Mösyö Smet Belçikalı olmak istiyor...

Güncelleme Tarihi:

Mösyö Smet Belçikalı olmak istiyor...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 17:05

Çünkü Jean-Philippe Léo Smet Fransızlar’ın idol rakçılarından... Johnny Hallyday’in gerçek adı!

Johnny, Belçikalı olmaya ve bunun için Fransız vatandaşlığını terk etmeye hazırlanıyormuş.

*

Türkiye’de öyle pek tutulmaz ama, Johnny, ‘tipik bir Fransız vakası’ olarak kabul edilir ve önemli bir şarkıcıdır. Zaten 1959-1960’dan beri yani 45 senedir zirvede kalmak kolay değil...

Johnny Hallyday kasım ayında Paris’teki Belçika büyükelçiliğine Belçika vatandaşı olmak için başvurmuş.

Tabii Belçikalılar bayılmışlar bu işe ve Fransızlar’ın telaşıyla ve bozulmasıyla dalga geçiyorlarmış. Çünkü...


(1) Fransızlar, Fransız dilinin ve kültürünün ‘gerçek sahibi’ rolünde, Belçikalılar’ı biraz ‘snobe’ ederler. Tepeden bakarlar.

(2) Belçikalılar, Fransızlar’ın ‘Temelidir’ yani, Fransa’da Temel fıkralarının kahramanı hep Belçikalılar’dır. (Tembellik üzerine fıkralarınsa Korsakalılar.) Güler gibi yaparlar ama, Belçikalılar ‘aptal yerine koyulmaya’ haliyle işe gıcık olurlar.

(3) Tarihte ‘sanatçı göçü’ hep ters yönde, Belçika’dan Fransa’ya doğru olmuştur. Mesela çok insanın Fransız bildiği Jacques Brel, Belçikalı’dır. Adamo da öyle. Sonra mizah ustası Raymond Devos (aklıma geldiği sırayla yazıyorum kusura bakmayın), Rahibe Emmanuelle, yazar Georges Simenon, Marguerite Yourcenar, Tenten’in babası Hergé, Gaston Lagaffe’ın çizeri Franquin, Red Kit’in babası Morris, Küçük Prens ve Şirinler’in çizeri Peyo, Prens’in yazarı Machiavel, meşhur ‘ankırvumın’ Christine Ockrent, Fransız Karolenj Hanedanı’nın kurucusu (Charlemagne’ın babası) Kısa Pepen, ressam Pierre Paul Rubens, volkan uzmanı ve belgeselci Haroun Tazieff... Fransız zannedilirler, Fransa’da yaşamış ve genelde burada meşhur olmuşlardır ama, Belçikalı’dırlar. Fransa’ya bu kadar ‘beyin’ kaptıran Belçika, beyniyle meşhur olmasa da Johnny Hallyday’i saflarına katarak bir ‘şeref golü’ atmaktan memnun...

*

Aslında Le Monde’un Jean-Pierre Stroobants imzalı haberine göre (13 ocak)

Johnny baba tarafından zaten Belçikalı imiş. Ancak evlilik dışı doğduğu için (babası başka bir kadınla evliymiş) Belçika vatandaşı olamamış. Başvurusu kabul edilirse Belçika kanunlarına göre (Fransızlar’ın telaşı bundan) Fransız vatandaşlığını terk etmesi gerekiyormuş ki, Johnny bunda bir beis görmüyormuş.

“İki bin (Fransız) aile, Servet Vergisine ‘EBLEH VERGİSİ’ denilen Belçika’nın yolunu tuttu bile” diyor haber. Yani iki bin zengin Fransız aile, Servet Vergisi ödememek için Belçika vatandaşı olmuş, yahut oraya yerleşmiş. Kaçan servet 2,5 milyar Avro’yu buluyormuş.

Ancak Belçikalı diplomatlar, şarkıcının Belçika vatandaşı olduktan sonra da Fransa’da ikamet edeceğini dolayısıyla vergilerini Fransız maliyesine ödemeye devam edeceğini söylüyorlarmış.

İyi de birader, adam niye altmış küsur yaşında Fransız vatandaşlığını bırakıp Belçikalı olmaya karar vermiş o zaman?

Haberde bu soru sorulmamış bile...

Demek ki Le Monde da ‘tamamlanmamış haber’ yapabiliyormuş...

Bu da bir teselli!

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!