Maç arasında altını kapatın

Güncelleme Tarihi:

Maç arasında altını kapatın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2003 18:10

Acar muhabirim ve koçum (Bana arada “aslansın abi, iyi gidiyor abi, eline sağlık abi...” diye moral verir) Ertuç bana “YAZ BEKARI ERKEĞİN YEMEK KİTABI” diye bir yazı göndermiş. Öğrencilik yıllarımda iki-üç sene, askerliğim sırasında da bir sene “kesin bekâr” kalmış bir Türk erkeği olarak aslında ben mutfağın bütün bu inceliklerini bilirim de (!) Ertuç’un kitabı da fena değil aslında.

Haberin Devamı

Siz hele aşağıdaki tavsiyeleri bir kenara not edin, ben bir gün size kendi maceralarımı anlatır, ustalığımdan sizi de nemalandırırım. Ama her şeyin bir zamanı var.

BASİT YEMEKLER

Domatesli-biberli yumurta
(Ne memem dedikleri yemek bu galiba...)

Büyükçe (ve mümkünse yıkanmış) bir tavaya, yağ, domates ve biber koyup bir sigara yakıyoruz. Sigaranın külü yere düşmek üzereyken, yumurtaları kırmanın zamanı gelmiş demektir. Tavaya yumurtayı ekliyoruz. Sigaramız bittiğinde herhalde pişmiştir diye ateşten indiriyoruz. Artık bu bekar halimizle buna da şükür, bunu bulamayanlar da var diye yiyoruz.

Biberli-domatesli yumurta

Hergün domatesli-biberli yumurta yemekten bıkarsanız yapabileceğiniz nefis bir yemektir. Pişirilişi domatesli-biberli yumurta gibidir.

Makarna

Bir tencere dolusu kaynar suya makarnaları atıp maç seyretmeye gidiyoruz. Maçın ilk yarısı bittiğinde tencerenin altını kapatıyoruz. Tencereden elimizi yakmadan çektiğimiz bir adet makarnayı duvar fayansına fırlatıyoruz, yapışırsa pişmiş demektir. Devre arasında hâlâ su varsa, tencerenin kapağını bastırarak, lavabodaki en kirli tabağın üzerine ağır ağır döküyoruz. Sonra makarnanın üzerine ketçap filan koyup afiyetle yiyoruz.

Not : Fayansa fırlattığınız makarnayı orada bırakmayın, çünkü çoğaldı mı, en son hangisini atmıştınız, insan karıştırır.

(Spagetti paketini yırtmak için, paketi orta yerinden sıkı sıkı tutun ve diklemesine, bütün gücünüzle tezgara vurun, tepesi patlar. Eğer bu işlem sırasında makarna un ufak olursa ikinci bir paketle deneyin, eliniz alışsın.)

Tuzlu makarna

Yapılışı yukarıdaki tuzsuz makarnayla aynıdır. Tek fark bu kez pişme suyuna iki tutam tuz koymayı akıl ediyoruz, böylesi daha güzel oluyor.

Pilav

Pilav Türk mutfağının en zor, en çok marifet gerektiren yemeklerinden biridir. İyi bir pilav yemeğinde pirinçler hem yumuşak, hem de tane tane olmalıdır. Bu sonuncu şartı yerine getirmek aslında kolay, pirinçleri tek tek pişirmeniz yeterli de çok el tutar işte... Marifet hepsini tek seferde pişirmek. Ama çok da dert etmeyin, sonunda nasılsa lapa gibi olacak, siz de içine yoğurt boca edip öyle yiyeceksiniz.
 
Patates kızartma

Hadi iyisiniz, en kolayı bu. Patatesleri soyup parmak kadar kesiyorsunuz (dondurulmuş bulursanız alın) iyice kızmış yağa atıyorsunuz. Tek yapmanız gereken şey, altını tam zamanında kapamak, yoksa tava alev alabilir, davlumbaz mavlumbaz gider alimallah. Bunun için maç seyrederken filan bu yemeği yapmayın, dalar gidersiniz sonra. Bir de, önemli bir not, patates kızartması tencereden yenmeyen nadir yemeklerdendir. Tek mahzuru da budur.

ORTA ZORLUKTAKİ YEMEKLER

Hazır pizza

Pizzamızı önceden ısıtılmış fırına atıp bekliyoruz, daha sonra fırından çıkarıp, yanık yerlerini bıçakla temizleyerek afiyetle yiyoruz.

Hazır köfte

Bu da kolay değil. Bir miktar sıvı yağı Teflon tavaya koyup (bakmayın Teflon olduğuna, nasılsa siz daha önce telle kazımış, anasını bellemişsinizdir tavanın) köfteleri yan yana diziyoruz. Köfteler tavayla aynı renge döndü mü, bilin ki pişmiş. Tek zorluk işte rengini tutturmak için başında beklemek.

ZOR YEMEKLER

Konserve türlü

Bir miktar yağ ve salçayı tencerede eritip konservenin içindekini boca ediyoruz, biraz da su ekleyip, üstünü yarım örtüyoruz ve pişmeye bırakıyoruz. Pişmesi çok uzun sürdüğü için hıyar gibi başında beklemiyoruz. Sonra televizyona dalıp her seferinde unuttuğumuz için tadına bakamıyoruz ama olsun, tenekenin üzerindeki resme bakılırsa nefis bir yemek belli ki.

Tavuk

Yapılışı makarna gibidir. Sıcak suyun içine atıp arada pişmiş mi diye bakıyoruz. Bunu anlamak için de hayvanın kaba etine çatal sokuyoruz. Bir iki gün suyunun içinde durursa, tavuğun üstü jöle gibi olur, paniğe kapılıp çöpe atmayın.

ÇOK ZOR YEMEKLER

Kıymalı bamya

Yahu işiniz mi yok, bence bu işe kalkışmayın. Ama illa kıymalı bamya pişirmek istiyorsanız, yapılışı konserve türlü gibidir, ama buna önceden kavrulmuş kıyma da katılır. Yaa, dedim değil mi boşverin diye, şimdi kim anlatacak size kıyma kavurmayı. İyisi mi siz makarna yiyin, hadi canım!

YEMEK PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

- Yemekleri daima tencereden yiyin, tabak yıkamaktan iyidir.

- İlla tabak lazımsa tencerenin kapağını kullanın, nasılsa 7-8 kullanımdan sonra yıkayacaksınız tencereyi.

- Asla sade pilav yapmayın, domatesli yapın. Dibi tutsa da aynı renktir, anlaşılmaz.

- İlla soğanlı bir yemek yiyecekseniz sakın elinizi sürmeyin, çok pis kokar. Hele hele rendelerseniz. Onun yerine soğanı tezgaha koyun, ekmek tahtasıyla üstüne üstüne vurun. Aynı işi görür.

- Patates kızartacaksanız, dilimlenmiş patatesleri yıkamayın, hatta bir bezle kurulayın, ıslak ıslak yağın içine atınca çok fena patlıyor.

- Sebzeleri pişirince besin değeri düşer, mümkünse çiğ tüketin.

- Patatesle patlıcanı çiğ tüketmeyin çok tatsız oluyor.

- Buzdolabının altında sebzelik olarak bilinen bir bölüm vardır. Burası yenmeyecek sebze ve meyve için düşünülmüştür, buraya koyulan şey nasılsa unutulur, çürüyünce atılır.

- Sebzeliğin kapağını iyice kapatırsanız, çürüyen meyvelerin kokusu dolaba sirayet etmez.

- Son olarak : Pişmiş bir yemek asla yerini terk etmez. Şayet geçen ay pişirdiğiniz tavuk kendi kendine hareket ediyorsa kurtlanmış demektir, artık yemeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!