Modanın en şizofren yazı

Güncelleme Tarihi:

Modanın en şizofren yazı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2001 00:00



Simten DANIŞMAN
Haberin Devamı

Son yıllarda hep aynı şeyi söylüyorduk: Moda yörüngesini kaybetmişti, geçmiştekiler harmanlanıyor, tüm akımlar birbirine karıştırılıyordu. Ancak hakiki milenyumun ilk yazı sebebiyle gene hakiki bir değişim söz konusu oldu ve yollar birbirinden ayrıldı: Şimdi birbirinden bağımsız bir sürü akım yaz modasını kendi yörüngesinde hareket ettirmek için rekabet ediyor.

VARAN 1

80’lerin rüküş ve asi kadını

Bu akıma tamamen uymaya kalkarsanız Madonna'nın ortalığa çıktığı ilk halinin bir fotoğrafını büyütüp odanızın kapısına asmanız gerekir. Devamında da kendinizi alışverişe vermeniz: Deri elbiseler, yaz sıcağı dinlemeyen file çoraplar, bir yakası düşük bırakılmış kırmızı bluzlar, koca koca kemerler... Yani, asilik ve rüküşlük adına ne düşünüyorsanız gidip satın almak zorunda kalacaksınız. Ayrıca kırmızı, dudaklara hatta far niyetine gözlere sürülecek. Üstelik bu akıma öyle sadece bluzuyla veya çorabıyla uyum sağlayamazsınız. Kanunlar çok net konmuş. Ya bu tuhaf nostalji rüzgarına kapılacaksınız ya da başka bir akımın moda kurbanı olmayı kabul edeceksiniz!

Hayati detaylar

Fotoğraf baskılı tişörtler. Madonna’lı olanlar en ideali.

Bedeni saran kotlar

Uçuşan mini etekler

Asimetrik elbiseler

Mutlaka ama mutlaka file çoraplar. Siyah mecburi renk değil: Uçuk maviler, pembeler ve oranjlar da var.

Yaz ortasında çizme giymeyi tek serbest bırakan akım burada mevcut!

İdolü

Dolce Gabbana kreasyonlarıyla Madonna taklidi yapan Gisele

VARAN 2

Demode desenler

70'li yılların o muhteşem geometrik desenleri ve bol çiçekli modelleri bu yaz ayrı bir moda kulvarı açıyor. Ayak bileğine kadar uzanan elbiselerin hem sırt, hem de göğüs dekolteleri tam anlamıyla mevcut. Kocaman çiçekli elbiselerde kesimler düz. 80'li yılların akımıyla birleşen tek özelliği bazı modellerdeki asimetrik kesimli etekler. Enine çizgili tek kollu elbiseler, boyuna çizgili bedeni saran düşük belli pantolonlar zaman zaman 80'lere kimi vakit 70'lere özgü tasarımlar olarak karşımıza çıkıyor.

Hayati detaylar

Zayıf olmak şart, özellikle enine çizgiler çok şişman yapıyor!

Herşey dökümlü.

Ayakta dolgu terlikler.

Makyaj oranj tonlarında.

İdolü

Demode görünümlü yeni tür pop star: Geçen yıl Grammy Ödüllerine giydiği Versace kıyafetiyle Jennifer Lopez.

VARAN 3

Siyah-beyaz ve asalet

Siyaha meraklılar için iyi bir haber var: O artık beyazla beraber bütünleşip geri döndü ve kendi özgün akımını yarattı. Böylelikle asalet siyah-beyaz bütünlüğünde modaya geri dönüş yapmış oldu. En sade modellerden, kışkırtıcı koleksiyonlara kadar siyah-beyaz beraberliğini bu yaz kendini göstermeye hazırlanıyor. Birçok modaevi koleksiyonlarında sadece bu renklere ağırlık veriyor ‘‘sofistike kadın’’ yeniden yaratılıyor... Siyah pantolon ceket takımlar beyaz gömlekle yeniden tanışıyor; drape elbiseler bu renklerin kombinasyonunda tekrar hayatımıza giriyor.

Hayati detaylar

Drape elbiseler

Derin göğüs dekolteleri

Siyahla beyazı ayrı ayrı kullanma hakkı

Üçüncü bir renk kesinlikle yasak

İmitasyon değil gerçek takılar

İdolü

Ralph Lauren'in tasarımlarıyla Penelope Cruz

VARAN 4

Sandra Dee sendromu

Öncelikle ince bellilere ve dolgun kalçalılara müjdeyi vereyim: Gün sonunda doğdu! Kalçalar görüntüden çıkıyor, belin inceliğini görmeyen kalmıyor: Bluz bedene oturacak, kayık yakası dilerseniz omuzunuzdan düşecek. Belinizde kocaman bir kemer, diz altına uzanan eteğiniz o en bol haliyle uçuşuyor. Orta boy topuklu ayakkabılarınızı da giymişsiniz, mutlu mutlu tebessüm ediyorsunuz. Bunu ister misiniz istemez misiniz bilemem ama nedense 50'li yıllar bu yaz moda dünyasına bir akım olarak girdi. Yani canı isteyen Sandra Dee veya Doris Day olabiliyor veya Grease filminden esinlenmiş ‘‘şeker kız’’ halinde dolaşabiliyor.

Hayati detaylar

Helmut Lang'dan Yves Saint Laurent'e birçok modacı bu akımı vitrinlere çoktan taşıdılar

Renk konusunda özgürlük

Kayık yaka bir sürü bluz

Volanlı etekler

Sivri dolgu topuk pabuçlar

Minik hırkalar

İdolü

DKNY tasarımlarıyla Charlize Theron

VARAN 5

<>

Jarseler, ipekler ve yumuşak ketenler... Hepsi en soft renklerde düşünülmüş. Amaç, 2001 yazının sade, kırılgan ama gizemli kadınını diğerlerinden ayırmak! Bu akım için en lüzumlu olan tüller. Ama öyle abartılı renklerde değil. Uçuk pembeler, bejler ve oranjlar düşünülmüş. Pantolonlar unutulmuş, kadınsı çizgilerde romantizm yaşatılıyor. Ayakkabılar, çantalar ve takılarla kıyafet tamamen bir renk ve ‘‘tül’’ bütünlüğünde birleşiyor.

Hayati detaylar

Bu akım pembe-beyaz teni kabul etmiyor kesinlikle bronzlaşılacak

Bol bol tül sahibi olunacak

Givenchy'nin altın sarısı allığı çantada taşınacak

Hatta altın sarısı çok sevilip bedene sürülecek

Derin göğüs ve sırt dekoltelerine izin var; ancak tülsüz olursa demode kabul ediyor.

Gaultier'nin son parfümü Fragile akıma çok uyumlu

İdolü

Hafif depresif bir Gwenthy Paltrow.

VARAN 6

<>

Düz kesimli pantolonlar, bedeni yarım yamalak sarmalayan ceketlerle buluşuyor. Maskülin kesimlere kadın bedenlerinin uyum sağlaması bekleniyor. Düşük belli pantolonlar düğmeleri bele kadar açık gömleklerle giyiliyor. Amaç androjen kadınların seksi yaratıklar olduğunu göstermek.

Hayati

detaylar

Eski pantolon-ceketlerinizi asla giymeyin, demode olursunuz!

Ceket içine gömlek mecburiyeti yok. Zaten derin dekolteli ceketler androjen kadınlar için düşünülmüş.

Sütyeni unutun. Unutamazsanız, bu akımdan vazgeçin

Küpe veya kolyeye yer yok. Boyun fularına izin var

Makyajın en ağırı kesinlikle mecburi.

İdolü

Akım sempatik görünsün diye Meg Ryan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!