George Dalaras 'İstanbul beni büyülüyor'

Güncelleme Tarihi:

George Dalaras İstanbul beni büyülüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 13:58

Yunan müziğinin ünlü isimlerinden George Dalaras, 19 Eylül’de Cemal Reşit Rey sahnesinde olacak. Sanatçı, klarnet virtüözü Serkan Çağrı’yla birlikte vereceği konser öncesinde Kelebek’in sorularını yanıtladı, yürekleri burkan Aylan bebekten Türk-Yunan ilişkilerine kadar birçok konuda samimi açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

* 4. Uluslararası Klarnet Festivali için yeniden Türkiye’ye geliyorsunuz. Türk seyirciyle kurduğunuz iletişim size ne hissettiriyor?
- Festival ekibinden çok nazik bir davet aldım ve Türkiye’ye bir kez daha gelmeye karar verdim. Bir müzisyen olarak enstrüman festivallerine katılmayı önemli buluyorum. Türkiye’deki seyirciden çok memnunum, müziği çok seviyorlar, çok sıcak bir ambiyans oluşuyor ve her zaman daha fazlasını istiyorlar. Bu yüzden ben de Türkiye’deki konserlerimde hep farklı bir program hazırlıyorum.

* Sting, Al di Meola gibi dünyaca ünlü isimlerle yaptığınız düetler de büyük beğeni topluyor. İki müzisyenin güç birliği yapmasını nasıl buluyorsunuz?

- Ben her zaman iki farklı müzisyenin, iki farklı geçmişin beraber çalışmasını ilgi çekici bulmuşumdur. Bunun sadece biz müzisyenler tarafından değil seyirciler tarafından da aynı hissiyatla karşılandığını düşünüyorum.

George Dalaras İstanbul beni büyülüyor


SERKAN ÇAĞRI ÇOK İYİ BİR MÜZİSYEN

* Serkan Çağrı’yla işbirliğinizin nedeni neydi? Kendisini ne kadar zamandır dinliyorsunuz?

- Bana bu kibar daveti, festivalin sanatsal direktörü olan Serkan Çağrı yaptı. Bu festivale solist olarak katılmak benim için çok onur verici ve ilgi çekici bir şey. Şunu da kesinlikle itiraf etmeliyim ki; kendisi çok iyi bir müzisyen.

* İstanbullu izleyiciyi nasıl bir repertuvar bekliyor?

- Bu sefer benim grubumla beraber bir şeyler hazırlayacağız, yani aslında benim repertuvarıma göre çalacağız. Yeni şarkılar olacak ama tabii ki eski şarkılarımıza da yer vereceğiz. İnsanların çok sıcak şekilde karşıladığı bir konser olacak.

AYLAN’IN FOTOĞRAFI ŞOK, HÜZÜN VE ÖFKE HİSSETTİRDİ

* Türkiye’de en sevdiğiniz yer neresi? Anneniz İzmirli olduğu için bu şehir bir adım önde mi sizin gözünüzde?

- Tabii ki. İzmir benim memleketim gibi ama İstanbul da beni büyülüyor.

* Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde İyi Niyet Elçiliği yapmış biri olarak; Bodrum’da cansız bedeni kıyıya vuran Aylan bebeğin fotoğrafını görünce neler hissettiniz?
- Herkes ne hissettiyse onu... Şok, hüzün ve öfke. Ama bu yeterli değil. Bizler her gün bu tarz dramların yüzlercesiyle karşılaşıyoruz ve buna milletlerin müdahalesi gerekli. Bu sayede belki bu dramlar son bulur ve mültecilere karşı olan algı değişir. Ve tüm bunların dışında Avrupa’nın müdahalesi de gerekmekte, çünkü bu tamamen Avrupa sorunudur.

* Politik yönünüzle de dikkat çeken bir isimsiniz. Bazı sanatçılar siyasetten uzak duruyor. Sizce sanatçı politik meselelerle ne kadar ilgili olmalı?

- Bu bir ideoloji, prensip ve algı meselesidir. Benim içinse işim, müziğim ve şarkılarım toplumsal dayanışma, farkındalık ve toleransla ayrışmaz bir bütünlük içindedir.

Haberin Devamı

George Dalaras İstanbul beni büyülüyor


TÜRK VE YUNAN HALKI ZOR DÖNEMLERDE YAKINLAŞIYOR

Haberin Devamı

* Ekonomik krizden sonra Türk ve Yunan halkının birbirine daha fazla yaklaştığını düşünüyor musunuz?
- Bunu daha önce de söylemiştim, insanları ayrıştırmakla bir bağımız yok, her şeyden öte bizler komşuyuz. Evet, belki haklısınız. Zor zamanlarda bizler daha da yakınlaşıyoruz. Yunanistan ve Türkiye’de deprem olduğunda da böyle bir durum yaşadığımızı hatırlıyorum.

TÜRKİYE’DE OLANLARI ACI İÇİNDE TAKİP EDİYORUM

* Türkiye, ağır bir dönemden geçiyor. Müzik sizce sadece eğlenmek için mi yapılır, yoksa insanları iyileştirme konusunda da aktif bir rolü var mıdır?

- Olanları yakından ve acı içinde takip ediyorum. Ben müziğin unutmaya ve insanları iyileştirmeye yaradığını düşünenlerden değilim, tam tersine iyi müzik hatırlamanızı sağlar ve harekete geçirir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!