Mozart Eminönü vapurunda

Güncelleme Tarihi:

Mozart Eminönü vapurunda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2006 00:00

19-23 Eylül tarihleri arasında şehirhatlarının Aykut Barka adlı vapuruna binen İstanbullular, bugüne kadar görmedikleri bir tablo ile karşılaşacaklar. Çünkü vapura binmek isteyenleri iskelede 18’inci yüzyıl kıyafetleri giymiş 2 hostes karşılayacak. Bu arada geminin üst katına yapılan 20 metrekarelik konser alanında yine 18’inci yüzyıl kıyafetleri giymiş 5 kişilik yaylı sazlar orkestrası, ünlü besteci Mozart’ın eserlerini seslendirecek.

Hatta geminin çaycıları bile 18’inci yüzyıl kıyafetleri ile servis yaparak yolcuları bir başka dünyaya götürecek.

İçinde bulunduğumuz yıl, dünya müzik tarihinin en büyük isimlerinden Wolfgang Amadeus Mozart’ın doğumunun 250’nci yılı. 2006, tüm dünyada "Mozart Yılı" olarak kutlanıyor. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) de müziğin dehası Mozart için Aykut Barka adlı şehirhattı vapurunda konserler dizisi düzenledi.

Mozart’ın müziğini geniş halk kitleleriyle buluşturmayı amaçlayan İDO, Vakıfbank’ın katkılarıyla şehirhatları vapurunu konser salonuna dönüştürdü. 19-23 Eylül tarihleri arasında, Aykut Barka vapurunun Kadıköy, Beşiktaş, Karaköy, Üsküdar ve Eminönü hatlarındaki seferlerinde, Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı öğrencilerinden oluşan 5 kişilik yaylı çalgılar orkestrası, Mozart’ın La Minör K-310 ve Si Bemol K-281 adlı eserlerini seslendirecek.

Vapur konser salonuna dönüştürülürken, üst salondaki koltukların bazıları söküldü ve 20 metrekarelik bir alan açıldı. Bu alana sahne kuruldu, ses ve ışık sistemleri yerleştirildi. Böylelikle iki yaka arasında karşıdan karşıya geçmek için vapura binen yolcular, 20 dakikalık yolculuk boyunca Mozart’ın eserlerini dinleyebilecek. Etkinlikler sabah 08.00 ile akşam 19.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Ünlü bestecinin yaşadığı 18. yüzyıl kıyafetleri, İstanbul Şehir Tiyatroları kostüm bölümünden temin edildi. Konserler, Türkiye’de kültür ve sanatın başkenti İstanbul’da yaşayan, ancak günlük hayatın hızı, stresi ve monotonluğu içinde sıkışıp kalan İstanbullulara vapur yolculukları sırasında keyifli dakikalar yaşatacak.

RÜYA TANER KONSERİ

Konserler dizisi, 18 Eylül Pazartesi akşamı, Kabataş iskelesine bağlı bulunan Aykut Barka vapurunda, 19.00-22.00 saatleri arasında verilecek kokteyl ile başlayacak. Burada, Mozart Piyano Yarışması Ödülü’ne sahip dünyaca ünlü piyanist Rüya Taner de bir konser verecek. Taner konserde Mozart’ın Sonat La minör Sont, si bemol adlı eserlerini seslendirecek. 1971 yılında Almanya’da doğan ve Kuzey Kıbrıs, Türkiye, Macaristan, İngiltere, Almanya, ABD, Polonya, İran, Kırgızistan, Fransa, Romanya, Belçika, Avusturya, İtalya, İsviçre, Makedonya ve Azerbaycan gibi birçok ülkede orkestra eşliğinde konserler veren Rüya Taner, açılış ve kapanış konserlerinde İstanbulluların karşısına çıkacak.

Wolfgang Amadeus Mozart kimdir?

Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756’da Avusturya’nın Salzburg şehrinde doğdu. Henüz üç yaşına geldiğinde kendisinden beş yaş büyük kız kardeşi Maria Anna’nın çaldığı eserleri belleğine yerleştirip, kendi kendine çalacak kadar üstün bir müzik yeteneğine sahip olduğu anlaşıldı. Wolfgang, enstrümanları doğaçlama çalmasının yanında kolaylıkla yaptığı bestelerle de dinleyecileri büyük hayretler içinde bıraktı. Beş yaşında menuet, yedi yaşında konçerto ve sekiz yaşında senfoni meydana getiren Wolfgang Amadeus, on dört yaşında ilk opera eseri "Lucia Silla" ile büyük ustalara layık görülen "Altın Mahmuz" nişanı ve şövalyelik beratı aldı.

VAPUR HANGİ GÜN NEREDE ?

19 Eylül 2006 Salı Beşiktaş-Kadıköy-Beşiktaş 08.00-19.30

20 Eylül 2006 ÇarşambaKaraköy-Kadıköy-Karaköy 08.00-19.30

21 Eylül 2006 PerşembeKadıköy-Eminönü-Kadıköy 08.00-19.30

22 Eylül 2006 Cuma Eminönü-Üsküdar-Eminönü 08.00-19.30

23 Eylül 2006 CumartesiBeşiktaş-Kadıköy-Beşiktaş 08.00-19.30
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!