Mavi, buğulu gözler neyin habercisi?

Güncelleme Tarihi:

Mavi, buğulu gözler neyin habercisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2013 01:57

Yılın geleneksel Woody Allen filmi için geri sayım başlamışken merak edilen şu soruya yanıt arıyoruz: ‘Blue Jasmine’ ve başrol oyuncusu Cate Blanchett, nevrotik Woody atlasında nereye denk düşüyor?

Haberin Devamı

Karışık ilişkiler, tuhaf çelişkiler, romantik buhranlar, melankolik tutulmalar... Bir Woody Allen filmi denince akla ilk gelen tüm kalıpları unutun. En azından birkaçını. Galası geçen hafta yapılan, Türkiye’de 27 Eylül’de vizyona girecek olan yeni Woody Allen filmi ‘Blue Jasmine’, ne ‘Midnight in Paris’ kadar romantik ne de ‘Vicky Christina Barcelona’ kadar seksi. Keza, baş karakter Jasmine de bir Woody Allen kadını olmaktan fersah fersah uzakta. 80’lerin Diane Keaton’u, 90’ların Mira Sorvino’su, 2000’lerin Scarlett Johansson ve Penolope Cruz’unun toplamından ortaya çıkan özgür ruhlu, mahzun bakışlı, komik, flörtöz kadın figüründen eser yok. Yerine anti-depresanlarla ayakta duran, debelendikçe dibe çöken, kendi kendine sayıklayan, acısını snobluğundan taviz vermeden çeken yaralı ve bir New York eliti Cate Blanchett var elde.
Jasmine’in hikâyesi bir tür gerçek hikâyeden uyarlama. Allen, eşinden duyduğu bir Park Avenue dedikodusuyla, Tennessee Williams’ın ‘A Streetcar Named Desire’ kitabından aldığı ilhamla, kafasında bir Cate Blanchett silueti, elinde kâğıdı kalemi, birkaç ayda çatıyor filmin ana hatlarını. Ardı ardına çektiği kartpostal tadında, turistik havada bir avuç film sonrası bu kez uzmanlık alanına, nevrotik ve soylu New York sokaklarına geri dönüyor. Ve âlim değil zalim bir Woody Allen sureti var perdede.
Evet, ‘Blue Jasmine’, Allen’ın yazdığı belki de en zalim film. İstanbul’da Nişantaşı semalarına denk düşen, Manhattan’ın Park Avenue muhitinde pastel tonlarda yaşanılan o zarif hayatın çöküşünü tarif ederken kaderin tokadını savuruyor. Blanchett’in canlandırdığı Jasmine, düşmüş bir New York eliti. Kendini bir New York, bir Manhattan değil bir ‘Park Avenue’ kadını olarak takdim ediyor. İsmini daha romantik olsun diye Jasmine’e çeviren, ‘business class’ dışında katiyen uçmayan, Louis Vuitton’u insanı kibire boğacak şekilde telaffuz eden kahramanımızın başına en korktuğu iki şey aynı anda geliyor: Boşanmayla sonuçlanan bir aldatma ve outlet mağazalarından elbise satın almakla noktalanan iflas. Hayata yeniden başlamak için tercih ettiği yer, San Francisco’da mütevazı bir yaşam sürdüren kız kardeşin yanı olunca, sınıflar arası sistem eleştirisi için şahane malzemeler çıkıyor.
Şimdilik sadece New York ve Los Angeles’ta sınırlı salonda gösterime giren filmin şu ana kadar topladığı övgülere bakılırsa, en iyi kadın oyuncu dahil dört-beş Oscar adaylığı cepte, 100 küsür milyon dolarlık gişe de garanti. Filmi tek başına sırtlayan Blanchett’ın mavi, buğulu gözlerine yakından bakarsanız Woody Allen filmlerinde özlenen o ‘Annie Hall’ parıltısını görebilirsiniz.

Haberin Devamı

VİZYON FİLMLERİ

Haberin Devamı

Şirinler 2
The Smurfs 2

Yönetmen: Raja Gosnell Oyuncular: Neil Patrick Harris, Brendan Gleeson, Jayma Mays Tür: Animasyon
Şirinler’in başı kötü büyücü Gargamel yüzünden yine dertten kurtulmuyor. Gargamel bu kez, Şirinler benzeri karakterler yaratıp onlara Haylazlar ismini veriyor. Amacı, güçlü ve büyülü Şirin özü elde etmek. Sadece Şirine’nin bildiği gizli sözlerle Haylazlar’ın gerçek Şirinler’e dönüşebileceklerini öğrenince Şirine’yi kaçırıyor.

Zaman Yolcuları
Safety Not Guaranteed

Yönetmen: Colin Trevorrow Oyuncular: Aubrey Plaza Mark Duplass, Lauren Carlos Tür: Komedi
Aylık bir derginin üç çalışanı, gazetede gördükleri ‘Zaman yolculuğu yapacak eş aranıyor’ ilanının sahibi Kenneth’in peşini düşüyor. Kenneth, zaman yolculuğunun sırrını çözdüğünü iddia eden bir paranoyak. Üçlüden Darius, Kenneth’ın haberini yapmak için zaman yolculuğunda eşlik etmek istediğini söylüyor, onu ikna ediyor ve sıra dışı bir aşk başlıyor.

Haberin Devamı

Dabbe: Cin Çarpması
Yönetmen: Hasan Karacadağ Oyuncular: Irmak Örnek, A. Murat Özgen, Cansu Kurgun Tür: Korku
Psikiyatrist Ebru Karaduman ve Cinci Faruk Akat olarak bilinen cin çıkarma uzmanının aynı anda ilgilendikleri cin çarpılma vakasının ana kahramanı Kübra Duran isimli genç bir kızdır. Korkunç ve lanetli bir geçmişe sahip olan Kıbledere köylüsü Kübra, aynı zamanda Ebru’nun çocukluk arkadaşıdır. Kübra, kına gecesinde aniden cinlerin saldırısına uğrayınca ortalık karışır.

Red 2
Yönetmen: Dean Parisot Oyuncular: Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren, Catherine Zeta-Jones Tür: Aksiyon
Eski CIA ajanı Frank emekli olmuştur. Son görevde birlikte çalıştığı Marvin iddialara göre bu esnada hayatını kaybetmiştir. FBI, 25 yıl önce kullanılan ve o andan itibaren ortadan kaybolan bir nükleer silahla ilgili bilgi toplamaya çalışmaktadır. Nightshade isimli, bu görevi araştırmaya ikna olan deneyimli ajanlar, tehlikeli teröristler ve özel ajanlarla mücadele edecekleri bir dünya turuna çıkarlar.

Haberin Devamı

Zorlu İkili
2 Guns

Yönetmen: Baltasar Kormakur Oyuncular: Mark Wahlberg, Denzel Washington, Paula Patton Tür: Aksiyon
Birbiriyle rakip iki büronun beraber çalışmaya zorlanan iki ajanının ittifaklarında büyük bir problem vardır. İki taraf da bir diğerinin gizli görevdeki bir federal ajan olduğunu bilmez. Bu iki ajan birbirine güvenmeden görevlendirildikleri tüm suçluları yakalarlar. Fakat son görevlerinde para çalmakla suçlandıklarında adlarını temize çıkarmak için uğraşacaklardır.

Kutsal Motorlar
Holy Motors

Yönetmen: Leos Carax Oyuncular: Denis Lavant, Eva Mendes, Kylie Minogue Tür: Fantastik
İşadamı Oscar, çok zengin ve gizemli bir adam tarafından tuhaf bir iş için görevlendirilir. Bir limuzinin içinde kılıktan kılığa girerek çeşitli randevulara gidecektir. Bazen bir dilenci, bazen yaşlı bir adam ya da bir cambaz olacaktır. Ama neden? Filmde, çok sayıda derin ve felsefi yorum yapılmasını sağlayacak malzeme var. Ama belki de hepsi sadece zevk içindir.

Haberin Devamı

Eleştirmenler zirvesi

En iyi sinema yorumcuları haftanın filmlerini değerlendiriyor

Aksiyonu ve yıldızı bol bir hafta

Ömür Gedik

Red 2 3
Ülkeler arasında dolanan, kadro anlamında yıldızlar geçidi şeklinde bir aksiyon komedi. Sadece aksiyonu bol bir ajan filmi değil, komik ve eğlenceli de. Öyle ahım şahım bir hikâyesi yok ama ekip ve ekip işi on numara.

Zorlu İkili 3.5
Hızlı, eğlenceli ve tempolu. Bu yazın, kimi zaman karmaşık gelse de, en zekice yazılmış senaryoya sahip aksiyon filmlerinden. Mark Halberg ve Denzel Washington’un uyumu etkileyici.

Şirinler 2 2.5
Şirinler, live action’a rağmen hiç de şirin ve eğlenceli değil. İzleyiciyi aptal yerine koyacak kadar basit bir film yaparak neyi hedeflediklerini anlayamadım. Serinin ilk halkasının çok çok gerisinde.

Atilla Dorsay

RED 2 3
Çizgi-roman uyarlaması filmin üç yıl sonraki yeni bölümü. Emekli ajan Bruce Willis’in çevresinde bu kez öylesine müthiş oyuncular var ki... Gerçi keyifle izleniyor, ama ah, bu kadroyla neler yapılmazdı!..

ZORLU İKİLİ 3
Yine bir çizgi-roman uyarlaması. Bu kez, iki banka soyguncusunun biri ordudan, öbürü narkotik polisten çıkmaz mı? Ama beklentiler çok büyük olmayınca, pekala memnun kalıyorsunuz. Eğlenceli...

KUTSAL MOTORLAR 2
Köprüüstü Aşıkları ve Kötü Kan’ın yönetmeni, tam 13 yıl sonra dönüyor. Herzamankinden daha çılgın olarak... Ama bu Paris güzellemesi, Fransız sinemasının aykırı lezzetini sevenler için...

Olkan Özyurt

Şirinler 2.5
Günümüz dünyasında bu sefer Paris’e gelen Şirinler, aile sevgisine vurgu yapan, çocuklar için naif, eğlenceli iki saatlik görsel bir şov. Büyükler için de çocukluk kahramanlarıyla yeniden buluşmak için bir fırsat.

Kutsal Motorlar 5
Leos Carax’ın ayrıksı filmi Kutsal Motorlar, sinemayla kurduğunuz ilişkinin derinliği ölçüsünde tat alabileceğiniz bir film. Hayata sinema gözlüğüyle bakanlar için tam rüya gibi bir film. Kesinlikle yılın en iyilerinden.

Red 2 3
Soğuk Savaş’ın en yetenekli ajanları yine sistemin düşmanı ilan ediliyor ve yine ekip hayatta kalmak için bir araya geliyor. Bu sefer macera, ABD’den Avrupa ve Rusya’ya kadar uzanıyor. Sürprizli, yer yer casus filmlerine saygısını sunan, ironik ve ilkine göre aksiyon dozu yüksek bir yapım.

Murat Erşahin

KUTSAL MOTORLAR 4.5

Salt film değil, bir şiir, provokatif bir deneme! Varoluşa, anlama ve gidişata dair ciddi satır başları. Yedinci sanata saygılarını sunan zarif film, gerçeküstü, yenilikçi, hüzünlü ve yürekli!

ZAMAN YOLCULARI 3
Romantizmi, bilimkurguya bağlayan bağımsız ruhlu yapım, aşk, dostluk ve güven üzerine, ‘zaman’ kaygılı, mizah soslu, kimi zaman kırılgan, zeki ve duyarlı bir öykü.

RED 2: 2.5
Dinlenmeye vakti olmayan ‘veteranların’ yeni macerası, yine aksiyon ve mizah yüklü. Sadece iddialı ve gösterişli oyuncu kadrosu adına bile izlenebilir.

Kaan Karsan

Kutsal Motorlar 5
Sinemanın en şık kıyamet senaryosu; sinema sınırları dâhilinde nadir görülebilecek türden bir başyapıt. Leos Carax’ın her anı başka yaratıcı olan filminden çıktığınızda, kimliğinizi şaşırabilirsiniz.

Zaman Yolcuları 2.5
Tipik bir Amerikan bağımsızı olan film, süresi boyunca hiç risk almadan elden geldiğince keyifli bir seyirlik haline gelmeyi başarıyor. Bundan fazlasını bekleyen seyirciyi ise pek memnun edemeyebilir.

Gülhan Düzgün

Kutsal Motorlar 4
Leos Carax’ın başyapıtı ve 2012’nin en şairane sahnelerini barındırıyor. Altın Palmiye adayı olan film, sinema tarihinin mihenk taşı filmlerine yaptığı göndermeler ve büyüleyici metaforlarla, hayal dünyanızı ve sizi uçurmayı vaat eden bir sinema deneyimi sunuyor.

Zorlu İkili 2.5
Onlar Meksika’da banka soyan bir ikiliden çok daha fazlası. Narkotik büro ajanlığı ve Amerikan donanmasına kadar uzanan geçmişleri var. Denzel Washington, Mark Wahlberg ve şu an vizyonda olan Sanal Hayatlar’da da rol alan Paula Patton’ın oyunculuklarıyla kahkahalarla izlenen bir aksiyon.

RED 2 3
Frank Moses ve arkadaşları ‘nightshade’ adı verilen nükleer silahın peşinde dünya başkentlerinde maceradan maceraya sürükleniyor. Film, Helen Mirren’ın Kraliçe Elizabeth göndermesi, John Malkovich’in Marvin Boggs karakterini yaratmaktaki ustalığı ile akıllarda kalacak.

Şirinler 2 2
1958 yılında Belçikalı çizgi romancı Peyo onları yarattığından beri, Şirinler tüm dünya çocuklarının en sevdiği kahramanlar oldu. Bu filmde haylazlar olarak tanımlanan iki yeni karakter Veksi ve Hakus hikâyeye eklenerek, öykü Paris’e taşınıyor. Çocuklara ve büyüklere masallar kontenjanından izlenmeye değer.

Esin Küçüktepepınar

Kutsal Motorlar 4
Sinemaya, rollerimize yani hayata dair, izleyiniz.

Zaman Yolcuları 4
Hayatı temize çekmek hevesimize dair eğlenceli bir yolculuk, kaçırmayın!

Red 2 2
Tadavülden kalkmış ajanların bildik maceraları.

Uğur Vardan

Zorlu İkili 3
Komik, olay örgüsü tatmin edici, oyunculuklar gayet iyi, arka planda siyasi göndermeler ve CIA’ye yönelik çok derin olmasa da iğnelemeler var. ‘Zorlu İkili’ kendince ikmale kalmadan sınıfı geçiyor.

Zaman Yolcuları 3.5
HG Wells’ten bu yana içimizi gıdıklayan ‘Zaman yolculuğu’ meselesine son derece gırgır, son derece zekice yazılmış bir senaryoyla bakış atan gayet iyi bir ‘Amerikan bağımsızı’. Kaçırmayın derim...

Kutsal Motorlar 3
Bir kişilik ve çok kimlik... Cronenberg’in ‘Cosmopolis’iyle de akrabalıklar kuran film, anti-kapitalist duruşu ve modern zaman insanının dertlerine kulak kabartmasıyla ilgi çekici ama sekiz ayrı öykünün aynı oranda etkili olamıyor.

Berke Göl

Kutsal Motorlar 3.5
Leos Carax uzun yıllar sonra yaptığı ilk filmde sinemaya saygı duruşunda bulunuyor, sinemanın hayaller ve ilüzyonlarla dolu dünyasına ilan-ı aşk ediyor. Kafa karıştıran, seyri hem zor hem de keyifli bu filmde, binbir surat Denis Lavant’ın oyunculuğu da parmak ısırtıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!