Everest oldu.

Nasuh Mahruki’nin zirve yolu

Kitapta 64 maddelik “Başarıya giden yol haritası” var; cesaret, sorumluluk, tertip, çok çalışmak gibi pek çok madde sıralanmış... ınsan bunların hepsini nasıl aynı yerde muhafaza edebilir?

- Aslında hepsi bizde var ama farklı dozlarda. Bunları yüksek seviyede kullanırsak, potansiyelimizin doruğuna ulaşabiliriz. Cesaretimiz vardır, disiplin yoktur. Hedefimiz vardır, tutkumuz yoktur. Bunlar üretkenliği düşürür. Önemli olan ideal kombinasyona ulaşmaktır.

YENİLDİĞİNİZİ ASLA KABUL ETMEYECEKSİNİZ

Dağlar sizi değiştirdi mi?

- Dağlar aslında beni değiştirmedi, sadece olgunlaştırdı. Ortaya koyduğum üretkenliği artırdım.

Dağlarda “Olmayacak, yapamayacağız” dediğiniz anlar olmuştur. Hayatta böyle durumlarla karşılaşsak...

- Mutlaka bir şeyler yapmalısınız. Hiçbir şey yapmamak da bir şeydir. Fakat çarkın işlemesi için devinimi sürdürmek gerekir. Durarak da hedefe ulaşabiliriz ama ne kadar durmamız gerektiğini bilmeliyiz. Yenildiğinizi kabul etmeyeceksiniz. Suçlayacak bir şeyleri aramak, hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Hayatta kurban rolünü kabul etmeyin, yenildiğinizi kabul edene kadar kimse sizi yenemez.

Haberin Devamı

HAYATIN PROVASI YOK

İşte Nasuh Mahruki’ye göre başarı için mutlak gerekli 10 madde

1- Hayatın içinde kendi yerinizi arayın: Hepimizin cevap araması gereken en temel sorular, “Ben kimim?”, “Burada ne yapıyorum?, “Burada ne yapmalıyım”dır. Hayatın provası yok.

2- Kendinizi tanıyın: Doğa bana nasıl bir adam olduğumu, kuvvetli ve zayıf yanlarımı, avantaj ve dezavantajlarımı öğretti. Siz de bunu yapın.

3- Düşünceleriniz özgürleşsin: Herkes seçtiği hayatı seçtiği gibi yaşar. Kendinize yapabileceğiz en büyük iyilik, özgür düşünme alışkanlığıdır.

4- Hedefinize odaklanın: ılk yüksek irtifa tırmanışım olan Khan Tengri’de, zirveden yarı donmuş parmaklarla ve bitkin halde indim.
Dinlenirken kendime bir söz vermiştim: “ıyi bir dağcı, tırmanışı mevcut koşullar altında yapması gerektiğini bilir ve koşullara değil tırmanışa odaklanır.”

5- Riskleri yönetin: Herkes hayalindeki hedefe ulaşmak ister, başarılı olmak ister. Burada önemli olan şey, ne bedel ödeyeceğimizdir.

Nasuh Mahruki’nin zirve yolu
Bunun riskini göze alıp, yönetmek gerekir.

6- Kararlı olun: “Kim ki dayanır, kazanır”... Başka söze gerek yok.

7- Tecrübelerinizi biriktirin, hayal gücünüzü kullanın: Tecrübeler geçmişimizden bize miras kalanlardır. Hayal gücümüzü tecrübelerimizle birleştirerek geleceği sağlama alabiliriz.

8- Zamanınızı yönetin: Herkes aynı zamana sahip, ama herkes aynı hayata sahip değil. Zaman hayattır.

9- Etkili çalışın: Çalışmadan başarıya ulaşmış kimse yok.

10- Hayatın içinde kendinize yer bulun: En iyi yaptığımız şeyi yaptığımızda, en iyi olduğumuz şey olduğumuzda, hayatın içinde kendi yerimizi bulmuşuz demektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!