Mönülerde skor denemesi

Güncelleme Tarihi:

Mönülerde skor denemesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:00

Zengin mönü deyimini duymuşsunuzdur. Çeşitleri olağandan fazla olan lokantalarda genellikle açık büfe için kullanılan bir deyim bu. Lokantalar arasında lezzet, ikram ve yaratıcılık açısından olduğu gibi, bu açıdan da yarış var. İstanbul’un Anadolu yakasındaki Ünlüer Gurme adlı et lokantası, brunch büfesinde tam 250 çeşit yiyecek-içecek sunmakla övünüyor. İstanbul Kanyon Alışveriş Merkezi’nde, Türkiye’deki ilk halkasını açan İngiliz zinciri Gourmet Burger Kitchen (GBK) ise, hamburger çeşitlerini, farklı damak tatlarına seslenen yaratıcı soslarıyla 26’ya çıkarmış.

26 değişik hamburger

Yeni Zelandalı üç ortak tarafından kurulan Gourmet Burger Kitchen (GBK), hamburgeri 26 farklı şekilde hazırlıyor. Üçlünün içinde en ünlüsü, Yeni Zelandalı-İngiliz şef Peter Gordon. Onun sayesinde GBK, İngiltere’de çok tanınıyor, giderek daha uzun bir restoranlar zinciri haline geliyor. 2007 sonunda İngiltere ve İrlanda’daki restoran sayısı 40’ı buldu. İstanbul’da da Kanyon’daki ilk restoranın ardından bu yıl içinde 2 yeni halka daha açmayı planlıyorlar.

GBK’nın amacı, fast food deyince akla ilk gelen hamburgeri çok seçenekli, keyifle yenebilen, hatta yanında şarap içilen bir yiyecek haline getirmek. Bunun için etkileyici kombinasyonlar ve soslar geliştirmişler. Restoranın ayrı bir şarap mönüsü var.

GBK’nin tüm etlerinde Gönen süt danası kullanılıyor. Kıyma makinesinde çekilen ete başka bir malzeme katılmıyor, sadece ızgarada pişerken üzerine tuz ve biber ekleniyor. Bu bizim alışık olduğumuz köfte tadı yerine daha yavan ve kolay dağılan bir et tadı veriyor. Ama Gourmet Burger Kitchen eti böyle vermiyor, etin üzerine koyacak çok şeyleri var.

Hemen hemen tüm burgerlerde relish (çeşni) sosu kullanılıyor. Domatesli, kuru üzümlü, tatlı ekşi bir sos olan bu çeşni, burger ekmeğinin içine sürülüyor. Ayrıca her burger farklı bir sos ve malzeme kombinasyonunun ürünü. Örneğin çok bilinen barbekü sosu GBK’de farklı bir lezzete sahip. İçindeki İngiliz hardalı, Granny Smith elmasıyla ekşimsi ama lezzetli bir tat yakalanmış. Bilinen soslar arasında acı kırmızı biber sosu (Chilli), sarmısaklı mayonez sosu, fesleğen ve zeytinyağıyla yapılan pesto sosu da var. Pesto sosu etin yoğun tadını hafifletmiş; bu sosun kullanıldığı Pesterella burger de et tadını çok almak istemeyenler için güzel bir alternatif. Bir Endonezya sosu olan Satay ise, yer fıstığı ile yapılan tatlı acı bir sos. Köri ve Hindistan cevizli Thai sosu ile yapılan Thai Beef burger, Tayland yemekleri sevenlerin beğeneceği bir yiyecek. Mango ve zencefil sosu ile yapılan Jamaican Burger ve Yeni Zelandalıların değişik sebzelerle yaptıkları ananas, çedar peyniri, pancar ve yumurta tava gibi bir karışımı olan Kivi Burger de ilginç. Restoran, ürünlerinin katkı maddesiz olduğu konusunda iddialı.

Et namına hiçbir şey yemiyorsanız vejetaryen başlığı altındaki burgerleri deneyin. Örneğin Portobella mantarı, patlıcan, tatlı kırmızı biber, patates, camembert krem peyniri, roka ve soğan püresi ile yapılan Veggie & Camembert herkesin yiyebileceği çok lezzetli bir seçenek. GBK’nin Cajun sosu da çok güzel. Hamburger fiyatları 14- 18 YTL arasında. Bira 7, GBK milkshake 7, kola ve gazoz fiyatları 5.50 YTL. Tel: (212) 353 03 23.
Ayten SERİN

250 çeşitle brunch

İstanbul Maltepe sahilindeki Ünlüer Gurme adlı et lokantası, pazar günleri düzenlediği brunch’ta verdiği abartılı ikramla müşterilerini şaşırtıyor. Sundukları çeşitlerin sayısı 250’yi buluyor. Açık büfe bu brunch için 25 YTL alıyorlar.
/images/100/0x0/55eb420bf018fbb8f8b5850a
Lokantanın sahibi, Türkiye Et Üreticileri Birliği’nin de başkanı olan ve et üretim tesisleri bulunan Önder Ünlüer şöyle diyor:

"Türkiye’nin çeşitli yerlerinde besi çiftliğimiz var. Hayvanlardan elde edilen diğer yan ürünleri de üretiyoruz. Böylece peynirleri ve diğer sütlü ürünleri çok ucuza mal edebiliyoruz. Üretemediklerimizi de Anadolu’da ilk üretim yapılan yerlerden toptan olarak ucuza satın alıyoruz. Böylelikle maliyetlerde inanılmaz bir düşüş sağlıyoruz. Kahvaltılıkların yanı sıra etler de bizim etlerimiz olduğundan bu da fiyatlarımıza yansıyor."

Pazar günü rezervasyonsuz yer bulunmayan lokantada brunch büfesinde sunulan ürünlerin bazıları:

Krep, menemen, pizza, yumurta, omlet çeşitleri, kıymalı peynirli, patatesli gözlemeler, tulum beyaz, örgü, otlu hellim, tulum, taze eski-kaşar, keçi, beyaz, krem, çeçil, çörek otlu gibi 17 çeşit peynir, kalamata, sele, biberli, çizik, kıvırcık, kırma dilimli gibi 11 çeşit zeytin, tahin-pekmez, bal, petek bal, kaymak, 9 çeşit reçel, 3 çeşit marmelát, keçiboynuzu ve helva çeşitleri, sebzeli, tavuklu, zeytinli jambon, zeytinli fıstıklı salam ve sosis çeşitleri, 7 çeşit meyve, 18 çeşit diyet gıdaları, biber dolması, yaprak sarma, patlıcan, biber kızartma, Amerikan salata, kavurma, Arnavut ciğeri, İnegöl köfte, sucuk, patates kızartma, patates kroket, 6 çeşit börek, 12 çeşit sütlü ve meyveli tatlı, 13 çeşit kuruyemiş, sıcak soğuk 10 çeşit içecek, 13 çeşit ekmek, poğaça, çatal, simit, kurabiye çeşitleri.

Tel: (216) 441 28 69- 441 35 22

Cahit AKYOL
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!