Marmaris'te tropikal bahçe

Güncelleme Tarihi:

Marmariste tropikal bahçe
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2007 12:27

Marmaris'in İçmeler Beldesi'nde eski MİT çalışanı Yalçın Kaya, evinin bahçesinde tropikal cennet yarattı. 70 yaşındaki Kaya, Türkiye'de yetişmeyen 35 çeşit tropikal meyveyi evinin bahçesinde üretmeyi başardı.

MİT'te çalışırken istifa ederek Almanya'da 30 yıl kalan ve Türkiye'ye kesin dönüş yapan Yalçın Kaya, İçmeler Köyiçi Mevki İsmet İnönü Caddesi'nde bir ev satın aldı. Kaya, evinin 350 metrekarelik bahçesine, yurt dışından getirdiği tropikal meyve fidanlarını dikerek yetiştirmeye başladı. Yurt dışında yaşamlarını sürdüren çocuklarından sürekli tropikal meyve fidanları isteyen Kaya, kısa sürede bahçesini tropikal bir bahçeye dönüştürdü.

Ananas, avakado, guave (Arjantin armudu), feijoa (Brezilya armudu), çiilek (Bolivya armudu), tamariko (ağaç domatesi), muz, bergamut, calamondinorange (Hindistan portakalı), carambola (Yıldız meyvesi), papaya (Ağaç kavun), chayote, cherimoya (Güney Amerika armudu), chinotto, kahve, lulo, naranjila, pitaya (kaktüs meyvesi), kivano, granadilla, jujube (Hindistan hurması), jojoba (yanmayan yağ üreten bitki), kivi, kumquat, litchi, mango, mangostane, maracuja, narangila, passiflora, pepino, physalis, rosenapfel (gül elması), acca sellowianın da aralarında bulunduğu meyveler, göz kamaştıran görüntü oluşturdu.

Bahçesinde 100'e yakın meyve ve bitki çeşidi içinde 35'inin Türkiye'de yetişmesinin mümkün olmadığını söyleyen Yalçın Kaya “Günde 8 saatim bahçede geçiyor. Her şeyi araştırıp inceliyorum. Sulamayı bile dinlenmiş suyla yapıyorum. Doğal olmayan ne gübre ve de vitamin kullanırım. İlaçlamayı da kendi ürettiğim zararsız karışımlarla gerçekleştiriyorum” dedi. Kaya şunları söyledi:

MEVSİMLERİ ŞAŞIRDILAR

“Arjantin Armudu dediğimiz bir tür armut var. Bu genelde nisan ve mayıs ayında meyve verir. Aralık ayında çiçek açtı ve şu anda armutları yiyoruz. Değişik bir koku ve yapıya sahip. Meyvenin içi dışı olduğu gibi yeniyor. İçindeki çekirdekli bölüm de yeniyor. Vücudun direncini artırıyor, hastalıklardan koruyor. Dünyanın en küçük narenciye ağacı türü de bende var. Meyvesi kabuğuyla yeniyor. Kabuğu içinden daha tatlı. Çok değişik ve lezzetli. Bir tür kavun olan papaya, fazla kalın olmayan bir gövde üzerinde bir tanesi yarım kilo ile 10 kilo arasında değişen meyveler veriyor. Ananası da Türkiye'ye ilk getiren kişiyim. Hobi olarak başladım, profesyonel bir yetiştirici oldum. Chayote adlı bitki, hem meyve hem sebze. İstenirse, salatalık gibi çiğ tüketiliyor, istenirse patates gibi yemeği yapılabiliyor. Kivano da böyle.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!