Mahpeyker Kösem Sultan kimdir? Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan / Star TV izle

Güncelleme Tarihi:

Mahpeyker Kösem Sultan kimdir  Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan / Star TV izle
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 17:03

Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan Star TV'de bir başladı pir başladı! Star TV'de yayınlanan dizi yüzünden mercekler, Kösem Sultan'ın hayatına çevrildi. Kösem Sultan, Padişah 1.Ahmed ile evlenince Mahpeyker adını alır. Valide-i Kebire sıfatlarıyla da anılan Kösem Sultan, oğulları IV. Murad ve İbrahim ile torunu IV. Mehmed döneminde uzun yıllar devlet yönetiminde etkili olmuş bir Hanım Sultan’dır. İşte Kösem Sultan'ın filmlere ve dizilere konu olan hayat hikayesi...

Haberin Devamı

KÖSEM SULTAN KİMDİR?

Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan (d. 1590 - ö. 2 Eylül 1651), Osmanlı devlet yönetiminde etkin bir rol oynamış Haseki Sultan ve Valide Sultan. Osmanlı padişahı I. Ahmed'in eşi olup, padişah IV. Murad ve I. İbrahim'in annesidir. Osmanlı tarihinin en güçlü kadın sultanlarından birisi olarak kabul edilmektedir.Hayatı romanlara, tiyatro oyunlarına, opera eserlerine konu olmuştur. Valide-i Muazzama, Sahibet-ül Makam, Valide-i Kebire sıfatlarıyla da anılan Kösem Sultan, oğulları IV. Murad ve İbrahim ile torunu IV. Mehmed döneminde uzun yıllar devlet yönetiminde etkili olmuş bir Hanım Sultan'dır.

SARAYDAKİ YAŞAMI

Cariye olarak Topkapı Sarayı’nın haremine girmeden evvel nasıl bir hayat sürdüğü, nerede doğduğu tartışmalıdır. Rum asıllı veya Bosnalı olduğuna dair bilgiler bulunan Kösem Sultan'ın 1589 veya 1590 yılında Anastasya adıyla doğduğu, Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul'a kızlarağasına gönderildiği rivayet edilir. I. Ahmed’in dindarlığı ve devlet yönetimindeki kabiliyeti bilinmektedir. Bu karakterde ve hünerdeki bir padişahı etkisi altına aldığı düşünüldüğünde Kösem Sultan’ın ne kadar maharetli ve zeki olduğu anlaşılır. 15 yaşındayken I. Ahmed'e Haseki olmuş, kısa sürede kendinden kıdemli olan hasekilerin önüne geçmeyi başarmıştır.

Haberin Devamı

Kösem Sultan, IV. Murad, Süleyman, İbrahim ve Kasım adında şehzadelerin yanı sıra; Ayşe, Gevherhan, Fatma ile Hanzade Sultan isminde sultanlar dünyaya getirdi.

FOTOĞRAFLARLA KÖSEM SULTAN'I CANLANDIRAN ANASTASIA THSILIMPOU

 

Mahpeyker Kösem Sultan kimdir  Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan / Star TV izle

Tarihçilerin aktardıklarına göre, Kösem Sultan ilk başlarda huzurlu bir hayat sürmüş, tasavvufa meraklı olan I. Ahmed ile birlikte dergahlara gitmiş ve çocuklarıyla ilgilenmiştir. Kuvvetli bir kişiliği olan I. Ahmed, çocuk yaşta tahta geçmesine rağmen babası gibi başkalarının etkisi altında kalmadığını kanıtlamak konusunda çok titizdi. Kösem Sultan bu nedenle I. Ahmed döneminde siyasi işlere fazla bulaşmamış; ama çoğu zaman da sözünü yerine getirtmiştir. I. Ahmed ölümüyle Kösem Sultan 27 yaşında dul kaldı. 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında eşinin 27 yaşında vefat etmesi onu derinden etkilemiştir. 

Haberin Devamı

Sultan I. Mustafa ve  Sultan II. Osman zamanında devlet işlerinde etkinliği arttı. Fakat II. Osman yaşı çok genç olmakla birlikte Kösem Sultan'ın devlet işlerine çok karışmasından rahatsız oldu ve muhtemelen annesi Valide Sultan Mahfiruz Hatice Sultan'ın da etkisiyle onu eski saraya gönderdi.

İktidarın merkezinden kovulmuş ve gözden düşen sultanlar arasındaki yerini almış olan Kösem Sultan, Genç Osman'ın tahttan indirilmesi ve tekrar yerine geçen I. Mustafa'nın da tekrar tahttan indirilmesi üzerine nihayet kendi oğlu IV. Murad'ı tahta çıkarttı ve Valide Sultan olarak Topkapı Sarayı’na yerleşti. IV. Murad tahta çıktığında sadece 11 yaşındaydı ve Kösem Sultan artık oğlu adına devleti büyük ölçüde yönetmeye başladı. Kösem Sultan’ın saltanatı, IV. Murad’ın idareyi tam olarak ele almasına kadar sürmüştür.

Haberin Devamı

KÖSEM SULTAN NASIL ÖLDÜ?

Kösem Sultan’la Turhan Hatice Sultan arasında bir rekabet ortaya çıkar. IV. Mehmet’in annesi olan ve Osmanlı Tarihi’ndeki en güçlü kadınlardan birisi olarak anılan Turhan Hatice Sultan’la arasında büyük bir çekişme olan Kösem Sultan 2 Eylül 1651 öldürüldü. Mahpeyker Kösem Sultan 354 yıl evvel 2/3 Eylül 1651 Cumartesi/Pazar gecesi Topkapı Sarayı’ndaki dairesinde baltacı erlerinden “Deli Doğancı” unvanlı Kuşçu Küçük Mehmed tarafından bir perde ipiyle boğulmuştur.

ÇOCUKLARI

Erkek

Şehzade Süleyman (1610 ve 1611 arasında - 27 Temmuz 1635) - IV. Murad tarafından idam edildi.

IV. Murad (27 Temmuz 1612- 8 Şubat 1640)

Şehzade Kasım (1614-1638) - IV. Murad tarafından idam edildi.

Haberin Devamı

I. İbrahim (5 Kasım 1615 – 18 Ağustos 1648)

Kız

Ayşe Sultan (1605-1657)

Fatma Sultan (1606-1670)

Gevherhan Sultan (1608-1660)

Hanzade Sultan (1609-1650)

HÜLYA AVŞAR'IN OYUNCULUĞU TARTIŞMA YARATTI

Haberin Devamı

MUHTEŞEM YÜZYIL'DA HÜRREM SULTAN BÖYLE UĞURLANDI

 

Ayrıca dizide Kadir Doğulu (Mehmet Giray Han) , Mete Horozoğlu (Zülfikar), Erkan Kolçak Köstendil (Şahin Giray Han), Berk Cankat (Alex), Alma Terzic (Handan Sultan), Sahra Şaş (Dilber), Aslıhan Gürbüz (Halime), Tolga Tuncer (Nasuh), Levent Yılmaz (Şeyhülislam Mustafa), Nurunisa Yıldırım (Dudu Hatun), Zeljko Erkiç (Enzo), Esra Dermancıoğlu (Cennet) ve Mehmet Kurtuluş (Derviş Mustafa) rolü ile izleyici karşısına çıkıyor. Star TV / izle

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!