Meme kanserinde tanı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserinde tanı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı hekimler, kadınların kendi kendilerine kanser oluşumunu farkedebileceğini söylerken Türk hekimler ‘check up'sız olmaz’ diyor.

MEME kanserinin erken evrede kadının kendi memesini muayenesiyle yakalanıp yakalanamayacağı tartışma konusu oldu. Amerikan Hastanesi ve M.D. Anderson Kanser Merkezi'nin ortak düzenlediği ‘Meme ve Kolorektal Kanserlerin Tedavi metodları ve En Gelişmeler’ sempozyumuna katılan Amerikalı hekimlerle, Türk hekimler farklı tezler öne sürdü.

ABD'liler kadınların meme yapılarını iyi bilerek öğrenecekleri muayene tekniği ile kanseri erken dönemde yakalayabileceklerini savundular. Türk hekimler ise bu yönde yapılan uyarıların kadınlarda paniğe yol açtığını hastalığın erken evrede ancak check-up'la anlaşılabileceğinde ısrar etti.

Kadınlar vücudunu tanımalı

M.D. Anderson Kanser Merkezi'nden Prof. Dr. Barry Wayne Feig, meme kanserinin belirtileri ortaya çıkmadan yakalanması gerektiğini belirtti. Meme kanserinin erken evrede yakalanmasında sağlıkçılar kadar hastalardan da yararlanmak gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Feig, ‘‘Önceden kanseri ileri devrede yakalabiliyorduk. Hastaların bilinçlenmesiyle daha erken yakalar olduk’’ dedi. Aynı hastaneden onkoloji hemşiresi Margaret Lagrange, ülkeside kadınlara 20 yaşından sonra kendi memelerini muayene etmeyi öğrettiklerini belirterek, ‘‘Memelerini düzenli olarak her ay muayene eden kadınlar kanseri daha erken devrede anlıyorlar. 40 yaşından sonra yılda 1 kez mamografi çekilmesini, her ay da kendi memelerini muayene etmelerini öneriyoruz. Birinci derecede akrabalarında hastalık ortaya çıkmışsa, rutin muayenelere 5-10 yıl önce başlamalarını istiyoruz’’ dedi. Meme kanserlerinin yüzde 90'ının neden kaynaklandığının hala bilinmediğini söyleyen Lagrange, erken evrede yakalanması halinde 5 yıl yaşama oranının yüzde 86 olduğunu belirtti. Lagrenge, kadınların kendi memelerinin coğrafyasını bilmesi gerektiğini vurguladı.

Panik yapmayın

Amerikan Hastanesi'nden Doç. Dr. Aziz Kaya, kadınların memelerini muayene etmeleri yönünde çıkan haberlerin paniğe neden olduğu belirterek, ‘‘Bu haberlerden sonra kliniklerimiz, hiçbir kanser belirtisi bulunmayan ama kanserden korkan kadınlarla doluyor’’ dedi. Türkiye'de bu yolla meme kanserlerinin erken yakalanabileceğine inanmadığını savunan Doç. Dr. Kaya, ‘‘Bence bunun için kültürel düzey ve eğitim önemli. Kadınların eğitilmesi gerekiyor. Erken teşhis kadınların rutin check-uplara gitmesiyle mümkün. Kadınların kendi memelerini muayeneleri çoğu kez efektif sonuç vermez. Kadınlar 35 yaşında bir kez, 40 yaşından itibaren de yılda bir check-up'dan geçmeli. Mamografi ve ultrason çektirmeli’’ diye konuştu.

Amerikan Hastanesi'nden Prof. Dr. Nil Molinas Mandel de tüm kadınlara kendi memelerini muayene etmeleri için eğitim verilmesi gerektiğini ancak bunun erken tanıda yeterli olmadığını söyledi. 1 santimetreden küçük tümörlerin elle anlaşılamayacağını belirten Prof. Dr. Mandel, ‘‘1 santimetreden küçük tümörler ancak görüntüleme yöntemleriyle tespit edilebiliyor. Memede ağrılı veya ağrısız kitle farketmeleri, meme başından kan gelmesi, meme cildinde kızarıklık görülmesi, koltuk altı veya boyunda beze olması halinde mutlaka hekime başvurulmalı’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!