’Muhafazakár marjinal’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

’Muhafazakár marjinal’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2006 00:00

Berna Laçin’in, "Bu yaşıma kadar kocam dışında başka bir erkekle birlikte olmadığım için asıl marjinal ben oluyorum. Ama muhafazakár marjinal" demesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Elele dergisi, temmuz sayısında ünlü ve ünsüz kadınlara "Muhafazakár marjinal misiniz?" sorusunu yöneltti.

Berna Laçin, Ayşe Arman’la röportajında, "Kimin eli kimi cebinde belli değil, maşallah herkes herkesle birlikte, artık gazetelerde soyağaçları yayınlanıyor. Ben de bu dünyaya ait olduğum halde, bu yaşıma kadar kocam dışında başka bir erkekle birlikte olmadığım için asıl marjinal ben oluyorum. Ama muhafazakár marjinal" diyerek diyerek Türkçemize yeni bir kavram kazandırdı. İlk aşkıyla evlenip, evliliğini yıllarca sürdürdüğü için kendini böyle görüyordu oyuncu.

Akabinde Arman bir kadının, tek bir erkekle sevişerek ölecek olmasını "tuhaf" olarak değerlendirdi, Milliyet gazetesi yazarlarından Hasan Pulur ise bunun çok normal olmadığını savundu. Elele Dergisi de "Her geçen gün bırakın evlenmeyi, aşktan bile kaçan erkeklere rağmen nasıl bir ilişki istiyorsunuz?" sorusunu kadınlara yöneltti. Sonuçta ilk aşık oldukları erkekle evli olanlar hayatlarından memnundular. Aradığı ilişkiyi bulamayanlar ise muhafazakár marjinalliği sorguladılar.

Hayatımın ilk yarısı muhafazakár sonrası marjinal

Gülistan Özken

(Grafiker - Boşanmış)

Ben 18 yaşında ilk tanıştığım ve ilk elini tuttuğum eski eşimle 22 yaşında evlendim. 14 yaşında bir oğlum var. 4 yıl önce eşimin başka bir insanı sevdiğini öğrendim ve boşandım. Boşanmadan önce hep hayatımın böyle devam edeceğini, ebeveynlerimiz gibi bir ömür birlikte geçireceğimizi düşünürdüm. 18 yıllık bir birlikteliğin sonucunda 36 yaşında yalnız kalmak beni korkuttu. Yaşamda bir tek evlendiğin adamı tanıyorsun ve sonra yalnız kalıyorsun. Ben sadece bir eş ile bir yaşamın sürmesini düşünürken aslında yaşayabileceğim daha başka ilişkiler olabileceğini öğrendim. Hayatımı 36 yaş öncesi ve sonrası diye iki bölüme ayırdım. 36 yaş öncesi muhafazakár, sonrası marjinal. Yine de bana soracak olursanız, 36 yaş öncesi mi yoksa sonrası mı tercihin olurdu diye, tabii ki eski eşimle bir hayat sürmek isterdim. Aslında ruhum muhafazakár.

Bir-iki erkekle flört edilmeli

İlkim Öz

(Psikolog)

Eğer anlaşabiliniyorsa, mutlularsa tek bir erkekle hayat tabii ki geçer. Ancak genç kızlarımız genelde 18-19 yaşlarında aşık olduklarını zannedip yanlış evlilikler yapabiliyorlar. Ben bir psikolog olarak genç kızlara en azından bir iki erkekle flört etmelerini tavsiye ediyorum. Erkeği tanımalı, deneyim sahibi olmalılar. Terk edilmeleri, sürprizleri, tatmadıkları duyguları yaşamalılar. Çekilen o aşk acıları bile bizi o kadar olgunlaştırıyor ki... Fakat ben aile terapilerime katılan kadınların hiçbirinin başka bir erkekle cinselliği merak ettiğine, böyle bir pişmanlık duyduğuna şahit olmadım. Ne de olsa kadınlarımızın neredeyse yüzde 80’inde cinsel soğukluk problemi var. Kocası kendisiyle altı ay sevişmese umrunda olmaz!

Eşim, hayatımdaki ilk erkek

Gülşah Alkoçlar
(İşletmeci-Evli)

Ben de Berna Laçin gibiyim. Eşimle 14 yaşındayken tanıştım. İlk sevgilim kocam oldu. Şu an 18 yıllık evliyim ve çok da mutluyum. Benim zaten önümde annem babam gibi yıllardır evliliklerini aynı saygı ve sevgiyle sürdüren örneğim var. Hiçbir zaman marjinal olmadım ve öyle bir hayat yaşamadım. Ailem bana hiç baskı yapmadığı halde muhafazakár bir kişiliğe ve yaşama sahip oldum her zaman. Ömrüm boyunca tek erkek olsun hayatımda isterim. Hiçbir zaman, başka bir erkekle cinselliği yaşamak nasıl bir şeydir diye merak etmedim. Bu biraz da adrenalinle ilgili. Eğer mutluysanız böyle bir isteğiniz ve talebiniz olmaz ki. Bunlar mutsuz insanların yaşayacağı şeyler. Biraz da Avrupa özentiliği var bazı kesimlerde. Halbuki örf ve ananelerimize sahip çıkmalıyız.

Bir erkekle ömür geçer mi?

Meryem Beşer

(Yönetici Asistanı -Evli)

Ben 16 yıllık evli, iki kızı olan biriyim. Her evlilikte olduğu gibi benim evliliğimde de sorunlar yaşandı ama üstesinden gelmeyi başardık galiba. Eşimle mutlu olsam da tek erkekle ömür geçirme düşüncesi acaba doğru mu?" diye kendime soruyorum. Cevap olarak da "Hayır geçmez, geçmemeli" diyorum! Yürümeyen bir şeyi zorlamamalı ve nokta koyup başka erkekle yeni keşiflere çıkmalıyız.

Eşime 4 kez yeniden aşık oldum

Sema

Şimşek
(Manken - Evli)

Muhafazakár marjinal çok ağır bir kelime. Kendimi tam olarak böyle tanımlamasam da evet, kurallarım var. Sonuçta benim Burak’tan önce de sevgililerim oldu ama sadece iki kişi. Burak’la ise o kadar mutluyum ki, o kadar monotonluktan uzak ki her şey. Dönem dönem, dört kez daha aşık oldum eşime. Yani bir ömür tek erkekle geçer, eğer ki fedakárlık ve saygı varsa çiftler arasında. Cinsel birliktelik anlamında hep kadının kendini kocasına saklamasından bahsediliyor ama erkekler kadar kadınlar da özgür olmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!