Tülay Demir Oktay yazdı: Bir kere söylemek yeter

Güncelleme Tarihi:

Tülay Demir Oktay yazdı: Bir kere söylemek yeter
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 14:39

Çocuklarınıza laf anlatmanın ve söz dinletmenin yolu, çok fazla konuşmaktan geçmez... Çok konuşmanın ve sürekli tekrar etmenin hiçbir faydası yoktur, davranışlar çocuklar üzerinde çok daha etkilidir.

Haberin Devamı

Ebeveynlerin en sık düştüğü hatalardan biri şudur: Çok konuşmaktan ve tartışmaktan dolayı, gerçekte ne istediklerini çocuklarına net gösterememek...
Anne-babalar çocuklarından bir şey yapmasını, bir kurala uymasını talep ettiklerinde sürekli konuşmaya ve nasihat vermeye başlar. Çocuklarsa o istemedikleri konuşma başladığında otomatik olarak kulaklarını tıkar ve duymazlar!
Hem çocuğun sürekli tekrarlanan sözlere duyarsızlaşması olağan değil mi?
Düşünün bir, ona ilk seslendiğinizde size neden cevap versin? Nasıl olsa arkadan 25 defa daha kendisine sesleneceksiniz, bunu biliyor! Doğal olarak geliştirdiği mekanizma devreye giriyor ve çocuk ilk seslenildiğinde tepki vermez oluyor.

SÜREKLİ TEKRARLAMAYIN

Oysa davranışlar çocuklar üzerinde çok daha etkilidir. Çocuğunuza bir şeyi sürekli tekrarlamaktansa, bir kere söyleyip göstermek yeterlidir. Örneğin... Onun size saygı duymasını istiyorsanız, öncelikle siz kendisine saygı göstermelisiniz. Böylece saygının ne olduğunu, ne kadar önem taşıdığını anlayacaktır.
Ya istemediğiniz bir şey yaparsa?
O zaman da bağırmamalı, kendinizi boş yere yormamalısınız. Örnek vermek gerekirse...
İki kardeş arasında bir oyuncak kavgası yaşanması durumunda, öncelikle sorunu kendi aralarında çözmelerini isteyin.
Eğer taraflar çözüme ulaşamıyorsa, oyuncağı dolabın üzerine kaldırın. Açıklama yapmanıza gerek yok, davranışınız her şeyi gösteriyor zaten... Bitti... Bu kadar!
Yine başka bir olay...
Evdeki bilgisayar için kavga mı ediyorlar? Önce kardeşlerin kendi aralarında çözmesini isteyin. Anlaşma sağlanamadı mı? Tüm gün bilgisayarı kapatın. Ekstra hiçbir açıklama yapmanıza gerek yok!
Eğer davranışlarınızda tutarlı olursanız, göreceksiniz ki çocuklarınız size daha fazla saygı duyacaktır.
Üstelik sürekli tekrar yapmak zorunda kalmazsınız, söyledikleriniz tek seferde çocuğunuz tarafından anlaşılır.

ONLARLA SONU OLMAYAN TARTIŞMALARA GİRMEYİN

Asla onlarla sonu olmayan tartışmalara girmeyin, inanın bunun ne çocuklarınıza ne de size bir faydası dokunur. Üstüne üstlük bu tartışmaların sonunda bitkin düşen, yıpranan yine siz olursunuz.
Uzun tartışmalar yerine az önce de söz ettiğim gibi isteklerinizi davranışlarınızla anlatın. Böyle yaparsanız çocuklarınızla daha kaliteli vakit geçirmek ve kaliteli iletişim kurabilmek için de daha fazla vaktiniz ve enerjiniz olacaktır.
Çocuklarınızla kaliteli iletişimin anahtarı ise onların ilgi alanları ve sevdiği konulardır.
Şimdi diyeceksiniz ki “Çok defa tekrarlamadan benim çocuğum dediğimi yapmıyor”...
Bu doğru olabilir ama inanın bana, sebebi maalesef çocuğunuzun bu durumu alışkanlık haline getirmesidir ve değiştirilebilir.

7 ALTIN KURAL

Haberin Devamı

1- Taleplerinizi pozitif şekilde iletin.
2- “Ben” mesajlı konuşun.
3- Ses tonunuzu alçak tutun.
4- Talep öncesi çocukla göz teması kurun.
5- Alışkanlık, düzen ve netlik sağlayın.
6- Sözlerinizde ve davranışlarınızda tutarlı olun.
7- Kuralları koyarken çocuklarınızla beraber karar alın.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUN SİZİ DİNLEMESİ İÇİN NELER YAPMALISINIZ

◊ Çocuğunuza uzaktan, göz kontağı kuramayacağınız bir yerden seslenmeyin. Ona bakarak seslenin. Çocuğunuzun dikkatini çektiğinizden emin olun. Sonra kendisine ulaştırmak istediğiniz mesaj her ne ise onu verin. “Birazdan okula gidiyoruz, ayakkabılarımızı giyme vakti” gibi...
◊ Her şeyin net ve aynı rutinde olmasına dikkat edin. “Evet yemek yedim, şimdi dişlerimi fırçalamam gerek”, “Evet üzerimi değiştirdim, şimdi saçlarımı taramam gerek” gibi... Durumlar çocuğunuzdan talep ettiğiniz davranışı sergileyebilmesi için zemin hazırlamalı.

BAKMADAN GEÇME!