Müziğin üstatları buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Müziğin üstatları buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 22:15

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali bu yıl kapılarını dokuzuncu kez klasik müzikseverlere açıyor. 4 Temmuz Çarşamba günü Gümüşlük Belediye Kahvesi’nde düzenlenecek kokteylle açılışı yapılacak festival, bu yıl da Bodrum’da klasik müziğin adresi. İlk konser, 5 Temmuz’da Bilkent Senfoni Orkestrası ve Gülsin Onay’ın.

Haberin Devamı

Başladığı yıldan bu yana Türkiye’nin en uzun soluklu ve kapsamlı festivalleri arasında, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali. Sadece ülkemizde söz edilmiyor adından. Dünya çapında müzik otoriteleri de festivalden övgüyle bahsediyorlar. Cumhuriyet tarihinin en önemli klasik Batı müziği bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun adına düzenlenecek piyano yarışması ise, festival adına bir ilk. Büyük bestecinin anısına bu yıl festivalin konsepti piyano üzerine kurulurken, dünyaca ünlü pek çok piyanist katılacak.
Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında ve Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde gerçekleştirilecek Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, önceki yıllarda olduğu gibi Gümüşlük Kültür ve Sanat Derneği’nin bir girişimi olarak, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, Gümüşlük Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın resmi sponsorluğunda; Bosch, Denizbank ve Hollanda Büyükelçiliği’nin etkinlik sponsorluğunda organize edilecek.

Haberin Devamı

HEYECAN VERİCİ İSİMLER

Bu yıl da iki aylık süreye yayılacak konserlerin konukları arasında, klasik müzik meraklılarını heyecanlandıracak isimler var. Öncelikle, festivalin 5 Temmuz Perşembe günü Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın solist olarak katılacağı Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’yla başlayacağı haberini verelim. Sonrasında konserler serisi Bremerhaven Stadttheater Balesi’nin sergileyeceği ‘Carmina Burana’ gösterisiyle devam edecek.
Festivalin bu yılki konukları arasında Lilya Zilberstein, Karst de Jong, Muza Rubackyte, Harri Kuusijarvi, Jonathan Plowright gibi enstrümanında virtüözlüğü yakalamış dünyanın sayılı müzisyenleri yer alıyor. Ağustos ayı içerisinde gerçekleşecek Caz Günleri’nde ise Erol Erdinç, İlhan Erşahin, Sibel Köse Trio, Ayşe Gencer, İmer Demirer Grubu, Sarp Maden gibi Türkiye’nin önde gelen caz sanatçıları Eklisia’da sahne alacak. Festivalin 7 Eylül günü yapılacak kapanış konseriyse yine dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay tarafından verilecek.

Haberin Devamı

ADNAN SAYGUN BODRUM YARIŞMASI

Dokuzuncu Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bu yıl ilk defa düzenlenecek ‘Adnan Saygun Bodrum Piyano Yarışması’na ev sahipliği yapacak. Cumhuriyet tarihinin önemli bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun’un adını yaşatmak ve genç yetenekleri teşvik etmek için düzenlenen yarışma için, festivalin sanat danışmanlığını üstlenen Gülsin Onay şunları söylüyor: “Müzik yaşamım boyunca, hocam Ahmed Adnan Saygun ile aramızdaki yakın bağı ve müziğine olan büyük hayranlığımı her vesileyle dile getirdim. Eserlerini, hemen her konser programımda yer vererek, dünyaya dinlettim. Ona olan vefa borcumu ödemeye çalıştım. Şimdiyse, bu girişimimiz ile Gümüşlük’te bir Saygun Dünyası yaratmak, benim için tarifsiz bir mutluluk olacak. Genç piyanistleri Saygun’un eşsiz dünyasıyla yakınlaştırmak, Saygun’un müziğini gençlerle yaşatmak düşüncesiyle düzenlediğimiz yarışma sayesinde onu her yıl yeniden eserleriyle aramızda hissedeceğiz. Bu, ‘bebeğim’ olarak tanımladığım Gümüşlük Festivali’nin bendeki anlamını ‘bebeğim ve yüreğim’ olarak değiştirecek sanırım.”
İki ayrı yaş sınıfında yapılacak Adnan Saygun Bodrum Piyano Yarışması’nın finallerinde Gülsin Onay, Lilya Zilberstein, Karst de Jong, Julian Gorus, İbrahim Yazıcı ve Eren Levendoğlu jüri olacak. 23-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek yarışmada her iki sınıftan dereceye girecek ilk üç yarışmacıya para ödülü verilecek.

Haberin Devamı

EĞİTİM FIRSATINI KAÇIRMAYIN

Festival, Eklisia Yaz Müzik Okulu (ESMA) ustalık sınıfları aracılığıyla genç nesil müzisyenler için bir eğitim kurumu olma özelliğini de sürdürüyor. Bu yıl Borusan’ın da katkılarıyla gerçekleştirilecek Eklisia Yaz Müzik Okulu (ESMA) bugüne kadar yurtiçi ve dışından 300’ün üstünde genç yeteneğe sertifika verdi. 24 Temmuz-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Eklisia Yaz Müzik Okulu ustalık sınıfları üç ayrı dalda yapılacak. 24 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Piyano Masterclassı Lilya Zilberstein, Karst de Jong, Muza Rubackyte, Gülsin Onay ve Jonathan Plowright tarafından verilecek. 13-20 Ağustos tarihleri arasında Erol Erdinç tarafından Şeflik Masterclassı düzenlenecek. 1-9 Eylül tarihleri arasındaysa Alexander Baillie ve Çağ Erçağ tarafından Çello Masterclassı var.

Haberin Devamı

KONSER PROGRAMI

5 Temmuz Bilkent Senfoni Orkestrası ve Gülsin Onay (piyano)
9 Temmuz Bremerhaven Stadttheater Balesi– ‘Carmina Burana’ (Almanya)
23 Temmuz 1. Uluslararası Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması Final Konseri
24 Temmuz 1. Uluslararası Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması Final Konseri
25 Temmuz Lilya Zilberstein (Rusya - piyano)
28 Temmuz Karst de Jong (Hollanda - piyano)
1 Ağustos Muza Rubackyte (Litvanya - piyano)
9 Ağustos Harri Kuusijarvi (Finlandiya - akordeon)
12 Ağustos Jonathan Plowright (İngiltere - piyano)
7 Eylül Gülsin Onay (piyano)

GÜMÜŞLÜK CAZ GÜNLERİ

16 Ağustos Erol Erdinç (piyano)
18-19 Ağustos Sibel Köse Grubu
24-25 Ağustos Ayşe Gencer, İmer Demirer Grubu
31 Ağustos-1 Eylül Sarp Maden Grubu
? Biletler MyBilet’ten temin edilebilir.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!