Mışıl mışıl uyumak için

Güncelleme Tarihi:

Mışıl mışıl uyumak için
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uykusuzluk her zaman aynı nedenlerden kaynaklanmıyor. Sadece birkaç gece süren uykusuzluklar var. Genellikle yolculuk, stres, basit bir sağlık sorunu, kafein içeren ilaçları kullanmak gibi nedenler kişilerde geçici uykusuzluk yaratabiliyor. Evde, iş yerinde stres, menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda dişilik hormonunun azalması gibi sorunlar, uykusuz geceler geçirtebiliyor. Kısa süreli uykusuzluk ciddi bir sorun değildir, fakat uzmanlar problemi başlangıcında çözümlemenin yararlı olduğunu belirtiyorlar. Tedavi edilmeyen geçici uykusuzluk zamanla sürekli uykusuzluğa dönüşebiliyor. Üç haftadan daha uzun bir süre uyku uyuyamamaktan yakınırsanız, bir doktora başvurmalısınız. Ortalama olarak gecede yedi saat uyku normal sayılıyor. Uykusuzluktan yakınıyorsanız, uzmanların şu tavsiyelerini yerine getirin:

Her sabah aynı saatte kalkın ve geceleri aynı saatte yatın. Pazar sabahı geç saate kadar uyumak pazar gecesi sizi uykusuz bırakabilir . Akşamları kafeinli içecekler ve sigara içmeyin, uyku kaçırır. Egzersiz yapın. Tok Karnına yatmayın.

Zihninizi kurcalayan sorunları, günün belli bir saatinde düşünmeyi alışkanlık haline getirin. Endişelenme süresi dolunca, bu konuları aklınızdan çıkarın. Zihniniz sürekli sorunlarla meşgul olursa uyku uyuyamazsınız.

Derin soluk almak ya da kasları gevşetici hareketler yapmak yararlıdır.

Uyku getiren ilaçlardan uzak durun. Bu ilaçlar size sürekli uyku hali verir. Birkaç gece üst üste uyku uyuyamazsanız, doktorunuzun önereceği bir ilacı geçici olarak kullanabilirsiniz. Ama her gece uyku uyumak için ilaç almak sakıncalıdır.

Hormon ilaçlarını kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Bu iaçların bazıları uyku kaçırabilir.

Geceleri yatağa yatar yatmaz uyuyamıyorsanız, uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Yatakta uyanık yatma alışkanlığından vazgeçin. Yatakta uyanık yatma süresi on beş dakikayı geçmemeli.

Doktorunuzun verdiği uyku ilaçlarını üç haftadan fazla kullanmayın. Reçetede yazıldığı şekilde kullanmaya da özen gösterin.

Doktorlar uykusuzluğa karşı uyku ilaçları yerine ruh sağlığını düzene sokan ilaçları önermeye başladılar. Bir doktora görünürseniz, siz de bu tür ilaçlarla uykusuzluktan kurtulabilirsiniz.

Menopoz dönemine giren kadınlar için hormon tedavisi, uykusuzluk sorununu ortadan kaldırabilir.

Yolculuk sırasında

Yolculuk, uyku düzeninizi altüst edebilir. Zaman farkı yüzünden uyku uyuyamazsınız. Bunun için:

Yola çıkmadan bir iki gün önce tatil havasına girin. Yemek yediğiniz, uykuya yattığınız saatleri değiştirin.

Yolculuk sırasında bol bol alkolsüz içecek için. Su içmeyi sakın ihmal etmeyin.

Vücudun uyuma ve uyanma düzenini ayarlayan melatonin isimli hormondan yapılan hapları kullanın. Böylece uyku düzeniniz bozulmaz.

Otobüsle ya da trenle yolculuk yapıyorsanız, evdeki uyku saatiniz geldiğinde gözlerinizi kapatın.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!