Naile Hanım portresi Sabancı Müzesi’nin oldu

Güncelleme Tarihi:

Naile Hanım portresi Sabancı Müzesi’nin oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 14:29

SABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Osmanlı dönemine ait üç yeni eseri koleksiyonlarına kattı.

Haberin Devamı

Osman Hamdi Bey’in Naile Hanım portresi ile Sultan II. Beyazıd’ın Vakfiyesi ve Dünya Hanedanları Şeceresi Sakıp Sabancı Müzesi tarafından satın alındı.
Portakal Sanat ve Kültür Evi tarafından pazar günü düzenlenen müzayededen satın alınarak müze koleksiyona katılan Naile Hanım Portresi, SÜ Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu’ndaki 7. Osman Hamdi Bey eseri oldu. Eser, aynı zamanda koleksiyondaki 4. Osman Hamdi Bey portresi. Naile Hanım Portresi, 52 x 41 cm boyutlarında tuval üzerine yağlıboya olarak çalışılmış.
Türk resminde kadın temasını ilk ele alan sanatçı olan Osman Hamdi Bey, oryantalist resimlerinde kadın figürünü sıklıkla kullanarak, portrelerinde eşine ve kızına model olarak yer verdi. Ancak SÜ Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu’na katılan bu tablo, daha önce hiçbir yerde kullanmadığı ve diğer resimlerinde görülmeyen arka fonunda altın yaldız kullanımı ile ayrıcalık taşıyor. Osman Hamdi Bey portreleri arasında farklı bir yere sahip olan eser, adeta geçmişin Bizans ikonaları ile Osmanlı sarayı portrelerinin sentezini yansıtmakta.

Haberin Devamı

HAT KOLEKSİYONU’NUN YENİ ESERİ

Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen, “Resul-ü Pürkerem” adlı müzayedenin en pahalı eseri olan Sultan II. Beyazıd Vakfiyesi de, Türkiye’nin en önemli özel hat koleksiyonuna sahip olan ve yurtdışında da kültürel mirasımızı en iyi şekilde temsil eden SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’nin oldu.
Osmanlı tarihine ilişkin önemli bir belge niteliği taşıyan Vakfiye, is mürekkebi ile yazılan 168 satırdan oluşuyor. 24 cm uzunluğunda ve 475 cm genişliğindeki Vakfiye, tuğranın üzerinde yer alan altın yaldız tahrirli besmelenin altında, vakıf ile ilgili Hadis-i Şerifler ve dualar ile başlıyor. Vakfiye’nin içeriği, İlyas bin Abdullah tarafından vakfedilmiş olan vakıf malları ile ilgili olup, İstanbul ve Çorlu’daki çok sayıdaki gayrimenkulün sınırlarını detaylı bir biçimde çiziyor ve bırakılan bu müesseselerin idaresine dair şartlar belirtiliyor. Bursalı Derviş Hasan bin İlyas tarafından 1503 yılında kaleme alınmış olan Vakfiye’nin içeriği, Osmanlı devlet yönetim felsefesini ve II. Bayezid döneminin merkeziyetçi yapısını yansıtması açısından önem taşıyor.
Vakfiye ile birlikte, koleksiyona katılan bir diğer eser ise, 16. yüzyıla tarihlenen, Hz. Âdem’den başlayarak Hz. Muhammed’e dek tüm peygamberler ile Sultan III. Murad’a dek tüm İslam hanedanlarının sultanlarının silsilelerini içeren Dünya Hanedanları Şeceresi. Altın yaldız çerçeveli madalyonlar içine yerleştirilmiş isimlerin çevresinde, o dönemde yaşanan önemli olaylar kaydedilmiş bulunmakta. Giriş metninde, Sultan II. Selim’in emri ile hazırlandığı belirtilen eser, sanatsal niteliğinin yanı sıra, içeriği nedeniyle tarihi bir belge olarak da önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!