Lokomotiv Plovdiv’i alan Türk Bulgar milliyetçileri çıldırttı

Güncelleme Tarihi:

Lokomotiv Plovdiv’i alan Türk Bulgar milliyetçileri çıldırttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 00:00

Lokomotiv Plovdiv, Bulgaristan 1. Ligi’ndeki önemli futbol takımlarından biri. Filibe’nin bu takımını Türkiye gündemine sokan ise işadamı Levent Nazifoğlu’nun kulübü satın almaya çalışırken başına gelenler. Nazifoğlu, Galatasaray’ın eski kalecilerinden ve iki yıldır Bulgaristan’da turizm ve inşaat alanında faaliyet gösteren bir şirketin de sahibi. Serde eski futbolculuk olup bunu bir de işadamlığı ile birleştirince Lokomotiv Plovdiv takımını satın almak istemiş.

İki ay önce resmen satın aldığı kulübün taraftarları ve rakip kulüpler "Bu takım Bulgaristan’ın değeridir, bir Türk burayı satın alamaz" diye ayaklanmış. Nazifoğlu tüm baskılara rağmen bu takımı almaktan vazgeçmedi. Lokomotiv taraftarlarına kendini şimdilik sevdirdi ama ezeli rakip Botev, Lokomotiv’in taraftarlarını kızdırmak için önceki haftaki derbi maçta işi sahaya fes atmaya kadar götürdü.

Plovdiv, aslında bildiğimiz Filibe’nin Bulgarca’daki adı. Lokomotiv Plovdiv, Bulgaristan’ın en büyük iki takımı Levski Sofya ve CSKA Sofya’dan sonra gelen üçüncü büyük takım. Nazifoğlu’nun söylediğine göre, Türkiye’de İstanbul takımlarına kafa tutan Trabzonspor’a tekabül ediyor.

Levent Nazifoğlu iki yıldır Bulgaristan’da yaşıyor. Bir futbol kulübü satın alıp, Bulgar milliyetçilerinin tepkisini çekmesinin hikayesi, 1999’da Galatasaray ve Lokomotiv’in veteran futbolcularının her yıl maç yapmaya karar vermisiyle başlamış. Kurulan dostluklar, Levent Nazifoğlu’nun Bulgaristan’a her gidişinde takımı iyice tanıması ve nihayet iki yıl önce Bulgaristan’a yerleşmesiyle tohumlar iyice atılmış. İki ay önce kulübe talip olmasıyla başlayan olaylar sinsilesinin de miladı olmuş.

Aralarında Lokomotiv Plovdiv’in taraftarlarının da bulunduğu Bulgar milliyetçileri, Lokomotiv’in Bulgaristan’ın bir değeri olduğunu öne sürüp bir Türk’e satılmasına çok tepki göstermiş. Levent Nazifoğlu, taraftarları ikna edebilmek için, belki 100 kere toplantı yaptığını söylüyor: "Bu toplantıları yapmadan da kulübü satın alabilirdim ama o kaosu göze almak istemedim ve empati yapmaya çalıştım. Türkiye’deki bir takımı bir yabancı satın alsa ben nasıl hissederdim diye düşündüm. Taraftarın ve futbolla ilgili kurulan sivil toplum kuruluşlarının gönlünü almak gerekiyordu."

TAKIMI GALATASARAY’IN ELE GEÇİRDİĞİNİ SANDILAR

Nazifoğlu eski bir Galatasaraylı futbolcu olduğundan, Lokomotiv taraftarları aslında Galatasaray’ın takımı ele geçirmeye çalıştığını düşünmüşler. Tepkilere rağmen, Nazifoğlu’nun kulübü satın alırken ortaklık teklifinde bulunduğu Etap Grup Adres’in sahibi Zeki Bayram da geri adım atmamış. "Zeki Bey, 18 yıldır Bulgaristan’da turizm ve taşımacılık alanında faaliyet gösteriyor. Ama bir kez bile futbol maçına gitmemişti. Her zaman, ’Bulgaristan bana çok şey verdi, buraya çok şey borçluyum’ derdi. Ben de bir gün karşısına geçip ’Artık borcunu ödemenin zamanı geldi, bu takımı alıp tekrar canlandırmalıyız’ dedim. İkna etmem sadece 10 dakika sürdü."

Nazifoğlu, kendini taraftara sevdirdikten sonra ilk işi kulübün altyapısına el atmak olmuş. İki ayda sekiz futbolcu transfer etmiş ve taraftara üçüncü sezonda şampiyonluğa oynayacaklarına söz vermiş. Fakat o ne kadar uğraşırsa uğraşsın, Lokomotiv Plovdiv’in bir Türk’ün eline geçmesini fırsat bilen rakip takımların milliyetçi taraftarları, "Çingene Türkler" diyerek takımı aşağılamaya devam ediyor.

OLAYLAR ŞECERESİ

Geçen yıl Botev, Lokomotiv Plovdiv’i kızdırmak için Türk bayrağı yaktı. Türkiye, Sofya’ya protesto notası verdi.

Önceki hafta oynanan Botev-Lokomotiv maçından önce Filibe başkonsolusu, Botev taraftarlarının sahaya fes atacağı istihbaratını alınca, Bulgar makamlarını uyardı.

Yine aynı maç için güvenlik önlemleri 10 kat artırıldı. Neredeyse üç taraftara bir polis düşüyordu.

Stat etrafında içki satışı yasaklandı.

İki kulüp taraftarlarının karşılaşmaması için farklı caddelerden giriş ve çıkışlar yapıldı.

Bütün bunlara rağmen, statta olay çıktı ve iki taraftar yaralandı.

ÇİNGENE DOĞDUNUZ, TÜRK ÖLECEKSİNİZ

İşçi sınıfının kurduğu bir takım olan Lokomotiv Plovdiv’in şu anki piyasa değeri 10 milyon Euro. Daha burjuva kökenli bir takım olan ezeli rakip Botev’in taraftarları Lokomotiv’i sürekli kızdırıyor. Botev takımı adını, Osmanlı ile girdiği savaşta öldürülen Bulgaristan’ın ünlü devrimci ve şairlerinden Hristo Botev’den alıyor. Lokomotiv’i bir Türk’ün satın almasını fırsat bilen Botevliler, tarihten gelen husumet ve Türklerin Bulgaristan’daki işgalci imajını da kullanarak, Lokomotiv taraftarlarını "Çingene doğdunuz, Türk öleceksiniz" diye aşağılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!