Metroya İznik çinisi

Güncelleme Tarihi:

Metroya İznik çinisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Metro istasyonlarının duvarlarını süsleyecek dev çini panolar, çininin ünlü merkezi İznik’te hazırlanıyor. Dünyaca ünlü ‘İznik Çini Sanatı’nı günümüzde yaşatmaya çalışan İznik Çini Vakfı tarafından hazırlanan panolardan ilk ikisi Taksim İstasyonu duvarlarına önceki gün monte edildi. İstanbul Metrosu’nun Taksim, Osmanbey, Şişli, Gayrettepe, Levent ve 4'üncü Levent istasyonlarının karşılıklı duvarlarına 2'şer adet monte edilecek panolar toplam olarak 160 milyar liraya malolacak.

Birbirlerinden ayrılabilmesi için duvarları ve zeminleri farklı renklerde kaplanan metro istasyonları, bulundukları yerin özelliğine uygun konuları içeren çini panolarla donatılıyor.

İznik Çini Vakfı görevlilerinden Desinatör Serap Şakar, yerin 30 metre altındaki karanlık metro tünellerini, rengarenk çini panoların montajını gerçekleştirerek renklendiriyor. Desinatör Serap Şakar, her istasyonun özelliğine uygun konuların yer aldığı panoların hazırlandığını belirterek şunları söyledi: ‘‘Örneğin, Taksim İstasyonu’nun duvarlarını, kalyonları konu alan 2 pano süsleyecek. Çünkü Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethi sırasında kalyonlarını, bu bölgeden çektirerek, Haliç’e indirmiş. Osmanbey İstasyonu’nda, padişah Osman’ın bir av sahnesinin yer aldığı minyatür kompozisyonu bulunacak. Çünkü bir zamanlar o bölgede padişah ve şehzadelerin av otağı kurdukları, ava çıktıkları biliniyor. Levent İstasyonu’nda kadırgalar ile deniz erleri, leventleri konu alan panolar yer alacak. Ayrıca ünlü denizcimiz Piri Reis’in dünyaca ünlü haritalarının yer aldığı panolar da var. Şişli İstasyonu’nda vakfımızın orijinal tasarımı olarak zeytin ve elma ağaç tasarımlarımız var. Gayrettepe İstasyonu'nda Osmanlı’nın klasik desen anlayışından yola çıkılarak hazırlanmış 2 pano bulunuyor. Ayrıca, istanbul’un fethini anlatan bir pano tasarımız daha var.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!