Mizahın ana haber bülteni

Güncelleme Tarihi:

Mizahın ana haber bülteni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2012 00:00

Cem Dinlenmiş’in, her hafta Penguen dergisinde çizdiği karikatürlerinden oluşan Türkiye gündeminin hafıza defteri ‘Her şey Olur 2012’ yarın kitapçılarda. Dinlenmiş, Türkiye’nin gidişatına dair yorumda bulunurken pası eski Galatasaray antrenörü Rijkaard’dan alıyor: “Burada her şeyden biraz var ama hiçbir şey tam değil”

Haberin Devamı

‘Her Şey Olur’ adı nereden geliyor?
- Köşeyi çizmeye başladığımda ağzıma takılmış, orda burda kullanmaya başladığım bir sözdü. Zaman geçtikçe ifade kendi kendine derinleşti; yorumlanabilir, fikir yürütmeye müsait bir anlam kazandı.
Türkiye ve dünya halleri üzerine her hafta bir şeyler çizmek zor mu?
- Evet ama zorlanmadan, sıkılmadan, söylenmeden bir iş yaptığımı pek hatırlamıyorum. Gündemi ince eleyip sık dokuyorum. Şablon yargılarla, ezberlediğimiz çıkarımlarla hareket etmek sağlıklı olmuyor. Her hafta oldukça fazla malzeme ve veri toplanıyor, fakat mesele çoğunlukla işin kimyasıyla ilgili. Yemek yapmak gibi yani.
Nasıl çalışıyorsunuz?
- Hafta sonuna doğru defterime olup bitenleri not almaya başlıyorum. Haberleri tek bir cümleye ya da söz öbeğine çevirip bir araya getiriyorum, uzun bir araştırma ve düşünüp taşınma evresinden sonra da çizmeye başlıyorum.

Haberin Devamı

KARİKATÜR KAFA YUMUŞATIR SİNDİRİME DE FAYDALIDIR
Politik gündeme dair karikatür çiziyorsunuz. Sizce mizahın ve karikatürün nasıl bir işlevi var?
- Karikatür çok faydalı, kafaları yumuşatıcı, sindirmeye de yararlı! Nevi şahsına münhasır bir karşı disiplin. Haber bülteni işlevi de var, kamuoyunda dikkat ve ilgi yoğunlaşması da sağlıyor.
Üzerinizde baskı hissettiğiniz oluyor mu?
- Hayır ama baskı zaten yağmur ya da rüzgâr gibi somut olarak hissedebileceğiniz bir durum değil. Bütün bir iklim hali. Sürekli olarak şartlanmanızı sağlıyor ve ona göre düşünmeye başlıyorsunuz. Tehlikeli olmasının nedeni biraz da bu.
20 yıl sonra Türkiye’yi nerede görüyorsunuz?
- Rijkaard Galatasaray’ı çalıştırdığı dönemde futbolu kastederek söyle bir laf etmişti: “Burada her şeyden biraz var ama hiçbir şey tam değil”. Bu ruh hali kolay kolay dağılacak gibi görünmüyor. 20 yıl sonra çok daha fazla şey olacak, orası kesin.
Karikatüristlik para getiriyor mu? Nasıl geçiniyorsunuz?
- Mizah dergisi çok özel bir alan. Bağımsız, reklamsız, üstelik geleneği olan ve istikrarlı olarak kabul gören bir şey üretiyoruz. Bu da dergi sattığı sürece düzenli gelir demek. Kendinizi geliştirmenize izin veren, başka yaratıcı alanlarla temasa açık bir mesai türü.

Haberin Devamı

Cem Dinlenmiş kimdir

1985 doğumlu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü mezunu. 2006’dan beri çizimleriyle her hafta Penguen’de iki ayrı köşe hazırlıyor.  Karikatürleriyle yurtiçi ve yurtdışında pek çok karma ve kişisel sergide yer aldı.

Mizahın ana haber bülteni

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!