Ajda’nın albümünü beğendim

Güncelleme Tarihi:

Ajda’nın albümünü beğendim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2016 13:55

İngiliz rock grubu The Charlatans’ın solisti Tim Burgess, 2 Ekim’de BKM ve Uniq İstanbul işbirliğiyle Uniq Açıkhava Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak. Son dönemde müziği kadar yazdıklarıyla da adından söz ettiren, geçen temmuzda “İstanbul’dan San Francisco’ya Plak Maceraları” (Vinyl Adventures From Istanbul To San Francisco) adlı kitabı İngiltere’de çok satanlar listesine giren Burgess ile İstanbul performansı öncesi bir araya geldik.

Haberin Devamı

* Muhteşem bir plak koleksiyonunuz var ve ikinci kitabınızı da tamamen bu konuya ayırdınız. Neden kitabın adına “İstanbul”u eklediniz?
- Plak edinmeyi çok seviyorum. Plakçılar ve plaklarla alakalı bir kitap yazma imkanı fikri oluşunca da uzun bir seyahate çıktım. İngiltere’deki birçok kişi muhtemelen New York ya da Berlin’den alışveriş yapıyordur, bense Amerikalı ya da İngilizlerin bilmediği dükkanlara gitmeyi tercih ediyorum.
* Neden?
- Dünyada hâlâ plak seven çok insan var. Onlarla tanışmayı seviyorum.


İSTANBUL KULAĞA ROMANTİK GELİYOR

* İyi ama neden İstanbul?
- Kitabın adına karar verme aşamasında haritayı önüme koydum. San Francisco en uzak batı, Tokyo en uzak doğuydu. İstanbul bu ikisinin ortasında kalıyordu. Önerilen plakları almak açısından çok önemli bir nokta olmasa da serüvenimde önemli yer tutuyordu. Bir de İstanbul, kulağa romantik geliyor bana kalırsa...
* Plak sevenler için bir kılavuz gibi bu kitap... Önemli plakçıların adreslerine de yer vermişsiniz.
- Evet... Çünkü kitabı okurken önerdiğim plakları dinlemek ister, yakınlarındaki plakçıları ararlar diye düşündüm. Birçok okuyucu önerdiğim plak dükkanında benim kitabımla verdikleri pozları sosyal medya aracılığıyla bana yolluyor. Bir de kitaptaki plakçılar için özel sticker’lar hazırlayıp camlarına yapıştırdık. Üzerlerinde “Biz Tim Book Two’dayız” yazıyor.
* Bu kitabın amacı ne?
- Ana fikir plak formatını kutlamak, internet ve stream siteler varken insanların müziği hâlâ basılı olarak almasına sevinmek... Bir plak dükkanına gittiğinizde, bilmediğiniz bir albümle karşılaşabilir ve satın alabilirsiniz. Belki dil bariyeri de olabilir ama her plak şirketinde aynı enternasyonel dil geçerlidir.

Ajda’nın albümünü beğendim


ERSEN, SELDA BAĞCAN VE 
EDİP AKBAYRAM’I DA BİLİRİM

* Duydum ki Deform Müzik’ten de bir Ajda Pekkan plağı almışsınız. Nasıl buldunuz?
- Çok beğendim. O plak bana Francoise Hardy ve Brigitte Bardot’yu anımsattı. Onun yaptığı tarzda müziği her zaman sevmişimdir. Ajda bu stili alıp Türk motiflerini de içine katmış. Bu tarz plakları seviyorum işte. Ne zaman ve nerede yapıldığını anımsatan çalışmaları özellikle. Pikaba koyarsın ve nerede nasıl bir hisle yapıldığını hemen kavrarsın.

* Türk müzikleriyle aranız nasıl peki?
- Andy Votel’in plak şirketi Finders Keepers vesilesiyle birçok Türk sanatçıyı dinledim. Sadece Türkçe parçalardan bir seti olmasa da DJ’lik yaptığında belli bir dönemin isimlerinden parçaları bir araya getiriyor. Ersen gibi, Selda Bağcan ve Edip Akbayram gibi... YouTube’da herhangi bir şarkısını beğendiğin sanatçının her işini bulabiliyor, dinleyebiliyorsun. Bu sayede bir sonraki alışverişinde onların da plaklarını arıyorsun.


TÜRKİYE ZİYARETİMİZ ÇOK FANTASTİKTİ

* Geçen yıl The Charlatans ile İstanbul’daydınız. Müzikal ve turistik anlamda nasıl bir deneyim olmuştu sizin için?
- İstanbul gezimiz fantastikti. Bize gösterilen misafirperverlik muhteşemdi. The Charlatans ile dünyayı gezme ve müziği paylaşma imkanı beni hâlâ heyecanlandırıyor. İstanbul gibi merkezlere geldiğimizde de maceracı kimliklerimiz ön plana çıkıyor.
İyi yemek, yeni arkadaşlarla tanışmak ve gün ışığı tabii... Benim için turistik kısmı ise yeni insanlarla tanışıp, plak alıp, elimde kahveyle müzikseverlerle konuşabilmek. Bu büyük bir imkan.

* Bu kez DJ setiniz ile geliyorsunuz. Sürpriz beklemeli miyiz?
- Siz “sürpriz” derseniz, ben “insanların ne beklediğine bağlı” derim. Birkaç plağımı getirip, onları paylaşıp, insanların ne tepki verdiğini görmek istiyorum. Belki DJ setimden sonra biri yeni bir dans şarkısı keşfedecek, belki dans edecek, favori şarkı listesine yeni bir isim ekleyecek.
Müzik bazen sihirli olabilir...

Haberin Devamı

Ajda’nın albümünü beğendim

 

Haberin Devamı

KEK HAKKINDA KİTAP YAZAMAM YA!

* Üçüncü kitap yolda mı?
- Emin değilim... İkinci kitabı da yazacağımı bilmiyordum, kim bilir? Bir şey daha yazarsam, onun da müzikle alakalı olacağı kesin ama... Başka konularda bu kadar bilgi sahibi değilim çünkü. Pirinç keki hayranıyım ama bunun hakkında yazı yazabileceğimi düşünmüyorum. Anlatabildim mi? (Gülüyor)...

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!